TILBUD TIL VÅRE MEDLEMMER

Laksefiske fra og med 15. juni kl. 00.00 til og med 21. juni klokka 24.00 2024

Laksefiske .jpg

Har du ikke fisket laks før, er det akkurat nå du skal benytte sjansen.

Ski JFF har laget et opplegg for deg som ønsker å prøve eller for deg som kanskje har fisket laks i mange år og ønsker å teste en ny elv.

Alle både medlemmer og kommende medlemmer er velkomne til å benytte seg av dette tilbudet. 

Kom i gang - låne utstyr

Har du ikke ønske om å kjøpe mye utstyr før du har prøvd laksefiske? Ikke noe problem. Da kan du låne utstyr av oss, som er tilpasset elva.
Dette gjelder de 2 første medlemmene som melder interesse. Det eneste du må ha er vadere og polaroid briller, så må du kjøpe en boks med 10-15 fluer og litt forbruksmateriell som vi har plukket ut. Vi tror det blir nok håver, så det trenger man ikke kjøpe.
Så kort fortalt, foruten å betale for turen samt stille med briller og vadere, vil du kun betale for forbruksmateriell ca. kr 1.100, -

sneller.jpg

Utstyr hos Jaktia Jessheim

For deg som ønsker å kjøpe alt utstyret har vi avtale med Jaktia Jessheim som er eksperter på jakt- og fiskeutstyr. Her får medlemmer av Ski JFF også 15% rabatt på utstyr. Vi har også laget en pakke i samarbeid med Jaktia så du kan gi beskjed om at du skal ha laksefiske pakken til Ski JFF så får du alt du trenger. Du kan også bli med på gratis introduksjonskurs og møte Jaktia der. Priser vil avhenge av hvilket nivå du legger deg på. Ta kontakt med Jaktia Jessheim og du får god veiledning.

Gratis fluekastekurs - Teori og praktisk kurs i fluekasting

Alt du trenger, er å melde deg på kurset. Ski Jeger og Fiskerforening holder kurs i praktisk fluefiske samt generell informasjon om fluefiske. Dette kurset kan alle som ønsker delta på. Kurset er i samarbeid med Jaktia Jessheim som vil komme med gode råd og tilbud på utstyr i forbindelse med kurset.
Vi vil holde teorikurset på Revehiet (foreningslokale på Siggerud) med påfølgende praktisk kurs i fluekasting ved Sagatun badeplass på Siggerud eller annet egnet sted. Dato kommer senere.

Fiske i Årgårdselva - Valdet Brumoen i Øyensåa og Ferga

Laksefiske i en av verdens beste smålaks elver, og en mulighet for å ha en hel elvestrekning for seg selv er ganske unikt.

Årgårdselva, som renner ut i en arm av Namdalsfjorden (ved Sjøåsen), kan kanskje omtales som verdens beste smålaksevassdrag. Årgårdselva utgjør den nederste delen av Årgårdsvassdraget.

20230609_115952.jpg

Årgårdselva renner rolig og stedvis ganske bred gjennom et variert kulturlandskap, og kan by på flotte fiskeopplevelser. Valdet, ligger i Øyensåa som er ca. 1.km langt, nedenfor Berrefossen, etter Fosshølen, på østre side av elva samt 500m i Ferja Finnes også en spennende strekning å prøve seg i Øysterelva som ligger like i nærheten. Fangster på mellom 150 – 250 laks tas pr år på valdet. Det er mange fine kulper og stryk og mange gode fiskeplasser. Ørret og smålaks opptil 3-4 kg og det tas fisk hvert år på 8 kg. 

Overnatting

Overnatting er inkludert sengetøy. Det er dusj og kjøkken samt egen fryser tilgjengelig til fisken som fanges.
Vi har tilgjengelig følgende overnattingsmuligheter som er inkludert i leien.

