Ta jegerprøven med NJFF
Publisert 10.03.2016 14:32
Oppdatert 09.08.2019 12:03
Ung og interessert i jakt? Her finner du svar på flere spørsmål om hva og hvordan du som ung kan jakte.
Ta jegerprøven med NJFF

​​​​​​​​​​​​​​​For å kunne jakte i Norge må du ha  jegerprøven. Jegerprøven består av et obligatorisk kurs og teoretisk eksamen. Du kan ta jegerprøven fra det året du fyller 14. ​

Her kan du finne svar på følgende spørsmål (klikk på linken for å hoppe ned til svaret):

  1. Hvor gammel må jeg være for å jakte?
  2. Hva er aldersgrensen for å eie eget våpen?
  3. Hvor kan jeg ta jegerprøven?
  4. Hvor kan jeg ta skyteprøven for storviltjakt?
  5. Hvem kan ta meg med på jakt?
  6. Hvor kan jeg trene på å skyte med hagle eller rifle?
  7. Hvordan kommer jeg i gang med å jakte?
  8. Kan jeg jakte på skolen?

​​Hvor gammel må jeg være for å jakte?

Går du uten våpen, kan du være med på jakt uansett hvor gammel du er. Øvelsesskyting har heller ingen aldersbegrensning, så lenge det foregår under oppsyn av en voksen. 

Fra det kalenderåret du fyller 14 år og fram til du​ er 16 år, kan du delta i opplæringsjakt på småvilt. Her får du bære våpen, men du må gå sammen med en erfaren jeger som er minst 20 år gammel. I tillegg kan du delta i felle-fangst av villmink, mår, rype, kråkefugl og måker. 

Når du har fylt 16 år og har bestått jegerprøven kan du jakte småvilt på egenhånd. Har du i tillegg bestått skyteprøven kan du delta i opplæringsjakt på storvilt. 

Fra du er 18 år kan du også jakte storvilt på egenhånd. Det forutsetter at du har bestått jegerprøven og skyteprøven (storviltprøven).

Hva er aldersgre​nsen for å eie eget våpen?

Fra du er 16 år kan du søke politiet om å få lov til å kjøpe eget våpen. Det forutsetter at du har jegerprøven eller at du har fått våpenopplæring i en jeger- og fiskerforening. 

Når du har fylt 18 år, kan du kjøpe eget våpen. Du må fortsatt søke politiet om tillatelse, det vil si at du søker om å få våpenkort. Det må du alltid må bære sammen med våpenet. 

Der de selger våpen kan de også hjelpe deg med å søke om våpenkort! 

Hvor kan jeg ta j​​egerprøven?

På NJFFs nettsider finner du en fylkesvis oversikt over NJFFs jegerprøvekurs. På NJFFs nettsider finner du dessuten nyttige nettressurser for hver enkelt samlingStudieforbundet natur og miljø har også en kursoversikt

Kursene varierer litt i pris, men som regel koster de mellom 1500 -2500 kr. Mange gir rabatt til NJFF-medlemmer. 

Les mer om jegerprøveeksamen her.  

Hvor kan jeg ta skyteprø​​ven for storviltjegere?

De aller fleste skytebaner arrangerer skyteprøven for storviltjegere.  

Før du kan ta skyteprøven må du få godkjent minst 30 treningsskudd fordelt på to dager.  Deretter kan du ta prøven som består av 5 skudd mot villrein-figur. Dette må gjentas hvert år du skal gå på jakt og for hvert våpen du skal jakte med.

Hvem kan ta m​​eg med på jakt? 

Kjenner du en erfaren jeger på over 20 år? Da kan han eller hun ta deg med på opplæringsjakt

Med «erfaren jeger» menes at personen skal ha betalt jegeravgift i minst tre år. Jegeren skal kunne instruere og kontrollere deg underveis. Husk at personen må ha tillatelse fra den som eier området der dere skal jakte (grunneier), før han eller hun kan ta deg med på opplæringsjakt. Du kan være med på opplæringsjakt på småvilt fra det kalenderåret du fyller 14 år, og opplæringsjakt på storvilt fra du er 16 år. 

Har du verken familie eller venner som kan ta deg med ut på jakt? Ikke fortvil. Du kan bli med NJFFs fylkes- og lokallag på opplæringsjakt, så ta en sjekk i aktivitetskalenderen vår som du finner på forsiden. Det arrangeres i tillegg mange jaktrelaterte kurs og ungdomsleirer rundt om i landet, der du kan lære masse av kunnskapsrike instruktører. Jakt- og Fiskesenteret på Flå har også spennende kurs og aktiviteter for deg som vil lære mer om jakt og skyting. 

Blir du med på kurs og turer, får du i tillegg får du møtt andre unge med samme interesser som deg selv. Sjekk NJFFs aktivitetskalender. Der kan du se hva som foregår til enhver tid!

Hvor kan jeg trene på å s​​kyte med hagle eller rifle?

Her finner du et kart med alle skytebaner som er tilknyttet Norges jeger- og fiskerforbund. Har du ikke allerede lastet ned NJFF-appen? Der finner du også samme oversikt over våre skytebaner rundt om i landet.  

Hvordan kommer je​g i gang med å jakte?

Det er to ting du bør gjøre for å komme i gang med å jakte. Det ene er å ta jegerprøven. Det andre er å bli med på opplæringsjakt. 

Jegerprøven er et kurs der du lærer alt du trenger å vite om jakt: hvilke dyr du kan jakte på, måter å jakte på, hva slags utstyr du trenger og så videre. Det gir deg en god oversikt over hvilke muligheter du har og hvilke regler du må forholde deg til. Se mer informasjon på Studieforbundets nettsider.

Opplæringsjakt er en flott måte å starte som jeger. Det kan du gjøre fra det året du fyller 14 år. Da er du med en erfaren jeger ut, og denne personen har ansvaret for deg og skal instruere deg i hvordan man jakter.  

Skal du jakte på egenhånd må du huske å skaffe tillatelse fra den som eier området der du skal gå. Grunneiers tillatelse skaffer man seg som regel ved å kjøpe et jaktkort. Veldig mange selger også jaktkort gjennom Inatur

 Nedenfor finner du lenker til diverse nyttige kurs, nettsider og bøker eller brosjyrer.  I NJFF-appen finner du også nyttig informasjon om hvilke dyr du kan jakte på, når du kan jakte på dem og lokkelyder som du kan bruke dersom du vil prøve lokkejakt.

Her finner du noen andre nyttige sider med informasjon om jakt:

Kan jeg jak​te på skolen?

Ja! Noen videregående skoler har faktisk jakt på pensum. Sjekk dem ut ved å velge Skoler i toppmenyen​

NJFF har laget jaktvettregler, som er ment som kjøreregler for god jakt. Les dem - og bli en god jeger.​

​​
- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige medlemsfordel blå
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.