Torsk i sentrum
Tommy Egra
Publisert 13.03.2018 10:49
Oppdatert 13.03.2018 10:50
Torsk i sentrum
Kameratene Jan Rune Turøy og Lars Petter Frøysedal hadde lenge drømt om Borgundfjordfisket. På første turen med Thomas Flem og Actin ble de full klaff og flere storfisk i båten. Foto: Tommy Egra
Allerede på Snorres tid gjorde det ville fisket i Borgundfjorden ved Ålesund seg bemerket. Men er det fortsatt så imponerende som folk skal ha det til?

​​

Som en over snittet bereist sportsfisker har jeg vært med på mye spennende fiske i inn- og utland. Etter at familieforpliktelser ga eksotisk reiselyst et nytt prioriteringsnivå, har jeg fått et helt annet syn på mitt eget salte fiskeparadis her hjemme. I så henseende er det i Ålesund, en av våre flotteste kystbyer, at jeg har hatt en av mine beste post-eksotiske fiskeopplevelser. Det sagnomsuste torskefisket i Borgundfjorden og områdene rundt har alt en kommune, en by eller en fisker kan drømme om. Ringvirkninger fra fordums tid har hatt sin påvirkning, og den nærgående torsken er trolig årsaken til at Ålesund by er dannet slik den er. Torsken først, fiskerne og så byen.

Fleip eller fakta?

Det var i fjor vinter jeg bestemte meg for å sjekke om det virkelig var hold i alle de drøye historiene om Borgundfjordfisket. Jeg hadde gjort avtale med guide-firmaet Actin, og en tidlig morgen i mars møtte jeg som avtalt Tomas Flem og hans Beason 23 ved bryggekanten i Ålesund.

Det massive og jevne tilsiget av sprengkåt stortorsk resulterer i kommersielle verdier i stor skala, og strenge begrensninger for yrkesfisket. Lokale og tilreisende sportsfiskere kan selvsagt fiske fritt, og for tilreisende er guidefirmaer som Actin korteste vei til torskekjeften. I motsetning til landet for øvrig, er kundene her stort sett nordmenn – ikke tyskere.

Treg start

Det hadde blåst ekstremt mye før jeg kom, og siden det var en ukedag, var det få båter ute. Når jungeltelegrafen også melder om litt trege forhold – avventer mange fiskere. Min guide lempet likevel raskt to stortorsk over ripa før jeg selv hadde fått rigget en stang.

Vi brukte litt tid på leite opp fisken. Selv om vi i manges øyne likevel fikk en ganske heftig fangst, var det kun en av baljene som var fulle. Ifølge Tomas Flem hadde vi «myyye» å gå på.

Storfornøyd

Neste dag ble jeg med guiden og tre norske «turister» fra Stryn. Med kameraet parat fikk jeg være flue på veggen. Far og sønn hadde reist med en kompis for å oppleve et fiske alle i nærområdet kjenner til. Spenningen i båten var på topp.

Timene gikk, og torsken var i farta. Fiskene ble oppsøkt på 60–80 meters dyp på kjente plasser og strømkanter i fjorden. Om signalene fra de to ekkoloddene ombord var spennende nok, ble pilkene sluppet over ripa. Mange røslige torsker havnet i båten, og gjengen fra Stryn var storfornøyd. Jeg hadde knipset hundrevis av bilder og trodde dagen var over.

...

Vil du lese resten av saken om bynært torskefiske, kan du kjøpe Jakt & Fiskes mainummer i disse dager. Du kan også melde deg inn i NJFF og få bladet rett i posten, 11 ganger i året. Meld deg inn her.

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.