Predatorer på isen, del 1. Abbor
Tommy Egra
Publisert 28.02.2018 12:38
Oppdatert 01.03.2018 07:29
Predatorer på isen, del 1. Abbor
I motsetning til ørret og gjedde er abboren langt enklere å ta på isen enn i åpen vann. Foto: michaldziki/iStockphoto
Predatorer på isen, del 1. Abbor
Selv om abboren liker å bli lirket og lurt, er det beviselig også mulig å få den til å ta fersk agnfisk. Denne mjøsabboren, ble fanget på en krøkle, rigget med to små treblekroker på 10 meters dyp på en dag da ingenting annet ga resultater.
Abbor, gjedde og ørret er alle aktive jegere under isen. De kan fanges på en rekke ulike metoder. Her er tipsene!

I denne trioen er det abboren som er den mest populære på isen. I motsetning til ørret og gjedde er abboren langt enklere å fange på isen enn ellers i åpen vann, og er en «lirke-og-lure-opp-av-hullet fisk» utenom det vanlige. Abboren er en gave for foreldre med fiskeglade barn og krever minimalt med utstyr eller planlegging. Ørreten og gjedda, kan tidvis være tilnærmet umulige, men gjør man sine saker etter boka, er selv disse predatorene mulig å komme på talefot med på isen.

Kos eller stress?

Om man ikke kjenner sitt vann som ei bukselomme, lønner det å lete opp fiskene for bedre fangster. Om man er som isfiskere flest, vil man heller kose seg på isen, med kakao, stolsekk, liggeunderlag og rimelig statisk fiske. Skal men få maksimal uttelling, hender det at man borrer titalls hull og blir god og svett under fiskelua.

Det går oftest fint å kombinere fisket etter flere arter i ett vann. Gjedde- og abborfisket går ofte hånd i hånd, og kan gjerne fiskes på samme områder. Det gir gjeddefiskeren noe å gjøre mellom gjeddehoggene, og ferskt agn til stengene. Ørreten kan fiskes sammen med abbor og røye, om den finnes. Husk bare å legge om stilen, agn og fiskeplass for å øke muligheten for økt mangfold på isen. ​

Den lunefulle abboren

Abboren er en godværsfisk – også på isen. Det kan stå en stim under føttene dine og glo på agnet. Ingen tar. Så – minuttet eller en time seinere – angriper en eller alle agnet og gir deg et skikkelig abborkalas.

Kunsten er å «knekke koden». Det gjelder uansett vær, vann og årstid. Det gjøres best med å variere ofte og bruke forskjellige teknikker – og fortsette med det som gir mest fisk. Agn er oftest best, men vi ser tydelig at større eksemplarer ofte går for fiskeimitasjoner som balansepilk eller hele agnfisk på ståsnøre.

Abborpimpel: Den mest populære metoden å fange abboren på er med abborpimpel, en pimpelstikke og en maggot eller to. Denne metoden søker vannlagene og det er svært lett og flytte mellom forskjellige hull.

Mormysjka: Når abboren er vrien, eller man rett og slett vil fange fisk med denne fascinerende metoden, er de små bly- eller wolframkrokene et lite eventyr å fiske med. Med de små stikkene, men syltynne nappvarslere, ser man hver minste bevegelse og selv durkdrevner sportsfiskere blir som barn. Effektivt sammen med maggot, mygglarver eller kunstagn.

Fiskeimitasjoner: Spesielt for dem som jakter storabboren, er balansepilken med sine viltre bevegelser en favoritt. Pilkene står vannrett i vannet, og får god fart og svømmemønster som trigger. Akkurat som pimpelen er det lette å flytte seg med utstyret. Bevegelse er veien til suksess. 3-11cm lengder, 5-7cm er mest vanlig.

Agnfisket etter storabbor er ikke like vanlig, men det har vist seg å være effektivt. Samme teknikk som til ørret og gjedde, men med lokale småfisk eller brisling som agn.

Tips: Bor opp en rekke hull før du starter fisket. Slik får du raskt avfisket et større område, før du eventuelt går videre til en ny grunne eller odde og gjentar prosessen. 

Følg med for flere tips om hvordan du fanger ørret og gjedde. 

Saken kan også leses i Jakt & Fiskes februarutgave. 

Du kan også melde deg inn i NJFF og få bladet rett i posten, 11 ganger i året. Meld deg inn her.


 

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.