Smørefri støvel
Audun Hageskal
Publisert 08.09.2016 13:29
Oppdatert 08.09.2016 13:35
Vi har testet Alfa Bukk APS - en høy jaktstøvel med lav vekt som gjør at du orker den ekstra mila.
Smørefri støvel
Støvelen sitter som støpt på foten, men sålen oppleves noe smal.

​​​Alfas syntetiske skisko med Gore-Tex, er ikke noe nytt på markedet. Nå har imidlertid skoprodusenten tatt teknologien over til jaktstøvlene. Med Alfa Bukk APS kommer en tettsittende tur- og jaktstøvel for den som ønsker en relativt høy støvel uten å få mer vekt på beina enn høyst nødvendig.

Til tross for sine mange lærmodeller på markedet, flagger produsenten selv argumentet om vedlikeholdsfrie støvler høyt med sin nye modell. Yttermaterialet Alfa Air, som består av to laminerte lag i henholdsvis syntetstoffet polyuretan (PU) og membranen Gore-Tex Performance Comfort, er hovedårsaken til at vekta er kuttet ned med 155 gram per sko, sammenlignet med Alfas egen Bever Pro Advance. Det merkes på førsteinntrykket. Min første reaksjon, var at støvelen ser ut til å være svært liten i størrelsen. Den viste seg derimot som en smekker modell med svært god passform.

Den lave vekta og tettsittende fasongen, gjør uten tvil støvelen til en drøm å gå med, og føles nærmest som en joggesko på foten. Membranen, som er beregnet for høy aktivitet, puster godt og sørger for overraskende tørre føtter. Hælkappa er romslig og bygget for å minske faren for gnagsår. Dette virker ikke å gå utover støtten, og bidrar til at skoen trenger lite inngåing før man legger ut på langtur. 

Vibram og Alfas samarbeid i utviklingen av en ny såle, har munnet ut i Grip APS, og grepet oppleves som godt. Selve sålen er på sin side noe smal og relativt tynn, igjen trolig for å spare mest mulig på vekta, og dempingen fra EVA mellomsålen føles noe begrenset.
Den anatomiske innleggssålen bidrar likevel noe på støtdempingen, som kun føles for lav ved mye gange på steinete underlag. Til tross for at det høye skaftet og dobbelt sett med låsekroker hjelper med tanke på støtte og tilpasningsmuligheter over ankel og vrist, føles støvelen totalt sett mest egnet til tur- og jaktbruk uten de tyngste børene på ryggen.
Noen ankepunkter er det også ved syntetstoffet og designet på støvlene. Under testen opplevde vi at det samlet seg en del skitt og fin sand i «porene». Dette så ikke ut til å påvirke pusteegenskapene, men hvor mye slitasje det vil gi over lang tid, er uvisst. Vasking/spyling etter bruk vil eliminere faren for dette. Rillene i kalosjeringen langs fotbuen og på yttersiden av foten, oppleves som et utsatt punkt hvor det kan rives hull av skarpe steiner, dersom uhellet først skulle være ute, uten at dette skjedde under testen.
Med Bukk APS har Alfa levert en tur- og jaktstøvel i toppklasse, med ei vekt som gjør at du orker den ekstra mila, men samtidig en modell som ikke er optimal for dem som helst går med tunge sekker.

PRODUKTFAKTA: Høye jaktstøvler i Alfas syntetiske materiale Alfa Air. Vanntett og pustende Gore-Tex-membran av typen Performance Comfort, med kalosjering langs hele sålen i tredelt utforming. Patentert yttersåle i form av Grip APS fra Vibram og Alfa, støtdempende EVA mellomsåle og anatomisk innleggssåle. Støvlene kommer også i damemodell. Skafthøyde str. 42: 22 cm. Vekt str. 42: 700 g.​

PRIS: kr 4000,-

LEVERANDØR: Alfa AS, tlf. 61 33 69 00, www.alfa.no

TERNING: 5

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.