Introjaktene 2022

Begge årets introjakter gikk av stabelen i november. Stor takk til Joakim Lie og Fritzøe Skoger for lån av terreng til hhv rådyrjakt og harejakt.

Publisert: 23. november 2022 kl. 08.56

Sist oppdatert: 24. november 2022 kl. 08.35

I begynnelsen av november avholdt Vestfold JFF introjakt på hare i Svarstads dype skoger. Sju interesserte og engasjerte jegere uten erfaring med harejakt møtte tre hunder og en gjeng instruktører i form av ivrige harejegere og hundeførere en tidlig søndag morgen.

Regn og tåke fra start la ingen demper på jaktlysta, og snart var jegerne delt i to lag. En av hundene på det ene laget, finskstøver "AK Ronja", ble sluppet nederst i terrenget og fikk snart uttak på en hare som gikk i store runder i terrenget. Losen klang godt i lia og spenningen steg! Annik Wågnes fra Sandefjord JFF fikk haren på post etter en spennende time med los, tap og gjentak av Ronja. Losen var en stor opplevelse for hele laget, men selvfølgelig ekstra stort for Annik som felte haren. Etter skuddet fikk deltakerne en gjennomgang av hvordan haren skulle gjøres opp, og hunden fikk velfortjent innmat.

Annik med hare -22.jpg
Annik med sin første hare. Fotograf: Hans Jørgen Flåtten

Været lettet utover formiddagen og når solen tittet frem var vi i gang med slipp nr. to for dette laget. Finskstøver "TL Lilja" ble sluppet og fant også fot, men Lilja ble kalt inn igjen når fotarbeidet gikk langt ut i naboterrenget. Sannsynligheten for at det ville bli en los vi ikke kunne følge ble for stor.

Det andre laget hadde sluppet hygenhund "Kviknelias Svanhild" fra morgenen av. Denne hunden jobbet lenge på en fot som det ble vanskelig å finne ut av, og etter en god stund ble det besluttet å forflytte seg i terrenget og prøve på en annen hare. På det nye stedet fant Svanhild snart fot og nå ble det uttak. Losen gikk en god stund på et forholdsvis lite område, og deltakerne på dette laget fikk oppleve spenningen med harejakt på nært hold, men uten at haren kom på noen av postene. Mens Svanhild jobbet med tapet ble vi enige om å samle begge lagene slik at alle deltakerne forhåpentligvis fikk oppleve en spennende avslutning på dagen med los på haren til Svanhild. Og ganske riktig, Svanhild gjorde jobben, fant ut av tapet og snart gikk losen godt i skogen igjen. Svanhild jaget med stor iver og hadde en målbruk som imponerte før doten var et faktum! Nå var det Morten Sætrang Haakonsen fra Andebu JFF som fikk uttelling. Når haren skulle gjøres opp hadde han med seg nyervervet kunnskap fra tidligere på dagen, og utførte oppgaven med den største selvfølgelighet!

Hans Jørgen med hare -22.jpeg
Instruktør hans Jørgen Flaatten.

Å kunne gå ut av skogen med mange spennende opplevelser, nye bekjentskaper, mye ny lærdom og to harer må sies å være betegnende for en særdeles vellykket introjakt på hare. Vi som var hundeførere og instruktører hadde minst like stor glede av jakten som de nye jegerne. Vi tror at det ble født noen nye harejegere denne dagen!

Mvh

Hans Jørgen