Skytetrening

Bli god med børsa

For å bli god med børsa, er det egentlig bare en ting som gjelder – kom deg på skytebanen og tren med våpenet ditt.

Publisert: 28. april 2022 kl. 08.38

Sist oppdatert: 03. mai 2023 kl. 09.03

Skaper trygghet

​​Gode skyteferdigheter bør være en prioritet for alle som er opptatt av jakt. En jeger som er trygg på våpenet sitt, som skyter regelmessig og har godt treningsgrunnlag, vil rett og slett være en bedre jeger. 

I selve jaktsituasjonen vil man kunne skyte mer presist, noe som minsker sjansen for skadeskyting og unødvendig lidelse for dyrene. Man bygger dessuten opp den sportslige selvtilliten hvis man legger ned tid på å terpe teknikk på skytebanen. Dette bidrar til å øke både reaksjonsevne og handlekraft når fuglen eller haren plutselig smetter fram.

Sikker håndtering av våpen er i seg selv en trygghet for alle som ferdes der det jaktes, enten man er en del av jaktlaget eller ikke.

Våpentilpasning

Det er et stort poeng å ha et våpen som passer deg og din anatomi. Passer ikke våpenet, resulterer dette i dårlige skudd. Er du usikker på ditt våpen, kan du høre med en instruktør på skytebanen. Alternativt kan du snakke med en fagperson i en våpenhandel.

Hva gjør man i de tilfellene en ungdom i vekst skal benytte et våpen som ikke passer? Også her bør man høre med en instruktør eller våpenhandler om man skal bygge på våpenet med midlertidig papp eller kappe, slik at våpenet passer bedre. Er kolben for lang, kan denne sages, men det anbefales ikke. Det kan jo tenkes at ungdommen passer våpenet perfekt når han er ferdig utvokst.​

​Tips til nye jegere

Er man fersk jeger, kan det føles fremmed å besøke skytebanen for første gang. Mye vil være nytt og uoversiktlig, og man er redd for å gjøre feil. Når du først har avlagt jegerprøven og du er kvalifisert for å jakte, trenger du å ​praktisere våpenbruk, og skytebanen er stedet hvor du legger grunnlaget for det som kan bli en lang og givende jegerkarriere.​

  1. Hvor kan jeg skyte? 
    Mer enn 350 av våre lokalforeninger har egne skytebaner, og sannsynligvis har du en rett i nærheten av deg. Her finner du oversikten over banene med kontaktopplysninger til lokalforeningen. Du finner også oversikt over skytebaner i NJFF-appen. (App Store og Google Play). ​​For informasjon om åpningstider, kurstilbud og annen informasjon om din nærmeste skytebane, anbefaler vi å ta kontakt med den lokale jeger- og fiskerforening.
     
  2. Hva må jeg ha med meg til skytebanen?
    Hørselvern, våpenkort og kontanter (det er ikke alle baner som tar Vipps) og kammerflagg for rifle. Skal du skyte opp til storviltprøven med rifle, må du ha med Trenings- og jaktpatroner og jegeravgiftskort.
  3. Hvem lærer meg opp på skytebanen?
    De fleste lokallag i NJFF tilbyr jevnlig kurs for nybegynnere og ungdom, og har også egne jentekurs. Instruktørene er gjerne gode hagle- og rifleskyttere med flere års jakterfaring. De har tatt instruktørkurs, og må også gjennomføre et oppdateringskurs hvert femte år. De er en flott kunnskapsressurs, som du som er fersk jeger vil ha stor glede av på skytebanen. En skyteleder, også kalt standplassleder, er ansvarlig for aktiviteten på skytebanen.
     
  4. Hvilke regler gjelder på skytebanen?
    Det er på skytebanen som ellers i samfunnet – noen regler er skrevet ned, andre handler om kutyme og er ikke nødvendigvis nedfelt noe sted. Spør en instruktør eller standplasslederen om du lurer på noe. De følgende reglene er viktige:
    ​​​​​​
    1. Våpenet skal bæres åpent og tomt for ammunisjon, brukket våpen eller tilbaketrukket sluttstykke.
    2. Hold orden på ammunisjonen.
    3. Berør ikke annen skytters utstyr uten hans eller hennes samtykke.
    4. Hold barn borte fra standplass og sikkerhetssone.
    5. Lading skal bare skje på anvist standplass, og etter anvisning av standplassleder.
    6. Ladd våpen skal alltid peke i skyteretningen.
    7. Når sikkerhetsmerke vises, skal ammunisjon straks tas ut av våpenet.
    8. Bruk hørselvern
     
  5. Hvilken form for skyting kan jeg drive med?
    Det vanligste er å skyte på blink eller på leirduer. Leirdueskyting med hagle er utmerket trening for haglejegere, og det finnes leirduebaner som simulerer de fleste jaktsituasjoner. Skal du på elgjakt eller jakte annet storvilt med rifle, er du pålagt årlig å gjennomføre 30 obligatoriske treningsskudd, samt ta storviltprøve. Treningsskuddene kan avgis på valgfritt mål, for eksempel kan de skytes på dyrefigurer eller løpende elg. Ta kontakt med din lokale forening for mer informasjon.​

​​1. Riktig fotstilling. Bena skal være 45 grader på skyteretningen. Vær litt løs og ledig i knærne, og legg litt ekstra vekt på den fremre foten (venstrefoten hvis du er høyrehendt).

