Urban elgjakt
Publisert 12.01.2017 09:40
Oppdatert 06.09.2018 11:21
Urban elgjakt
​​​​Det er ikke slik at man må dra milevis ut i bushen for å få store jaktopplevelser. I sykkelavstand fra sentrum i landets femte største by er det store jaktmuligheter.

​Med ungdom fra både Buskerud og Østfold bar det til skogs i Drammens skoger. Seks unge jegere skal være med på sin første elgjakt.

 

Det er ikke bare å dra på elgjakt etter endt jegerprøve. Du er avhengig av mer kunnskap og ikke minst erfaring, enn det du fikk med deg på jegerprøven. Har du ikke vokst opp med jakt eller har familie som jakter, er opplæringsjakt svaret.

 

Med skarpladde rifler og kløe i avtrekkerfingeren er det godt med erfarne instruktører fra NJFF og Statskog. Som opplæringsjeger blir du plassert på post på gitte steder i skogen og skal forvente at her skal det komme elg. OK? Da gjør det vel sikkert det da….

 

Og ganske riktig. De erfarne lederne visste hva de gjorde. Plutselig kommer det en svær elg på posten. Selv om pulsen stiger til et nivå på linje med en deltager i 100 meter sprint, er det bare å puste rolig og løfte rifla, plassere trådsiktet på riktig sted og klemme kjærlig på avtrekkeren. Det er ikke lett å si om man hørte smellet, verden stopper opp noen sekunder.  Men kruttrøyken når snart nesa og virkeligheten er tilbake. Elgen løper et lite stykke, så faller den. Pent plassert skudd. Akkurat der det skal være.

 

Den første elgen er alltid spesiell. Den huskes for alltid. Noen husker det første kysset, andre den første elgen.

 

Snart høres et skudd til! Det smalt på en av de andre postene. Til tross for et godt skudd fortsetter denne elgen å løpe. Ettersøkshund og hundefører blir hentet. Treffområdet blir sikret. Det er bare å slappe av og vente en times tid, før man setter i gang ettersøk. Ganske snart er elgen er lokalisert. Elgen får et velplassert skudd til.

 

Selv om det aldri er ønskelig at man får en litt uoversiktlig situasjon, så er det noe som kan skje alle. Denne gangen var ikke elgen skadeskutt, men alle deltakerne fikk allikevel verdifull erfaring med ettersøk.  På opplæringsjakt brukes alle situasjoner til å lære.

 

Alt har klaffet i dag. Nå starter arbeidet. Elgen skal vommes og fraktes til jakthytta, hvor den skal flås og henges opp. Det blir en lang kveld med mye viktig læring. Det er like viktig å lære å gjøre opp dyret og å ta vare på de store ressursene kjøttet er, som selve jakta. Alt hører med og krever erfaring.

 

Selv om kroppene er slitne og opplevelsene store, er det absolutt rom for mer kunnskap. Kvelden går med til god mat og læring om taktikk, postplassering og ettersøk.

 

Mens stearinlysene brenner ned går slitne jegere til køys. Det er snart jaktlys igjen.

 

 

 

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.