Fiskeregler for deg som er ung
Publisert 10.03.2016 15:16
Oppdatert 09.08.2019 12:03
Fiskeregler for deg som er ung
For å kunne drive med sportsfiske i Norge, er det ulike regler som gjelder alt etter hvor gammel du er. Her finner du svar på flere spørsmål om hva og hvordan du som ung kan fiske.

​​​​​​​​​​​​Her kan du finne svar på noen ofte stilte spørsmål om sportsfiske (klikk på linken for å hoppe ned til svaret):

  1. Kan jeg fiske når og hvor jeg vil?​
  2. Hvor kan jeg kjøpe fiskekort?
  3. Hvordan kommer jeg i gang med å fiske?
  4. Hvem kan lære meg å fiske?
  5. Hva gjør jeg med fisken jeg har fanget?
  6. Kan jeg fiske på skolen?

 

​​

Kan jeg fiske når og hvor jeg vil​?​ 

I saltvann: Ja! 

Ved kysten og i havet kan du fiske når og hvor du vil med stang og håndsnøre.  Allemannsretten​ gir deg rett til å bevege deg fritt og fiske omtrent over alt. Men husk å vise hensyn. Det er for eksempel ikke fritt fram å fiske fra private brygger. 

I ferskvann: Nei!

Er du under 16 år kan du fiske hvor du vil i tiden mellom 1. januar og 20. august (unntatt elver som har laks, sjøørret eller sjørøye - se lengre nede). Der det selges fiskekort, skal du få dette gratis. Mange steder holder det at du har med legitimasjon, men snakk med de som selger fiskekort. Der det ikke selges fiskekort, har du likevel lov til å fiske. Men husk: Etter 20. august må du forholde deg til samme regler som de voksne! 

Er du over 16 år må du forholde deg til samme fiskeregler som de voksne hele året. Det betyr at du må finne ut hva som gjelder akkurat der du ønsker å fiske. Du kan for eksempel søke på nettet, spørre betjeningen i en butikk som selger fiskeutstyr, kontakte kommunen eller jeger- og fiskerforeningen der du bor

Skal du fiske laks, sjøørret eller sjørøye i elv eller innsjø og er over 16 år? Da må du betale den statlige fiskeravgiften i tillegg til fiskekortet. Fiskeravgiften kan du betale her

Tips: Statskogs eiendommer fisker du fritt til du er 18 år. I noen fjellstyreområder er det gratis helt opp til 20 år.

Hvor kan jeg kjøpe fis​kekort?

Fiskekort får du enten kjøpt gjennom Inatur​, i den lokale sportsbutikken, postkontoret eller liknende, eller direkte fra de som eier elva eller vannet du skal fiske i. Sjekk eventuelt også kommunens nettsider eller jeger- og fiskerforeningen der du bor.

Husk at fiskekorte​t er gratis for deg under 16 år i perioden 1. januar til 20. august!

Hvordan komm​​​er jeg i gang med å fiske?

Noen foreninger har fiskestenger og annet utstyr som lånes ut til medlemmer. Noen steder kan du til og med få lånt en båt av ditt lokallag! Spør ellers fiskekontakten/ lederen av fiskeutvalget i din lokale jeger- og fiskerforening.

Hvilken type fiske har du lyst til å prøve? Det enkleste er å få tak i en fiskestang der du enten bruker fiskesnøre med sluk eller en krok med meitemark​.

 

​​

Hvem kan l​ære meg å fiske?

Har du verken familie eller venner som kan ta deg med ut og fiske? Ikke fortvil. Du kan bli med NJFF på fisketurer, fiske-kurs og ungdomsleirer/ -camper som arrangeres rundt om i landet, året rundt. Du får låne utstyr og blir hjulpet og veiledet av kunnskapsrike instruktører. Jakt- og Fiskesenteret på Flå​ har også masse spennende aktiviteter for deg som vil lære mer om fiske. 

Blir du med på kurs og turer, får du i tillegg får du møtt andre unge med samme interesser som deg selv. Sjekk NJFFs aktivitetskalender som du finner på forsiden. Der kan du se hva som foregår til enhver tid!

Passer det ikke å dra på tur eller kurs akkurat nå? Du masse gode tips om fiske i saltvann og ferskvann på NJFFs nettsider om fiske. Der finner du også informasjon om fiskearter og fiskemetoder, eller se videotips om alt fra hvordan man knyter en sluk-knute til hvordan du lurer makrellen til å bite. 

Er du under 13 år og medlem av jeger- og fiskerforbundet der du bor? Da er du automatisk også medlem av Fiskeklubben.  

Hva gjør jeg med fisken jeg​​​ har fanget?

Når du endelig har fått fisken din i land, bør du raskest mulig avlive den slik at den ikke lider unødig. 

Synes du den ser veldig liten ut? Tommelfinger-regel er at torsk skal være minst 40 cm. Sjøørret være minst 35 cm lange ( 30 cm i de tre nordligste fylkene). I ferskvann er det ikke noe fast minstemål. Dette varierer fra vassdrag til vassdrag og det kan til og med være det som heter maksmål, altså største mål. Er fisken mindre enn minstemålet eller større enn maksmålet, skal du løsne den forsiktig fra kroken og slippe den ut igjen. Her kan du lære mer om hvordan du skal behandle fisk du skal sette tilbakeEr fangsten død eller livstruende skadet, kan du ta den med hjem og spise den.

Er du usikker på hvilken fisk du har fått? Last ned NJFF-appen! Der finner du bilder av de vanligste fiskeartene i både ferskvann og saltvann. 

Det er alltid lurt å sløye (rense) fisken så snart du kan. Gjør det heller mens du fortsatt er ute, enn å vente til du kommer sliten hjem. Da blir det lett til at du utsetter det og fisken må kastes. Fiskeslo skal graves ned eller legges under en stor stein. Kaster du det ut i vannet igjen, kan det hende du sprer måkemark. 

Og husk: Det er lett å lage god mat av fersk fisk!  

 

Kan jeg fiske​ på skolen?

Ja! Noen videregående skoler har faktisk fiske på pensum. Sjekk dem ut her!​

 

​​​​

NJFFs Fiskevettregler​​​

Fiskevettreglene gir gode råd t​il deg som skal ut og fiske. En viktig regel er å tenke sikkerhet i alt du gjør som sportsfisker: 

  • Bruk redningsvest i båt og ved vading i tung elv. 
  • Ha en livline i sekken ​ved fiske fra glatte svaberg.
  • Ha ispigger lett tilgjengelig under isfiske.
  • Det er mye sikkerhet i en god fiskekompis!
​​Her kan du lese mer om NJFFs Fiskevettregler eller laste ned Fiskevettreglene som utskriftsvennlig PDF.​


 

​​​
- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige medlemsfordel blå
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.