Predatorer på isen, del 3. Gjedde
Tommy Egra
Publisert 07.03.2018 13:25
Oppdatert 07.03.2018 14:00
Predatorer på isen, del 3. Gjedde
Selv om lyse og stille dager ofte gir mest fisk, er det alltid mulig å få gjedda til å bite. Gjeddemester Morten Opsahl poserer her med en av sine mange storgjedder på isen. Foto: Privat.
Predatorer på isen, del 3. Gjedde
Gjedde fanges tidvis på balansepilk, men det er agn som gir størst og mest fisk. Utstyret er enkelt, kjøpt eller et hjemmelaget takkel med wire er alt som trengs. Krokene bør ikke være så store, og skal settes i rygg og i agnets hode.
Isfiske etter gjedde har mange tilhengere. Årsaken er at fisket er svært spennende, og at mange har fått gjedder over ti kilo på isen.

​Gjedda er uten sammenligning vannets mest brutale og beregnende predator. De færreste spiser gjedda, og catch & release har blitt vanlig.

Teknikk: Nesten uten unntak er meitefiske etter gjedde synonymt med et knippe moderne ståsnører. De fleste bruker en form for nappvarsel med et knippe stenger som tåler en fight. Som agn, brukes diverse fiskeslag som abbor, sørv, sik, brisling, sild eller makrell. Disse festes horisontalt med en eller to treblekroker. Man fisker fra en meter under isen og ned til bunn. Vanligst er to-fire meter under isen.

Når gjedda tar, skal snellen være åpen slik at fisken svelger agnet uten motstand. Når man skal kroke fisken, er selvsagt ikke lett å vite, men siden fiskene oftest settes tilbake, må man ikke vente altfor lenge. 5–10 sekunder er nok et greit utgangspunkt.

Tips: Når man bruker flere snører, får man mulighet for å variere agn, fiskedyp og plass. 3–6 stenger er ikke noe problem å håndtere, da det er lenge mellom nappene, og angeldon eller elektroniske varslere er hørbare eller synlige på nesten 100 meters avstand.

Saken kan også leses i Jakt & Fiskes februarutgave. 

Du kan også melde deg inn i NJFF og få bladet rett i posten, 11 ganger i året. Meld deg inn her.​​


Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.