Bitt av jaktbasillen
Publisert 16.01.2017 09:21
Oppdatert 06.09.2018 11:11
Bitt av jaktbasillen
- Mange vil få opp øynene for jakt, bare de ser hva det dreier seg om, sier Marte-Emilie som er hekta på jakt.

​​​​​​​Møt Marte-Em​​​​ilie


Navn: Marte-Emilie Nordli Rustad
Alder: 21 år
Bosted: Nord-Odalen, Hedmark
Forening: Sand JFF
Skyter helst med:  Sauer 202, .308 win.

Marte-Emilie har mer jakterfaring en de fleste på samme alder og mer enn mange eldre  enn henne, for den saks skyld.  Elg, rådyr, rev, bjørn, bever og mår med mer, står på CVen hennes.

Vi møtte Marte-Emilie ved nærbutikken i Nord-Odalen. Så la vi oss på hjul inn i skauen. Marte-Emilie ville vise fram jaktterrenget sitt. 

Her, midt i Nord-Odalen, bor Marte-Emilie midt i smørøyet for hobbyen sin. Vakker natur i alle himmelretninger.

Det er ikke fritt for at man fødes inn i jakt i slike områder. Marte-Emilie jobber i hjemmesykepleien, når hun ikke er ute med børse eller trener hunder.

«​​I jobben hører jeg masse artige jakthistorier fra 

gamledager av pasienter som var jegere for mange år siden. 

noe jeg synes er veldig spennende å høre på!»​

 

- Hvor kommer jaktinteressen fra?

- Jaktinteressen i hele familien er stor. Pappa og mange andre i familien tok meg med på jakt, helt siden jeg var liten. Særlig elgjakta var avgjørende og virkelig dro i gang alt. Etter hvert ble jeg kjent med mange i jaktmiljøet. Da ble det litt bukkejakt og så balla det bare på seg videre, med revejakt, og fellefangst. Men den store opplevelsen fikk jeg på post med bestefar. Jeg var 16 år så jeg kunne ikke sitte på post alene. Mens jeg gjorde opp bål, kom det plutselig, først ei okse, så kua og kalvene etter. Først ble jeg helt paff, men sa til meg selv at dette skal jeg klare. Da felte jeg min første elg, en firetagger.  Da var jeg helt i ekstase og da var det egentlig gjort. Siden har det blitt flere elg hver høst.

- Det har blitt mindre jakt i år dessverre, siden jeg har ny jobb. Men jeg har jaktet alle fridager og helger som er mulig. Pluss at jeg har tatt ut all ferien min i høst. Til både bjørnejakt og to ukers elgjakt. Nå i høst har jeg skutt 3 elg, og til sammen skutt 9 stykker siden jeg var 16 år. Satser på å nå tosifret antall i år.

Med denne rosa lyddemperen er Saueren i .308 wi​n en fast følgesvenn som ikke samler mye støv i våpenskapet til Marte-Emilie Rustad.

​Viktig lokallag

Marte-Emilie trekker også fram lokalforeningen som en viktig brikke i jaktlivet hennes.

- Sand Jeger- og Fiskeforening har også betydd mye. Jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å være med i jaktutvalget etterhvert, og det ville jeg jo gjerne. Det har vært kjempegøy og spennende. Foreningen har  flere prosjekter i gang og flere kommer.  Det er gøy og lærerikt å engasjere seg i jaktutvalget og i foreninga. Også er det hyggelig  med litt sosialt også.

Foreninga har blomstra de siste årene og blitt en aktiv forening med gode utvalg og mye aktivitet. Jeg må jo nevne, "Den store revejakta", som er et samarbeid mellom Sand JFF og Mo JFF. Dette er et stort revejaktprosjekt som drar veldig mange jegere, men vi har nå satt et tak på 200 Jegere. Det er et veldig vellykka prosjekt. Dette er både rekruteringsjakt og forvaltningsjakt. I 2016 er jeg blitt jaktsjef for egen rode, og gleder meg til å ha mer ansvar. (Red: Den store revejakta er tidligere omtalt i Jakt & Fiske. Les også mer om Den store revejakta på lokalforeningens hjemmesider.)

- Jeg sitter også i styret ungdomsutvalget i fylkeslaget i Hedmark. Det er mye å engasjere seg i og det er gøy.

- Når du er engasjert i lokallaget, fylkeslaget, jobber og er ungdom, får du noe særlig tid til annet?

- Tja, de siste åra har jeg jobbet 3 dager i uka og jakta resten av uka og helgen i hele jaktsesongen. Nå har jeg skiftet jobb og får litt mindre tid til jakt, men  jeg jakter så ofte jeg har mulighet, egentlig. Det blir fort noen dager i året, så mye som mulig, helst. Når jeg ikke jakter, bruker jeg tiden på å forberede jakt.  Jobbe med hundene, skytetrening og så videre. Men jeg får jo tid til å med venner og ha det gøy også selvsagt, men jakta betyr mye.

- Hva med ungdom og jakt?

- Jeg skulle gjerne sett at det var flere ungdom som jakta her omkring. Også skulle jeg ønske å ha ei jente å jakte med. Det er dessverre altfor få jenter som jakter. Jeg har et par gode venninner som er ivrig på jakt og en lillesøster som ofte vil være med på jakt - med egen børse. Det er veldig hyggelig å jakta sammen med andre jenter.  Lillesøstra mi er også mer og mer med. Jeg tror egentlig mange vil, men ikke tør. Når jeg, jaktvenindene og søstern min er ute på jakt, sørger jeg for at vi har hyggelige turer og får gode opplevelser. Men utfordringen er å få med jenter ut første gangen.

5 kjappe på slutten

- Hvor jakter du?

- Det blir jo mest her, i hele Nord-Odalen. Det er jo utrolig fint å ha så mye, så fint terreng rett utafor stuedøra. Det betyr mye å kunne gå ut av døra og være i gang.

- Største jaktopplevelse?

- Det er mange fine jaktopplevelser. En av dem må være når jeg hadde en bjørn på ca 5-6 m i fjord under bjørnejakta i Hoting, nord i Sverige. Jeg var med Nathalie Jonsson og Robert Salomonsson inn på losen, der Robert fikk plassert et skudd. Det var første gang jeg så en levende bjørn! Også da den ene elgen jeg skjøt i høst, en kalv i stålos for broren min sin Jämthund, Odin. Det er den første jeg har skutt i stålos. Jeg skjøt en titagger i fjord høst etter et perfekt hundearbeid av gråhunden Bonzo ( eier er Kjell Disenbroen) Et minne for livet, elghodet ble utstoppet og har blitt et fint møbel hjemme i stua!

- Du har også vært med på jaktfilm?

- Ja, det har vært kjempegøy. Jeg var med Christoffer Clausen, blant annet til Polen i 2011 på bukkejakt. Det var rått.

- Hva med konkurranseskyting?

- Jeg har skutt litt jaktfelt og synes det er kjempegøy. Men det kræsja med revejakta, og da ble reven prioritert. Til vinteren blir det kanskje mer.

- Helt til slutt?

- Flere ungdom bør komme seg mer ut og de bør absolutt prøve, i alle fall en gang å være med på jakt. Jeg tror mange vil få opp øynene, bare de ser hva det dreier seg om. Ta jegerprøven og bli med ut på jakt!

Har du lyst å bli mer kjent med Marte-Emilie kan du lese bloggen hennes på www.marteemilien.blogg.no eller følge henne på instagram under navnet: marteemilien.​​

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.