Maja Odden

Maja Odden en av NJFFs ambassadører. Vi lar oss inspirere av de flotte bildene og opplevelsene hennes, og håper våre lesere gjør det samme. Bli bedre kjent med Maja her.

Publisert: 22. juni 2021 kl. 13.28

Sist oppdatert: 04. juli 2023 kl. 09.59

Alder: 25
Medlem: Tvedestrand JFF

Hvor har du vokst opp?

Flosterøya utenfor Arendal.

Hvilket sted kaller du for tiden hjem? 

Flosterøya.

Hvorfor takket du ja til å bli ambassadør og hva synes du er bra med NJFF?

NJFF er en enorm ressurs innenfor kunnskapsformidling, og som gjenspeiler og former holdningene til jegere og fiskere i Norge. Med dette tror jeg at NJFF er en stor grunn til at Norge har en befolkning som alt i alt er veldig positive til jakt og fiske; for selv med masse kunnskap innabords, så formidler NJFF også på en måte som gir forståelse til de som ikke jakter eller fisker. I tillegg er NJFF et viktig moment for rekruttering, der de har tilbud slik som introjakter, som jeg mener er superviktig for å kunne gi de neste muligheten til å lære seg hvordan man bruker naturen som en bærekraftig ressurs.

Hvilken jaktform liker du best – og hvorfor jakter du?

Jeg har alltid elsket rådyrjakt med hund, fordi jeg har vokst opp med det. Det er noe eget å lykkes med hund, og det å kunne gi hunden mulighet til å bruke instinktene sine, gir meg mye glede. Jeg syns også det er veldig spennende å jakte hjort i fjellet fordi hjorten er sky og vanskelig å komme innpå, noe som gjør det ekstra krevende å lykkes. I senere tid har jeg fått øynene mer opp for elgjakt; noe jeg i teorien aldri har likt før. Det var før jeg fikk oppleve hvordan det er å gå som hundefører på elgjakt. Det å se hvordan hunden jobber i alle momentene er ekstremt givende og spennende, og ikke minst det å slippe å sitte på post for en som har maur i rumpa (les;meg).

Har du et favorittsted eller drømme jaktsted?

Jeg elsker variasjonen av jakt, og det at det alltid finnes en type jakt for alle. Jeg klarer ikke velge hvilke plasser i Norge som kan være et favorittsted, fordi jeg elsker å reise rundt, møte likesinnede, og lære om forskjellige jaktmåter og jaktkultur som er hos andre.

Hva er ditt skjulte talent?

Mitt skjulte talent er kanskje det å aldri gi opp, eller sette meg ned om jeg ser noe må gjøres. På et jaktlag er jeg alltid ute frem til siste hund er inne, uansett vær, timer, eller tid på dagen/natta.

Beskriv deg selv med 3 ord.

Rastløs, kunnskapssøkende og surrete

Hvilket dyr i norsk natur beskriver deg best?

Vanskelig spørsmål. Elg i forhold til hvor klumsete jeg er, men elgen er jo skogens konge så det kan vi leve med.

Hvilken ferdighet er det alle burde ha og hvorfor?

Alle burde ha ferdigheten til å være åpen for ny kunnskap. Når det gjelder jakt, blir man aldri utlært. Det er viktig å være åpen for å lære mer, uansett hvor mange timer man har sanket i skogen.

Hvis du kunne velge en superkraft, hva ville det vært og hvorfor?

Å løpe like fort eller fortere enn bikkjene. For det er ikke alltid det er like lett å rope dem inn…

Nevn en ting du bare MÅ ha med deg på tur.

På tur trenger jeg ingenting. Jeg liker å gå med minst mulig. Men på jakt med hund føler jeg meg naken uten en håndholdt GPS.

Hvem er din største inspirasjon til friluftsliv/jakt/fiske?

Pappa har vært den som har introdusert meg for jakt. I senere tid er det blitt veldig viktig for meg med jakt-kamerater og gode samtaler som gir inspirasjon og kunnskap.

Hva er det beste du vet å spise på tur?

Kvikk lunsj, er det lov å si? hehe.

Hva vil du si til de som ikke skjønner seg på denne fritidsinteressen din?

Det er fremdeles mange som ikke forstår seg på jaktinteressen min. Og det er helt greit. Det er ikke lett å ha forståelse for noe man ikke har kunnskap om. For meg er det viktig og riktig å ha samtaler med de som ønsker å forstå, og ikke de som allerede har gjort seg en mening uten ønske å lære. Jeg opplever at åpensindige mennesker får en helt annen forståelse for jakt om man velger å prøve å gi forståelse enn å «forsvare» interessen, for det er ikke nødvendig.

Har du noen tips til nybegynnere som har lyst til å begynne med jakt og fiske?

Mitt aller beste tips til nybegynnere som ønsker å utforske jakt er å bli med på introjakter. Introjakter er et lavterskel tilbud for nybegynnere der man får være med på jakt, og ikke minst lære masse om jakt på en grunnleggende og fin måte. Jeg har selv vært med på introjakter, og jeg elsker det.

Hva ønsker du å formidle med dine bilder på sosiale medier?

Jeg ønsker å formidle først og fremst friluftsliv og jakt; og alt som følger med. Det er viktig for meg å formidle at alle ikke er perfekte jegere, faktisk ingen. Jeg ønsker å dele mine feil på en humoristisk måte, for å få andre til å le, men mest for å dele det som er realiteten for en jeger. Med feil mener jeg for eksempel det å glemme å lade radioen, sovne på post, skremme opp dyr i det du sniker osv osv. Jeg mener, hvem har vel ikke gjort dette? Jeg ønsker også å dele hva slags glede som finnes i jakt, og at jakt faktisk ikke bare handler om det å drepe dyr, men hvor stor del av jakta er det? Ganske liten faktisk. Man må elske naturen, kameratskapet, slitet,  ja hele prosessen for å være en jeger i norske skoger og fjell.

Annet du har lyst til å si til NJFFs følgere?

Husk alltid å sette radioen på lading dagen før.

La deg inspirere av Maja her;

På Instagram
På Facebook
På TikTok