Bli ekspert på å lokke rådyr
Tor Ola Dehli
Publisert 10.11.2017 09:50
Oppdatert 07.08.2020 11:02
Bli ekspert på å lokke rådyr
Lokkekongen Tor Ola Dehli fra Gran gir deg hete lokketips til rådyrjakta. For Dehli er jakta på de staslige rådyrbukkene den jakta som betyr aller mest,

​Lokkeskolen​

Norges Jeger- og Fiskerforbund står sammen med Tor Ola Dehli fra Storfangst.no bak Lokkeskolen som først ble introdusert i NJFF-appen. Hele lokkeskolen er tilgjengelig på Youtube. Lokkejakt er kanskje den mest spennende måten å jakte på. Du lokker med fløyta, etter en stund får du svar, og byttet kommer nærmere og nærmere. 

Lokkeskolen tar kort for seg hvordan de ulike lydene lages ved hjelp av lokkefløyter og består av en serie enkle, instruktive videoklipp som viser bruksområde og teknikk for et godt utvalg fløyter.

Tor Ola står også for de fleste lokkelydene i NJFF-appen der du får 35 forskjellige lokkelyder, myntet på 13 arter. I lokkeskolen kan du høre hvordan lokkelydene skal låte, og i hvilke sammenhenger de skal benyttes. Kjekt å ha øvet på før du skal ut og mestre lokkekunsten selv.​ Her kan du laste ned NJFF-appen i App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.​​​​​

Bukkejakta

​B​ukkejakta er for mange ivrige jegere startskuddet på en ny jaktsesong, selv om jeg nok synes at alle rådyrjegere burde ta seg noen turer ut i juli for å lokke litt etter reven.​​

Tilgang​​

Jakta på rådyrbukk er enkelt å få tilgang på, og også langt billigere enn annen storviltjakt. Mange steder i landet er rådyrjakta forvaltet gjennom grunneierlag, slik at de som bor i området kan søke på et kort til en helt overkommelig pris, gjerne 1.000-2.000 kr. Noen steder kan også den lokale jeger- og fiskerforeningen ha noen kort til sine medlemmer, mens andre steder igjen kan det være mulig å gå direkte til grunneier å spørre om det er mulig å få kjøpe rett på et rådyr. Ikke vær redd for å ta kontakt med en grunneier, det verste som kan skje er at du får et nei.

Et rådyr føles nok også litt mer overkommelig å vomme ut alene i forhold til en diger elg, og selv den minste 18-åring bør klare å dra med seg bukken hjem uten hjelp.

Hvordan lykkes du?​​

Hvordan bør en så gå fram for å ha størst mulig sjanse til å lykkes hvis en har fått seg et bukkekort?

​​Som for det meste av annen jakt er det en ting som er viktigere enn alt annet, og det er forarbeid. Rådyrbukkene hevder revir, og det betyr at de jager bort alle andre rådyrbukker som prøver å snike seg inn på deres område. En rådyrbukk er en meget sjalu type, og vil ikke ha konkurranse om de damene som bor innenfor området hans. 

Vi mennesker setter ofte opp gjerder for å vise hvor grensene for vår eiendom går, mens rådyra må klare seg med å lage merker på bakken og på små trær og busker. De sparker opp mose og lyng slik at det blir en passe stor flekk flekk på bakken fri fra vegetasjon, og de skurer geviret sitt på tynne trestammer. Dette gjør de for å vise andre rådyrbukker at innenfor dette området er det ingen vits å prøve seg, her er det jeg som er sjefen. Uheldigvis for rådyret så avslører også disse merkene hvor bukken holder til for en ivrig bukkejeger.  

Mange unge jegere har fri store deler av sommeren, så det er masser av tid til å være ute i terrenget og lete etter revirmerker, og gjerne er det slik at der du finner flest sparkegroper på bakken, er det området hvor bukken bruker mest tid, og det vil være størst sjanse for å finne den når jakta starter. La terrenget være i ro de siste to-tre dagene før jaktstart, slik at du ikke risikerer å skremme storbukken.​

Forbered gjerne noen poster i områder du har ekstra stor tro på å få se bukken, og rydd unna kvist slik at du har fritt skuddfelt i den retningen du tror det er størst sjanse for å oppdage bukken. Er du litt snekkerkyndig så bygg gjerne et lite tårn så du kommer opp fra bakken. Husk å alltid spørre grunneier om lov før du bygger tårn eller setter opp en ferdig jaktstige.

