Raust jaktlag
Atle Skjelde
Publisert 06.04.2017 15:20
Oppdatert 12.04.2017 09:22
Raust jaktlag
Elida Sofie Aase (16) felte sin første hjort tidligere på høsten. Som gjestejeger fikk hun ei kolle innom posten på snarvisitt.
Raust jaktlag
– Mange unge jegere har ikke råd å leie hjortejakt. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier jaktleder Johnny Henden (fremst i bildet) & co. i Bårdseth jaktlag. Her med unge og ferske hjortejegere til høyre i bildet.
Nær 14.000 tok jegerprøven i fjor, men mange sliter med å komme seg ut på jakt. Bårseth jaktlag fra Halsa på Nordmøre inviterer ferskinger inn i hjortejaktvarmen.
​– Dere kan skyte alle kategorier dyr av hjort og elg. Hvis noen av dere skyter rådyr, tilfaller det Halsa JFF til et slaktekurs, informerer jaktleder i Bårseth jaktlag og styremedlem i Halsa JFF, Johnny Henden.  

Resten av organiseringa denne novembermorgenen drar imidlertid ut i tid. Hvem skal sitte hvor med hvem? Og hvem skal drive?Jaktlederen klør seg bak øret. Aldri før har så mange møtt opp til drivjakt i det 2400 mål store valdet.
Av de nærmere 20 jegerne/driverne som er invitert via Facebook og SMS, finnes en salig blanding av erfarne hjortejegere og blodferske jegerprøvekandidater. Noen av jegerne er medlemmer av Halsa JFF. Andre ikke.
En rastløs stemning begynner å bre seg. Vi skal tross alt jakte i et av områdene i fylket med tettest hjortebestand.En vittig sjel kan ikke dy seg.
– Nei, Johnny. Nå må vi plassere ut postene. Det er jo snart lunsj!

Raust jaktlag

Snart strøs postene utover en åsrygg. Driverne setter seg i bevegelse. Etter kort tid meldes det om to rådyr på beina. Rådyrene stryker forbi to drivere, og klarer på ubegripelig vis å tråkle klauvene forbi bakposten.
Drevet fortsetter. En av driverne roter seg bort i tetta, men etter litt plystring ordner alt seg. Plutselig smeller det – fra nabovaldet.
På forhånd har friluftsveileder i NJFF- Møre og Romsdal, Håvard Wiggen, snakket varmt om hjortejakta, jaktlaget og lokalforeninga. Halsa er et kremområde for hjortejakt, ifølge Wiggen, som også har skrytt uhemmet av det rause jaktlaget som inviterer unge og uerfarne jegere til skogs for å høste erfaringer.
– Halsa JFF gjør en framifrå rekrutteringsjobb, bl.a. med slaktekurs, påpeker han.
Hele bøtteballetten inntar varmlunsjen bestående av hjortehjerter og pølser på Skippervikhaugen, med Halsafjorden under og Kristiansund i det fjerne.

Kjempeide

Novemberdagen brenner sitt lys i begge ender. Nytt drev organiseres. Denne gangen går det som smurt.
Fra posten hører vi braking i skogen over oss, men nei. Da er ungjenta Elida Sofie Aase (16) heldigere. Hun sitter på post sammen med stefar noen hundre meter lavere i terrenget og ser i alle fall dyr. Nærmere bestemt ei lita kolle som i brøkdelen av et sekund stikker hodet fram fra skogen.
Elida er oppvokst i Tromsø, men bor nå i Bæverfjord i Surnadal kommune. Jegerprøven tok hun da hun gikk i 9. klasse i 2015. Tidligere i høst felte hun en hjortekalv på familievaldet hjemme i Bæverfjord.
– Hva synes du om tilbudet fra dette jaktlaget?
– Det er en kjempeide å invitere gjestejegere. Her lærer jeg stadig noe nytt om hjortejakt. Jeg skal definitivt jakte mer hjort, og nå har jeg også bestilt hagle, smiler Elida og legger til at det bare er noen få ungdommer som jakter i Surnadal.
Dermed ebber jaktdagen ut – uten noe særskilt mer å rapportere om. 

Pris fortrenger ungdommen

Vi griper fatt i jaktleder Henden, som forteller at det er sju faste jegere som leier valdet, hvorav seks lokale. De leier jakta på femte året.
– Dette terrenget leier vi rett og slett for å ha det sosialt og artig. Slike fellesjakter trommes sammen åtte–ti ganger i løpet av høsten. 
Henden forteller at jegerprøvekandidater ofte mangler jakttilbud på storviltjakt. Her får ferske jegere være med både som drivere og sitte på post sammen med erfarne jegere. I tillegg arrangeres vomme- og flåkurs.
Jaktlederen vil ikke høre snakk om å selge jakta i det vanligvis hjortetette terrenget til kapitalsterke krefter.
– Det er for mye penger involvert i storviltjakt. Mange unge jegere har ikke råd til å leie jakt. Det ønsker vi å gjøre noe med.  

Mange og små dyr

– Hvor stor er kvoten?
– Vi har ni hjorteløyver på valdet, samt fire elgløyver på storvaldet. I tillegg har vi avtale med grunneier om å skyte inntil fem rådyr.
Henden beskriver hjortestammen i Halsa som stor, men dyrene er forholdsvis små. Bukker over 90 kilo slaktevekt hører til sjeldenhetene.
Terrenget ligger på ei halvøy og kjennetegnes av at det fylles gradvis opp med dyr etter brunsten. Drittvær med vind og sludd regnes ellers som prima jaktvær, med nærmest garanti for dyr i drevet.
– Terrenget er kupert, har blandingsskog, hogstfelt, myrer og styggbratte parti. Et glimrende opplæringsterreng, med alt på ett lite område, reklamerer jaktleder og legger til at drivjakta står i sentrum, men at det også bedrives noe kvelds-, natt- og lokkejakt.

Forgubbing

– Er det stor etterspørsel på disse fellesjaktene?
– Ja, spesielt unge og ferske jegere har fått øynene opp for tilbudet. Her finnes ingen konkurranse mellom deltakerne. Vi vektlegger heller det sosiale.
Etter at kjøttet er delt mellom jegerne, selges «overskuddet» til venner og bekjente. Dessuten gir de bort noen femkilospakker med hjortekjøtt til verdig trengende, som sykehjemmet i Surnadal. Henden oppfordrer andre JFF- foreninger å slippe til ungdommen. – Jaktlag rundt om i landet preges av forgubbing. Da er det bare rett og rimelig å slippe til   ungdommen. I tillegg skaper ungdom mer liv i jaktlagene, smiler jaktlederen og styremedlemmet i lokalforeninga som teller drøyt 30 medlemmer.     

Suverent tilbud

Viltkonsulent i NJFF, Webjørn Svendsen, roser jaktlaget på Nordmøre opp i skyene. Han framhever at dette er et raust og flott tilbud som gir nye jegere et sjeldent tilbud om skikkelig storviltjakt.
– Jeg håper ideen fanges opp av andre jaktlag rundt om i landet. Jaktlaget fortjener mye skryt både for tilbudet og for måten de tar imot nye jegere.

Les mer om:
Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Marius Norefjell
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Starkey
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.