Surna reiser seg
Helge Dahlen
Publisert 06.11.2017 18:44
Oppdatert 10.11.2017 08:57
Surna reiser seg
Også sist sommer var det mye action i Surna. Perlen på Nordmøre er for alvor tilbake på kartet, og bør vurderes når du skal planlegge 2018-sesongen! Foto: Helge Dahlen
Hensynsløs kjøring av kraftverket sendte laksestammen ned i kjelleren. I dag sørger stramme kvoter og bedre kultivering for at fisket i Surna er på vei tilbake til gamle høyder.

​Det plasker på brekket. Laks er på vei opp i hølen. Det får pulsen til å stige for den som fisker seg langsomt nedover, uten andre fiskere foran seg … 

Det er tidlig i juni, solskinn og kald elv. Perfekte forhold. Stedet er klassiske «Advokaten» i Surna. Fisk som har kommet på elva er stor og blank.

Det er synkesnøreføre. Jeg benytter synk 1/3/5, med en stor blå og svart tubeflue i enden av en kort fortom.
Hogget kommer midt i fluesvingen. Snella hyler av vellyst. Laksen byr på nøyaktig en slik kamp som stor fisk i stor elv pleier å gjøre. Etter hard temming siger den mot bredden. En holaks. Jeg beslutter å gjenutsette. Et par bilder, så er laksen på vei ut i strømmen igjen med lykkønskninger om suksessfull gyting kommende høst. Et nytt fiskerminne er lagret. I 2017-sesongen skal det bli mange slike opplevelser i perlen på Nordmøre …

Elendig manøvrering

Surna var tidligere viden kjent for sine ypperlige fluestrømmer og store lakser, behørig dokumentert i sportsfiskelitteraturen. Mange av opplevelsene er ført i pennen av den svenske forfatteren Jan Johansson, gjennom noen tiår elvas fremste ambassadør. «Janne» drev i en årrekke også Øvre Sæther fiskecamp, inntil han nylig gikk av med pensjon.

I nyere tid har Surna vært preget av mye negativ omtale. Statkraft har tidvis stått for en hensynsløs effektkjøring av vannstanden. I tillegg har omløpsventiler som ikke har fungert medført dramatisk og rask vannstandsfall. Resultatet har blitt stranding av titusener av lakseyngel.

– Når dette gjentok seg år etter år, gikk det naturligvis kraftig ut over bestanden, med tilsvarende sviktende fangster, forteller Georg Solem (56), leder i elveeierlaget. Han har vært med hele veien, og opplevd at mange fiskere forlot Surnadal, til fordel for andre laksefiskedestinasjoner i Midt-Norge.

Bunnen ble nådd i 2007 med en fangst på knappe 2500 kilo, fordelt på om lag 500 laks. Men dette var også perioden hvor grunneierne iverksatte en storstilt snuoperasjon i form av kvoter og planmessig og omfattende kultivering. Det har gitt resultater! ​

Resten av saken om snuoperasjonen i Surna, kommer i Jakt & Fiske tidlig i 2018. Du kan også melde deg inn i NJFF og få bladet rett i posten, 11 ganger i året. Meld deg inn her.

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.