Bra for hunden, bra for viltet
Anne-Mette Kirkemo
Publisert 12.01.2017 09:52
Oppdatert 06.09.2018 11:22
Bra for hunden, bra for viltet
​​​Sportrening er en super måte å aktivisere hunden din på. Under en treningsøkt må hunden bruke både nese og hode, og alle hundetyper og hunder i alle aldre kan brukes.

​Det handler om å lære hunden å spore og motivere den til å finne sporslutten.

Vi trenger gode sporhunder til å spore opp vilt som har blitt skadet, spesielt hjortevilt som blir påkjørt i trafikken, men også vilt som blir skadet under jakt. Alle som skal jakte hjortevilt må enten selv ha godkjent hund, eller en avtale med en ettersøksekvipasje. Hund og fører må være godt trent og ekvipasjen godkjent for oppgaven.

Kanskje du vil prøve å trene spor med hunden din. Da trenger du:

  • Sporsele og sporline (6-7 meter lang)
  • En viltdel bundet i et tau (gjerne en rådyrfot)
  • Blod (du kan kjøpe bokser med frosset "Matblod" på butikken)
  • Flaske (ketsjupflaske eller brusflaske med sportskork)
  • Merkebånd

Kom i gang​​

Start med å sprute litt blod på bakken og rikelig på rådyrfoten, og så drar du rådyrfoten langs bakken mens du drypper ganske tett med bloddråper i ca 15-20 meter. Merk sporstarten din, merk underveis og merk sporslutten så du er helt sikker på hvor sporet går. Der du slutter å legge sporet spruter du litt ekstra blod, og så legger du viltdelen (rådyrfoten) der. 

Fakta om sporing​​
Sporutstyr: Du trenger en sporsele og en passe lang sporline (6-7 m), rådyrfot egner seg bra som viltdel, spruteflaske, blod – matblod kan brukes. Du kan selv lage merker av klesklyper og merkebånd.
Sportegn: Sportegn etter et skadet dyr kan være litt blod på et blad eller en kvist. Hunden finner dette mye lettere enn vi gjør.
Ettersøkshund: Gode sporhunder med dyktige førere trengs for å finne skadet hjortevilt.
Instruktør: Lokalforeningen eller fylkeslaget har tilgang på dyktige instruktører som kan hjelpe deg videre med hunden din. Sjekk aktivitetskalenderen for kurs nær deg.​

De første gangene trenger ikke sporet ligge så lenge før du begynner å gå med hunden, men etter hvert skal sporet bli minst nattgammelt. Sett sporselen og linen på hunden, og ta den med til sporstarten og pek på bakken der blodet er. Gi gjerne kommandoen 'spore' – etter hvert vil hunden forstå hva det betyr. Ros den når den går fram langs sporet. Dersom hunden går av sporet står du bare helt i ro i sporet og holder fast i linen, til hunden tar sporet igjen – da er du rask med å slippe den fram på sporet og rose den.

Det er viktig at du vet akkurat hvor sporet går (ved hjelp av merkene), slik at du kan holde igjen når hunden ikke er på sporet og slippe den fram og rose når den er på sporet. Slik får du en hund som er spornøye.

Det er mange ulike måter å lære inn spor på, og det er ikke sikkert at denne metoden fungerer på akkurat din hund. Da vil en flink ettersøksinstruktør kunne hjelpe deg videre ved å for eksempel å legge godbitspor, eller slepe rådyrfoten slik at hunden ser det i starten.

MYE belønning​​

Når du kommer fram til sporslutten skal det være '17-mai og julaften på en gang'. Det vil si at du skal belønne hunden raskt og MYE på en måte som hunden elsker. Ros den masse med lys stemme, klapp den, gi kjempegode godbiter (pølsebiter, kyllingbiter), lek med rådyrfoten om hunden er med på det. Har hunden en annen leke den er glad i kan du bruke den i stedet. Hold på med belønningen i noen minutter. 

I begynnelsen vil hunden følge et slikt spor av ren nysgjerrighet, men etter hvert som hunden skjønner hva som skjer kan den miste interessen for sporet – derfor skal vi alltid ha stort trøkk på belønningen i innlæringsfasen, for det er den som motiverer hunden for neste spor. 

Videre trening​​

Du videreutvikler sportreningen med å legge gradvis lengre spor, slutter å slepe rådyrfoten og legger kun blod, legger inn vinkler, lar sporet ligge lenger. Husk at du ikke bare kan gjøre det vanskeligere og vanskeligere – innimellom legger du et lett spor for hunden igjen, slik at du får belønnet raskt. Kanskje hvert tredje eller fjerde spor skal være lettere, det avhenger av hunden din og hvor lett den er å motivere. Det er også hundens motivasjon som bestemmer hvor ofte du kan trene – noen sier kun en gang i uken og andre maks annenhver uke, men jeg har vært med på å legge og gå 8-10 korte treningsspor i løpet av en kursdag – bare hunden blir motivert nok.

Det er viktig å variere mye, på vinkler, sporlengde, liggetid – og ikke minst underlag. Tren på overganger fra gress til grus, skog til asfalt, tørre furumoer til våt myr og under alle værforhold. Når du varierer mye må hunden skjerpe seg, og det gjør sporet mer interessant – bare ikke varier alle momentene på en gang, og ikke legg spor på snødekt mark.

Godkjenning​

Når hunden har lært seg grunnleggende sporing kan du trene videre for å bestå blodsporprøven, som du må ha sammen med en fersksporprøve for at du og hunden skal bli en godkjent ettersøksekvipasje. De fleste jakthundraser vil ta fersksporprøven lett, fordi det er naturlig for dem å søke opp vilt. Under fersksporprøven skal hunden spore et hjortevilt sammenhengende i minst en halvtime.

Blodsporprøven​​​

Prøvesporet er 600 meter langt og har minst fire vinkler. Det er lagt med 3 dl blod, og skal være nattgammelt. To steder i sporet er det et blodopphold på minst ti meter. Du og hunden går sporet sammen med en dommer som vurderer hvor godt dere følger sporet og løser de ulike momentene. 

Du kan ta godkjenningsprøven hos NJFF, eller du kan bli bedømt til en premiegrad (1., 2., 3. eller 0. premie) hos NKK. 

Konkurranser​​

I sommerhalvåret er det ukentlige blodsporkonkurranser over hele landet. Du finner oversikten på NKKs terminliste (søk etter Blodsporprøve – Ordinær/Samlet). Får hunden din tre førstepremier på tre ulike prøver, kan den bli viltsporchampion.

Les og lær mer​​

NJFF har laget heftet "Fra valp til godkjent ettersøkshund" som du finner på våre Last ned-sider under fanen Jakt, skyting og hund. Der er innlæring og videreutvikling av sportrening grundigere forklart.

Meld deg på et blodsporkurs, eller et 'Grunnkurs ettersøk' i din lokalforening – da får du hjelp av erfarne instruktører til å lære opp hunden din. NJFF tilbyr flere ulike typer kurs for ettersøksekvipasjer: Grunnkurs ettersøk II, Videregående ettersøk og Sporrene hunden. Noen holdes av ditt lokallag, noen av fylkeslaget og noen på Jakt og Fiskesenteret.


Artikkelforfatter Anne-Mette Kirkemo er ettersøksinstruktør, ettersøksdommer og sitter i ettersøksgruppen i Lier kommune. Hun bruker strihåret dachshund som ettersøkshund. ​​​

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.