Norges største ørret krymper
Lars Reitan
Publisert 14.05.2018 09:55
Oppdatert 18.05.2018 10:38
Norges største ørret krymper
Chloé Nater ved UiO har studert vekstraten hos hunderørreten i Mjøsa. At ørreten stadig blir mindre, kan ikke skyldes forhold som årlig variasjon i vannføring og vanntemperatur. FOTO: ATLE RUSTADBAKKEN
Vekstutviklingen til hunderørreten peker i feil retning. Ungfisk som lever i Gudbrandsdalslågen hadde 12 prosent lavere vekstrate på 2000-tallet enn på 1970-tallet, viser en ny studie.

​​​Ved å analysere skjellene fra over 9000 ørret i en periode på over 40 år, har forskerne klart å beregne hvor raskt ørreten har vokst et gitt år, hvilket år den vandret ut i Mjøsa, når den ble kjønnsmoden, vandret tilbake i elva og hvor mange ganger den har gytt i årene som fulgte. Stipendiat Chloé Nater ved Universitetet i Oslo har nå analysert denne informasjonen ved bruk av avanserte statistiske metoder i forskningsprosjektet SUSTAIN. 

– Vekstraten hos ungfisk i elva har sunket fra 64 til 56 millimeter i året i perioden 1970-2000, mens det ikke er noe tilsvarende trend for vekst i Mjøsa, forklarer Chloé Nater i tidsskriftet Ecology.

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.