Prøv deg på vindusfiske

Det finnes mange spennende og morsomme fiskemetoder, men noen kan betegnes som mer blikkfangene og spesialiserte. Med et vindu, eller «vannkikkebrett» kommer du så tett på fisken at du nesten føler deg i ett med det våte elementet, og fiskesituasjonene blir med ett noen hakk mer nervepirrende og spennende.

Publisert: 18. november 2021 kl. 07.00

Sist oppdatert: 16. november 2021 kl. 09.24

Ved å bruke et såkalt vindu, eller «vannkikkebrett» åpnes en helt ny verden for sportsfiskeren når det gjelder arter, fiskeområder og fisketidspunkt. Dette fisket foregår stort sett i de mørke timene av døgnet, hvor lyset fra hodelykten er den eneste lyskilden. Fiskedypet er gangbart dyp, hvor en vadebukse holder deg tørr og varm.

Konseptet er ganske enkelt. Man lager eller kjøper et vindu, som fungerer litt som en vannkikkert. Tanken er at vinduet fjerner forstyrrelser på overflaten som bølger og krusninger fra vinden. I tillegg fungerer vinduet som oppbevaring for fiskeutstyret, som ofte består av korte fiskestenger og ulike agnrigger med både naturlige og kunstige agn. Deretter går man sakte rundt mens man leter etter fisk, eller tegn på fisk. Våre flyndrearter kan ofte være godt nedgravd, og krever et observant øye. Når man har funnet fisken, presenterer man agnet tett på fisken i håp om at den skal lures til hugg.

Det er ikke kun småfisk som lar seg lure under denne metoden, og man har mulighet til å gå veldig spesifikt etter en art. Alt fra små kutlinger på noen få gram, til store piggvarer på over 5 kg kan man støte på under vindusfiske om man leter på de riktige plassene.

vindusfiske

Tre tips til vindusfiske

  1. Forbered deg før fisket
    Som alt annet fiske, lønner det seg å forberede seg litt på forhånd. Undersøk aktuelle fiskeplasser i ditt nærområde ved bruk av kart eller andre kilder, og finn en dag hvor vind og værforhold er gunstige. Lite vind er ofte en stor fordel.

  2. Skaff riktig utstyr
    Selv om fiskemetoden krever forholdsvis lite utstyr, er det noen ting du bør ha.

    • Et vindu/vannkikkebrett: dette kan du lage selv, og oppskrifter finnes på nett

    • Et lite utvalg av korte fiskestenger og agnrigger: undersøk hvilke utstyr som kreves for de artene du vil fiske.

    • En tett vadebukse: en varm, og ikke minst tett vadebukse gjør turen mer behagelig

    • En god hodelykt: finn gjerne en med minst 1000 lumen.

  3. Ha med et variert utvalg av agn
    Ulike arter krever ulike metoder og agn. En liten kutling spiser naturlig nok andre ting enn en stor piggvar. Sørg derfor å ta med et lite utvalg av agn, både kunstige og naturlige. Reker, fiskefileter eller små agnfisk og gummijigger er gode alternativer. Ønsker du å jakte en art spesifikt, kan det lønne seg å ha et par ulike varianter av agn som skiller seg litt ut fra hverandre.

Flere fisketips finner du her