Lisensfelling av ulv innenfor ulvesona

Regjeringen har fastslått hvilke ulverevir som skal tas ut i lisensfellingen for 2023.

Publisert: 24. mars 2024 kl. 14.41

Sist oppdatert: 20. desember 2022 kl. 14.49

I det store så opprettholder Klima- og miljødepartementet vedtaket om lisensfellingskvote som rovviltnemndenes gjorde i september. Klagene på vedtaket ble ikke tatt til følge.

Tre grenserevir

Det er vedtatt uttak av de tre grenserevirene Ulvåa, Juvberget og Kockohonka. Det er i utgangspunktet satt en kvote på inntil 21 individer som kan felles, ut fra de opplysningene som foreligger. Dette kan endre seg før eller underveis i fellingsperioden dersom oppdaterte opplysninger tilsier det, men utgangspunktet er at alle individene i revirene skal tas ut.

Regjeringen har lagt vekt på forholdet til bestandsmålet, distriktspolitiske hensyn og behov for konfliktdemping for at de tre grenserevirene nå kan tas ut.

Mulig statlig uttak av Mangenreviret

I Settenreviret, som er et tilgrensende revir til Mangenreviret, er det genetisk verdifulle individer. Rovviltnemndene satte derfor som forutsetning at disse individene skulle radiomerkes før eventuell lisensfelling av Mangenreviret for å minske risikoen for feilfelling.

Radiomerkingen er ikke gjennomført, og regjeringen åpner derfor ikke for lisensfelling av ulvene i Mangenreviret. Det vil fortløpende bli vurdert om disse ulvene kan og bør tas ut gjennom et uttak i statlig regi innenfor lisensfellingsperioden.

NJFF: - Vi stiller som vanlig opp

Knut Arne Gjems, styreleder i NJFF, er tilfreds med utfallet av klagebehandlingen.

- Dette var et godt og nødvendig vedtak. Regjeringen har bestemt at de tre grenserevirene skal tas ut, slik rovviltnemndene vedtok i høst, sier Gjems. - Når det gjelder Mangenreviret, så var forutsetningen at den genetisk viktige ulven skulle være gps-merket før et ordinært uttak ved hjelp av jegerstanden. Merkingen er ikke skjedd, så da er det greit at staten overtar ansvaret for uttak av Mangenreviret.

NJFF mener det er viktig at jegerstanden inkluderes i utøvelsen av forvaltningsvedtak.

- Vi jegere stiller som vanlig opp som et verktøy for forvaltningen, og vil utføre felling av grenserevirene i henhold til vanlig praksis og i godt samarbeid med politiet og statsforvalteren, lover Knut Arne Gjems.

Lisensfellingsperioden er fra 1. januar til og med 15. februar.

Les Klima- og miljødepartementets avgjørelse.