Rekordfiske i Øst-Finnmark
Lars Reitan
Publisert 16.10.2017 10:18
Oppdatert 18.10.2017 15:48
Rekordfiske i Øst-Finnmark
Elvene i Øst-Finnmark hadde en fantastisk laksesesong, med mye stor laks. Foto: MattHayes/iStockphoto
Fire av lakseelvene i Øst-Finnmark hadde sin beste laksesesong noensinne sist sommer. Vestre Jakobselv noterte fangstrekord for andre år på rad.

​​​​Fangsttallene for elvene som forpaktes av Finnmarkseiendommen (FeFo) er klare. Til tross for sein vår, hadde flere elver hatt et svært godt fiske. Det gjelder særlig elvene øst i fylket.

– Vestre Jakobselv på Varangerhalvøya kan se tilbake på en fantastisk sesong, med fangstrekord for andre år på rad. Her ble det satt rekord i både kilo og antall, sier utmarksforvalter Steinar Normann Christensen i FeFo. Han tror vi begynner å se effekten av utbedringen av laksetrapper, og forklarer at en større andel av laksen nå har begynt å kolonisere øvre deler av elva.  
I år ble det landet i overkant av 15 000 kilo laks i Vestre Jakobselv. Rekorden fra i fjor var på drøyt 11 000 kilo. Det ble også satt rekorder i Veidneselva og Skallelv, samt i Bergebyelva, som noterte fangstrekord for tredje år på rad.

Storlaksår

Fangsttallene bekrefter også at det ble et storlaksår i Finnmark. Selv om Lakselva i Porsanger har hatt en gjennomsnittssesong, var 52 prosent av fangsten laks over 7 kilo. Året før var andelen 46 prosent.

– Denne utviklingen skyldes først og fremst en god og langsiktig forvaltning. I tillegg var det mer vann i elvene i sommer enn i 2016, påpeker Christensen.
Selv om fisket har vært jevnt bra over hele fylket, er det noen negative unntak. Syltefjordelva og Børselv har levert svake fangster, og skiller seg ut fra de andre elvene FeFo forpakter.
Innslaget av pukkellaks har også vært rekordhøyt i sommer. Selv om den vanligvis gyter i oddetallsår, ser ikke Christensen bort fra at «russerlaksen» dukker opp til neste sesong.
– Det er ikke utenkelig at også pukkellaksen kan være en ressurs i framtida, sier han.​

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.