Hytte ved elva – 2 sengeplasser med tilgang til bad og dusj i fjøs, eventuelt i de to andre leilighetene

Leilighet over garasje – To soverom, ett rom med 2 enkeltsenger og ett rom med 2 køyesenger (6 senger)

Leilighet i tilknytning til fjøs har 2 senger

Det er totalt 11 senger. Dersom en partner/venn/familiemedlem blir med uten å fiske vil det koste kr 560,- pr. natt. Gi oss beskjed om du ønsker å ta med noen som ikke skal fiske.
Senger fordeles etter hvem som reiser i lag. Dette avtales senest noen dager før avreise. Gi beskjed til oss på epost til [email protected]

Inn- og utsjekking

Innsjekk fra kl. 17.00 den dagen fisket begynner og utsjekk senest kl. 12.00 den dagen fisket avsluttes. Ved utsjekk skal det være ryddet, rengjort og i ellers samme stand som ved ankomst. Sengetøy tatt av, kopper og kar vasket/ satt i oppvaskmaskinen m.m. Utvask er inkludert i prisen.

Skader som oppstår dekkes av leietaker.

Påmelding og priser

Påmelding skjer via aktivitetskalenderen.

4 dager 15. juni - 18. juni
Medlemmer kr 4.000,-
Ikke medlemmer kr 4.400,-

3 dager 19. - 21. juni
Medlemmer kr 3.000,-
Ikke medlemmer kr 3.300,-

Elven kan variere noe i vannstand og det er en "bag limit". "Bag limit" avgjøres før sesongen starter. Kortene refunderes ikke med bakgrunn i ovenstående variabler.

Fiskeregler

Fiskere plikter at offentlige og private fiskeregler overholdes og betalt fiskeravgiften. Fangst skal rapporteres via elveguiden på riktig vald. Det fiskes med flue.

Fiskeravgiften kan betales her: https://fiskeravgift.miljodirektoratet.no/

Hvor

Osenvegen 112, 7750 Namdalseid.
Ca. 30 minutter fra Namsos - ca. 2 timer fra Værnes flyplass. Snaut 9 timers kjøring fra Oslo

Laksefiske i Årgårdselva i Namdalseid

Intervju med Steinar Wiik fra Spellplassen – et jegerparadis

av Øivind Sverdrup
Leder Ski JFF

Steinar har fisket laks i over 40 år og driver Spellplassen, et eldorado for jakt og fikse interesserte. Før jeg skal fiske laks vil jeg gjerne ta del i de erfaringene han har gjort. Hva trenger jeg av utstyr og hvordan er dette forskjellig fra det fiske jeg har gjort til nå?

Først vil jeg gjerne høre litt om Steinar og det han driver med til daglig. Jeg har skjønt såpass at jeg har kommet til en ihuga jeger og fisker.

Steinar driver Spellplassen i hjerte av Østerdalen, rettere sagt rett nord for Elverum hvor han tilbyr jakt- og fiske -opplevelser for både norske og utenlandske entusiaster. Jakt på skogsfugl, bukkejakt, hjortejakt, elgjakt, beverjakt, reinsdyrjakt og fiske, alt med erfarne guider. Han guider også selv, i tillegg til å pleie gjestene. I tillegg til dette er han glad i å lage mat og gjerne det han har fanget selv. Gjester fra nær og fjern får sine drømmer oppfylt ved å besøke Spellplassen.

Steinar Wiik.jpg

Når vi kommer hjem til Steinar for å slå av en prat er det flere hunder som møter oss, samt en blid kar som inviterer oss inn på kontoret til en kopp kaffe og noen rosinboller vi plukket opp på veien.

Kontor er vel for de fleste av oss forbundet med enkle og kjedelige møbler, men her er det utstoppede fugler og et stort elghode samt flere skinn som henger på veggene. Kontoret er trivelig, og trivselen øker med brummingen og knitring fra den gamle etasjeovnen i hjørnet. For en som har reist fra bylarm og stress, er dette medisin for sjelen og skuldrene senker seg fort. Jeg tenker også på mitt triste kontor i byen et lite sekund før jeg blir totalt betatt av de lune laftede tømmerveggene og alle «minnene» Steinar har samlet på sitt «kontor».

