Fem fisketips for høstgjedda

Nå er det primetime for vår store ferskvannspredator, gjedda. Høsten har for alvor meldt sin ankomst, og med det kommer også gjeddas sult og huggvillighet. Vi gir deg fem fisketips for høstgjedda.

Publisert: 21. oktober 2022 kl. 08.16

Sist oppdatert: 21. oktober 2022 kl. 09.05

Vanntemperaturen synker sakte i vann og elver, dagene blir kortere og stimfisk som mort og brasme samles i større og mer kompakte stimer. Det vet gjedda å utnytte, og man kan ofte oppleve intense huggperioder når forholdene er gode. 

Fem fisketips for høstgjedda:

  1. Oppsøk byttefisken
    Der hvor maten er, er også gjedda! Om høsten, når vanntemperaturen faller, samles en rekke ulike fiskearter i større stimer på mindre områder. Det betyr at gjedda som tidligere på sommeren har stått mer spredt, samles rundt disse stimene og jager når forholdene er gode. Finnes det dypere partier i innsjøen, eller strukturer som kanter og grunner samles ofte stimfisken her på høsten.

  2. Fisk under rette forhold
    Høstfisket er ganske tilgivelig, og fisken kan være aktiv under de fleste vær og vindforhold. Begynner temperaturen i vannet å krype under 10 grader, er det imidlertid en fordel med varmere vær/høytrykk, gjerne sol og lite vind. Små temperaturforskjeller kan trigge fisken ekstra mye på denne tiden av året.

  3. Bruk store agn
    En lang vinter står for tur, og aktivitetsnivået hos fisken synker drastisk. Det betyr at gjedda benytter høsten til å spise seg opp og fylle på energireservene, slik at den kan overleve vinteren selv om jaktmulighetene blir dårlige. Vær derfor ikke redd for å bruke store agn på høsten. Gummijigger på 25-30 cm, og agnfisk i samme størrelse er gode utgangspunkt om du er ute etter den virkelig store fisken. Et større agn skiller seg også mer ut når du fisker i områder med mye byttesfisk.

  4. Varier fiskemetoder
    Høsten åpner opp for en rekke fiskemetoder, og både trolling, spinnfiske og meitefiske kan være veldig effektivt ved ulike tidspunkt og forhold. Trolling egner seg godt når du ønsker å dekke et stort område, kanskje når du er usikker på hvor fisken befinner seg. Ved spinnfiske fisker du effektivt på et mindre område, og har mulighet til å lure fisk som kanskje krever at agnet fiskes forbi flere enn en gang. Meitefiske egner seg godt til nattfiske, eller når forholdene er skikkelig sure med regn og kalde temperaturer. Da kan man ta med seg et lite telt eller lignende, og fyre opp et bål mens stengene fisker effektivt. Husk nappvarsler om du ikke har stengene under oppsyn hele tiden!

  5. Ta med tilstrekkelig verktøy for å håndtere fisken
    Store gjedder egner seg ikke som mat grunnet miljøgifter, og er viktige individer i bestanden. I en rekke innsjøer er det også fiskeregler som regulerer uttaket, både maksmål og såkalt baglimit (antallsbegrensninger). Sørg derfor for å ta med deg tilstrekkelig verktøy for å avkroke og sette ut igjen fisk som ikke skal avlives. Et godt utgangspunkt er en stor håv, en lang tang, en avbiter, en avkrogningsmatte og målebånd/vekt/kamera om du ønsker å forevige fangsten.

Skitt fiske! 

Gjeddefiske

 

Les også: