Storkveita må ut igjen
Ole Kirkemo
Publisert 09.01.2018 10:37
Oppdatert 10.01.2018 12:55
Storkveita må ut igjen
Alle kveiter som måler mer enn to meter (tilsvarende 100 kilo), må nå settes ut igjen, etter at Fiskeridirektoratet i oktober 2017 innførte maksmål for kveitefiskere. Foto: AS_fotos/iStockphoto.
Fiskeridirektoratet vedtok sist høst at alle kveiter over to meter må slippes ut igjen. Bakgrunnen er det høye nivået av miljøgifter som er konstatert i kveiter som veier over 100 kilo.

​​Ei storkveite på 40, 50 kilo eller mer, er selve drømmefisken for dedikerte havfiskere. Det er også mye av årsaken til at et økende antall entusiaster strømmer til havfiskecampene i Nord-Norge – hvor kveitefisket er best.

Siden 2004 har det vært minstemål, fredningsperioder m.v. i kveitefiske. I oktober 2017 besluttet Fiskeridirektoratet at også de største kveitene skulle vernes. Årsaken er rapporter fra Mattilsynet om høyt innhold av miljøgifter i kveiter over 100 kilo. NJFF er positive til vedtaket, som i utgangspunktet er rettet mot yrkesfiskere.

– I sportsfiskermiljøet har det lenge vært en utbredt holdning at den store kveita er viktige individer for bestanden, men til dels middelmådig som mat. Mange havfiskecamper har da også i en årrekke hatt maksmål som policy, påpeker fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth i NJFF.

– Tåler kveita gjenutsetting?

– Definitivt. Undersøkelser gjort av Havforskningsinstituttet viser at overlevelsen er meget god. De fleste kveitene tas dessuten på relativt grunt vann med utstyr godt egnet for skånsom gjenutsetting, sier Fjeldseth til Jakt & Fiske.

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.