2. I klarstilling skal løpet peke opp i den retningen du tror leirdua kommer. Skyv hodet litt frem.

3. Bruk hofter og knær når du beveger deg etter målet.

4. Når du ser leirdua, følger du målet med børsemunningen samtidig som du legger våpenet til skulderen. Trekk av i det du passerer leirdua, uten å stoppe bevegelsen. Du skal altså «feie» børsa gjennom leirdua. Ikke knip igjen det ene øyet.​

5. Når du er hjemme kan du også tørrtrene med hagla. Øv på å kaste opp hagla. I realiteten øver du på at hagla kastet opp på samme måte hver gang. Husk på god kinn- og skulderkontakt med kolben. Du kan også øve svingbevegelser, ved å følge taklistene i rommet med børsemunningen.

1. Hold våpenet i et fast grep, men ikke for hardt. Ha god kinnkontakt med kolben.

2. Pust normalt når du grovsikter. Når du har funnet målet, og er klar for å finsikte, trekker du pusten dypt, slipper ut litt, og holder den. Skuddet avfyres innen 2 – 4 sekunder, for å unngå skjelvingen som begynner når du holder for lenge.

3. For å treffe godt, må du finne deg i at rifla alltid beveger seg litt i forhold til målet. Ikke napp av skuddet. Det er den jevne pressbevegelsen på avtrekkeren som gir det riktige skuddet. 

4. Du skal ikke blunke under avtrekk. Det er også en fordel for jegere å skyte med begge øyne åpne, da det gir bedre oversikt over skuddfeltet.

1. Stående skyting:  Kroppstyngden fordeles på begge beina. Ha 20 – 30 cm mellom beina, og stå 45 grader på skyteretningen. Jegere må ha tyngden mer fremover og vendt mot målet, enn en baneskytter. Bøy gjerne knærne litt. La venstrehånden ligge langt fremme for god balanse.

2. Sittende skyting: Er den mest brukte under jakt. Sitt på et stødig underlag som er litt lavere enn knærne. Innta en bredbent posisjon. Legg albuene rett bak knærne. Len deg litt fremover.

3. Knestående skyting: Sitt ned med venstre bein i 90 graders vinkel, og sitt på det høyre beinet (beinet legges flat mot bakken). Støtt venstre arm på det venstre kneet.

4. Liggende stilling: Støtt overkroppen på albuene. Beina ligger stabilt bakover, i litt vinkel i forhold til overkroppen. Trekk frem høyre kne og litt ut til siden (motsatt for venstrehendte)​

 

Du har mye igjen for å ta vare på børsa di. Ikke bare beholder du våpenet lengre, men det gir våpenglede å vedlikeholde børsa. Er du glad i våpenet ditt, blir du også bedre skytter.

Det er flere som slurver med våpenpussen. Etter en lang dag ute, er man gjerne sliten og klar for godstolen. Avslutt heller jakta fem minutter før, og bruk denne tida til å gå over våpenet.

Vedlikehold av metallet
Våpenets metalldel er løpet og låsekassa. Etter bruk bør våpenet rengjøres, slik at våpenet ikke ruster og patronforurensning setter seg fast. Først demonterer du våpenet og fjerner all synlig fuktighet. Bruk gjerne papir. Deretter rengjør du løpet med nitrosolvent-olje. Denne kjøper du i våpenforretninger.  Etter grundig rengjøring, gir du våpenet en runde med en tynn film av våpenolje på alle metalldeler. Unngå fingeravtrykk, da dette fort gir opphav til rust. Et lurt tips er å sette våpenet bort opp-ned, slik at overflødig olje renner bort fra treverket. Treverket tar skade av våpenoljen.

Vedlikehold av treverk
Forskjeftet og geværkolben utgjør treverket. De oljebehandlede skjeftene er enklest å vedlikeholde. Det finnes egne skjefteoljer som du enkelt gnir inn i treverket. Det er spesielt aktuelt før og etter regnværsdager. Skjefteoljen skal ikke over på metallet.
Enkelte våpen har lakkerte skjefter. De tåler mye, men er vanskelig å vedlikeholde på egenhånd. Bruk gjerne en børsemaker til dette.​

 

Pussestokk​​​​
Du trenger en solid pussestokk tilpasset kaliberet. De hele er mest solide, mens de delbare er mer hendige. Unngå å bende delbare pussestok​​ker og bruk ikke for stram pussekvast.​​​​​​

​​Pussesnor 
Pussesnora er fin å ha hvis du skal tørrpusse løpet før skyting, eller olje løpet etter skyting. En kraftig pussestokk er derimot bedre når løpet skal rengjøres skikkelig.​

Stålull
Fin stålull uten såpe er utmerket til innvendig rengjøring av både rifle- og hagleløp. Her kan du alternativt bruke en bronsebørste som er tilpasset kaliberet.​

Renseolje
Til renjøring bruker du en nitro-solvent olje som finnes i alle våpenforretninger. Denne kan stå i løpet i evig tid. Fra tid til annen må det sterkere saker for å få vekk mantelbelegg i rifleløp. Da må du bruke stålull eller bronsebørsten. Tilsvarende hvis det legger seg avsetninger i hagleløpet.​

Våpenolje
Til smøring av våpen for oppbevaring over lengre tid, bruker du en våpenolje. Er våpenet stadig i bruk benytter nitro-solvent oljen. Overdriv ikke bruken av våpenolje, da dette ofte vil renne ned på treverket. Bruk pussefille når du oljer metallet. ​

Skjefteolje
Til skjeftet bruker du egen skjefteolje som du jobber inn i treverket. Slik får det en fin finnish og treverket sprekker ikke. Ønsker du en blank overflate pusser du det tørre oljelaget med fin stålull.​

Klikkpatroner
Etter at du har pusset børsa, må du spenne den ned. Dette gjør du ved hjelp av en klikkpatron. Alternativt må du tørrklikke, men dette ødelegger på sikt børsas tennstempel. ​

Her finner du oversikt over skytebaner