Steinar har mange laks på samvittigheten, men også mange har han sluppet ut igjen uten at han sverger til det ene eller det andre. Laks er jo god mat og i tillegg kan god forvaltning ivareta både bestanden og interessen.

 

Årgårdselva

Vi setter oss ned og super til kaffen og nyter rosinbollene. Jeg er ivrig etter å få råd og tips samt høre mer om Årgårdselva, som ligger i Namdalseid like nord for Steinkjer.

- Har du lang erfaring med laksefiske i Årgårdselva?

Ja, jeg begynte å fiske der på midten av 90-tallet og glemte aldri den fine opplevelsen det var å fiske der. Naturen rundt og elva sin beskaffenhet er helt unik. Det er en fantastisk trivelig plass som må oppleves. Jeg har alltid drømt om å komme tilbake dit og da covid kom ble utlendingen som har fisket der i 25 år utestengt. Da skrev jeg avtale med grunneier for mange år, så der har jeg en plan om å være en uke hvert år i laaaang tid fremover. Det står folk i kø for å fiske der. Denne muligheten må SkiJFF også ta vare på.

-Ågårdselva er en smålakseelv og da er det vel bare små laks du får der?

Nei, sier Steinar med et smil. For de fleste er en laks på nærmere 5 kg stort nok, samt at bedre matfisk får man jo ikke.

- Når på døgnet bør man fiske?

Sol og høylys dag, ja da kan du sove, ellers er det fiske som gjelder. Det er vannføring og innsig som er avgjørende om det er fisk i elva. Dette er i stor grad væravhengig som nedbør og temperatur. NINA har nøter i fjorden som registrerer innsig i fjorden (fisken trekker inn) og da kan det være mulig med en oppgang (fisken går opp i elva) Dette vet du jo ikke før du står der og fisker, men det er jo spenningen også da. Jeg har ofte opplevd at noen ikke får fisk og andre haler inn en etter en, så det er flere faktorer som avgjør.


- Hva er forskjellen på imitasjon og attraksjon/irritasjons-fiske og hva bruker du mest?

Imitasjoner er fluer som imiterer f.eks. innsekter, fisk, frosk, maur, mus og pupper mens attraksjonsfluer er de som er kanskje mest kjent for laksefiskere som gjør fisken mer interessert og dermed hugger. Fargerike fluer i forskjellige varianter.

Flere fluer 2.jpg

- Enkelt-, dobbelt- og tre -kroker. Tube fluer og alt hva det heter. Jeg forsøker å følge med for Steinar åpner en boks full av fluer han har både kjøpt og bundet selv.

- Her var det mye forskjellig?

Ja, men det er noen som er standard utrustning og så er det noen til. Det viktigste er å ha noen utvalgte fluer, men i forskjellige størrelser presiserer han.

- På spørsmål om han har noen gode historier fra laksefiske, får jeg bare servert noen bilder med en god latter.

Doble bilder av steinar med laks i elva.jpg

«Dette kan du bruke, det beskriver mye av det engasjementet som er rundt laksefiske.»


Litt om fiske i Årgårdselva

- Er det bare fluefiske som er lov i elva?

Vel, det er tre små kulper som er åpen for spinner og mark. Resten er for fluefiske. Det er derfor viktig å kunne bruke fluestang. Jeg anbefaler fluefiske.

- Jeg har ikke fisket med to hånds stang før, er det vanskelig?

­Nei, det er ikke det, men det er fint om du øver litt på forhånd. De fleste fikser det på en snau time eller to. Det er Speycasting som gjelder. Det kan du lære deg om du sjekker Youtube.

- Når du skal fiske med flue i elva er det mange som fisker oppstrøms og lar flue gå med strømmen nedover. Andre fisker rett ut 90⁰ på elva. Hva er riktig eller beste måten å fiske på?

Den beste måten å fiske på er faktisk å kaste rett ut og la flua følge strømmen nedover. Da får du ikke slakk på snøret og får bedre respons på hugget, men dette kan vi ta på teori og praktisk kurs til våren.