Tor Ola Dehli-.jpg​ 

Lokk​​ først med kontaktlyd

Noen ganger oppdager jeg bukken på vei fram til posten jeg skal lokke fra, og kan skyte den med en gang. Hvis jeg ikke ser noe på vei inn, så starter jeg å lokke ganske kjapt etter jeg er framme. Jeg starter alltid med noen serier på tre til syv kontaktlyder, gjerne to til tre serier med tre til fem minutters pause mellom hver serie. Ofte kommer bukken allerede på de første tonene hvis den er veldig nære og ikke har hørt deg på tur ut til posten din.

​Hetslyd

Kommer det ikke noe så går jeg som regel rett over til hetslyden. Dette er lyden geita lager hvis hun blir jaget av en bukk som hun ikke vil parre seg med. Hvis sjefsbukken i området hører denne lyden trur han at noen prøver seg på dama hans, og han kommer ofte i et voldsomt tempo for å finne ut hvem som har lurt seg inn på hans område. Kjører en to til tre serier med fire til syv lyder her også, med noen minutters pause mellom hver serie.​​

​Ang​​stlyd​​​

Kommer det ikke noe på den lyden tar jeg ofte en serie med angstlyder, som er en enda sterkere og mer skjærende lyd enn hetslyden, og som har litt lengre rekkevidde enn hetslyden og kan trekke inn en bukk som kanskje ikke har hørt de andre lokkelydene dine.

Killingskrik​

Jeg avslutter alltid lokkeposten med fire til fem minutter med killingskrik. Hvis bukken er sammen med en paringsklar geit, så bryr den seg veldig ofte ikke om lokkelydene dine. Hvis geita hører skriket fra en killing, så glemmer hun den kåte bukken umiddelbart og kommer styrtende for å redde ungen sin. Bukken følger ofte etter geita si, og dermed kan du få skutt bukken ved at du egentlig lurte geita. I tillegg vil du veldig ofte få skutt rev som kommer rusende i full fart for å ta rådyrkillingen som ligger og skriker.

Ny lokkerunde​

Har det ikke skjedd noe når jeg er ferdig med alle lydene, så sniker jeg meg videre inn i reviret, kanskje 3-500 meter avhengig av hvordan terrenget ser ut, før jeg setter meg ned og kjører en ny lokkerunde som på første posten. Noen ganger har jeg skutt bukk bare 300 meter unna der jeg lokket først, og da har den gjerne vært sammen med ei geit og ikke ønska å løpe for langt på lokkelyden, men hvis du tilfeldigvis kommer nærme nok neste gang du lokker så kan den være villig til å ta en tur bort for å sjekke.

​Lokk med vinden i ansiktet​

Jeg lokker alltid med vinden i ansiktet. Ha gjerne et stort jorde, en elv, et vann, en stor myr eller andre åpne områder bak deg slik at du reduserer faren for at det skal klare å lure seg en bukk rundt og bak deg som får vinden av deg og avslører lureriene dine. De letteste områdene å lokke inn bukker er i åpen gammel barskog, der bukken føler seg litt tryggere enn den gjør ute på et helt åpent jorde for eksempel. I starten av jakta kan du med godt hell lokke hele dagen, mens sjansene for å snike seg på dyr er størst på morran og på kvelden ,da dyra ofte er litt mer aktive og viser seg fram mer. Bukkejakta er klart lettest første uka av jakta, og blir gradvis vanskeligere jo lenger ut i jakta du kommer. Så bruk den første uka godt.

Uts​​tyr jeg bruker under lokkejakt på rådyr:​

  • Demmel rådyrflø​​yte

  • X3m1 grønn løvkamuflasjedress med ansiktsmaske og hansker

  • Vadesko, beregna på tropisk fiske, med tynn gummisåle som gjør at du går helt stille

  • Tjukke ullsokker utapå disse gummiskoene

  • Stoney Point tofot for sittende skyting, helt avgjørende hvis det blir lange hold eller man kun har en liten åpning i vegetasjonen

  • En god håndkikkert for å speide etter dyr

  • En Windicator, flaske med talkum som du klemmer på for å sjekke vindretningen

  • En god kniv og en drasele til å dra dyret hjem, jeg fatter ikke hvorfor så mange drar dyret med handa til krampa tar de, eller legger det rundt nakken så de ser ut som de har bada i blod når de kommer hjem

Hvis noen har spørsmål angående bukkejakt kan dere enten gå inn på www.storfangst.no og sende meg en mail eller ta kontakt på facebooksiden Storfangst.no. Alle får svar. 

Skitt jakt, hilsen Tor Ola Dehli​.


Vil du lese mer om Lokkejakt? Her er NJFFs-lokkeskole​

Vi har tidligere også intervjuet Tor Ola Dehli. Dette kan du lese her


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige medlemsfordel blå
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.