Finnmarksloven: Usikkerhet i Troms
Torgeir W. Skancke
Publisert 14.03.2018 14:42
Oppdatert 14.03.2018 14:54
Finnmarksloven: Usikkerhet i Troms
Når Troms og Finnmark slår seg sammen til ett fylke, er jegere og fiskere i Troms redd for forskjellsbehandling innenfor det nye fylket. Det har den siste tida vært langt flere spørsmål enn svar, ifølge fylkessekretær i NJFF Troms, Karl-Petter Johansen. Foto: Privat
Etter at Troms og Finnmark fylker ble enige om sammenslåing, hersker det stor usikkerhet i Troms om tilgangen til jakt og fiske.

​​​- FeFo har sagt at Finnmarkseiendommen bare skal gjelde for finnmarkinger, og ikke for innbyggere i Troms. Men hva skjer når vi blir ett fylke? At det er mange innbyggere i Troms som kan ønske seg den samme tilgangen til Finnmarkseiendommen som finnmarkingene har i dag, er det vel liten tvil om. Samtidig har Sametinget uttalt at de ønsker en utvidelse av Finnmarkseiendommen til og med Storfjord i Nord-Troms. Dette vil gi enda større ulikhet i tilgangen til eiendommen, sier fylkessekretær i NJFF Troms, Karl-Petter Johansen. Det er også usikkerhet rundt hva Stortinget velger å gjøre med Statskog i Troms og Nordland. Johansen ser også utfordringer med sammenslåingen av de to fylkeslagene NJFF-Troms og NJFF-Finnmark.

- Vi får i alle fall mye å jobbe med i mange år framover, sier fylkessekretæren.

"Ingen automatikk"

- Det er ingen automatikk i at innbyggere i Troms får de samme rettighetene som

finnmarkinger har i dag. Det sier direktør i Finnmarkseiendommen (FeFo), Jan Olli, til Jakt & Fiske.

- Det geografiske virkeområdet er nedfelt i Finnmarksloven. Styret kan imidlertid gi andre enn dem som er bosatt i kommunen eller fylket ytterligere adgang til jakt og fiske, påpeker Olli.

Det var i et intervju med NRK i fjor, at sametingspresident Egil Olli uttalte at han kunne tenke seg en grense for Finnmarkseiendommen "en eller annen plass i Nord-Troms".​

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.