
Antallet felte villsvin øker
Nye tall fra SSBs jaktstatistikk kom ut tidligere denne uken. De viser at det stadig blir felt mer villsvin i landet. I Norge ble 450 villsvin skutt i løpet av jaktåret 2020/2021, det er 140 flere dyr enn året før. 70 av disse er felt i Innlandet.
Publisert: 01. september 2021 kl. 10.25
Flesteparten ble skutt i Halden (186) og Aremark (151). Det kommer stadig fler i vårt fylke også, spesielt langs svenskegrensa i Kongsvinger, Eidskog, Åsnes, Våler og Elverum. Til og med i Rendalen og Verdal (Trøndelag) ble det registrert felt villsvin forrige jaktår.
NJFF-Hedmarks fylkessekretær Ole Mattis Lien har følgende kommentar til de ferske tallene fra SSB: Vi registrerer at antall fellinger og observasjoner av villsvin er sterkt økende i fylket vårt. Dette er i tråd med utviklingen i Sverige, og for så vidt noe som er spådd. Vi ser også at behovet for kunnskap om arten, og kunnskap om jakt og ettersøk på villsvin er stort. NJFF-Hedmark vil derfor holde kurs og seminarer om villsvin og villsvinjakt framover.
Jakt på villsvin i Norge
For å holde bestanden nede og hindre smitte er det utarbeidet en handlingsplan av Miljødirektoratet og Mattilsynet. Denne planen tydeliggjør at arten er uønsket i Norge, og at det er et mål å ha færrest mulig villsvin på minst mulig areal. Først og fremst pga. at den kan gjøre skade i landbruket, på naturmangfoldet og kan spre sykdommer som f.eks. afrikansk svinepest.
Villsvin er altså en uønsket art i Norge, men det er fortsatt ikke fritt frem å jakte på villsvin. Jakttiden er 01.04-31.03, sugge som har unger er fredet, men ungene er jaktbare hele året. Som på all annen jakt må jegeravgiften være betalt, du må ha grunneiers tillatelse og du må ha godkjent skyteprøve.
Villsvin er etter viltloven regnet som storvilt, derfor kreves det våpen til storviltjakt for å felle villsvin. Også haglegevær kan benyttes, men det er kun tillatt å benytte fyllingskule/slugs.
Jakt med hund: Det er ikke lov å bruke løs på drevet halsende hund på villsvin i Norge. I Sverige er det hvert år mange hunder som blir skadet og drept av villsvin, og mange bruker derfor beskyttelsesvest.
Ettersøk: Ettersøksplikt, forfølgingsrett og avliving av såret storvilt – samme regler for villsvin som annet storvilt. Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst § 27. Det er ikke krav om godkjent ettersøkshund på villsvin. Villsvin oppfører seg annerledes enn hjortevilt når det blir påskutt. Et ettersøk vil kreve mye av både hund og jeger. NJFF har utarbeidet informasjonsmateriell om ettersøk og materiell for skolering og utdanning av ettersøksekvipasjer. NJFF-Hedmark avholder kurs om jakt og ettersøk på villsvin.
Åtejakt: Miljødirektoratet har åpnet for bruk av fast montert kunstig lys ved åtejakt på villsvin, og bruk av kunstig lys ved ettersøk av villsvin.
Foring/åting: Foring av villsvin er forbudt. Det er tillatt å benytte åte i forbindelse med jakt, felling og fangst. Åte som legges ut skal ikke være i større mengde enn at det normalt konsumeres i løpet av et døgns tid.
Fallvilt: Hvis du finner skadet, sykt eller dødt villsvin ute, så er det viktig at du melder fra og følger retningslinjene fra Mattilsynet som du finner her.
Godtgjørelse for innsending av villsvinprøver
Jegere som sender inn fullstendige prøvesett fra villsvin felt under jakt i Norge, til Veterinærinstituttet, får en godtgjøring for innsendelse av prøver. Mattilsynet administrer ordningen og betaler ut godtgjørelsen til jegerne. Godtgjørelsen er på 500 kroner pr. villsvin. I tillegg utbetales 1500 kroner ekstra for hunndyr. Innsenderne får også gratis undersøkelse av slaktet for trikiner. Disse prøvekittene har vi i NJFF-Hedmark på vårt kontor. Ta kontakt hvis du trenger, e—post: hedmark@njff.no Mer informasjon om ordningen kan du lese her.
NJFF har utarbeidet tips til villsvinjegere
1: Villsvinet er en art på fremmedartslista i Norge - likevel skal den etiske standarden for jaktutøvelsen være høy. Skyt kun i situasjoner du selv mestrer å avgi gode treff i.
2: Unngå å skyte voksne hunndyr: Voksne hunndyr holder flokken samlet og bidrar til forutsigbar atferd i gruppen.
Villsvin kan føde unger til alle årstider. Det er forbudt å skyte hunndyr som har unger. Under åtejakt kan hunndyr komme på post under næringssøk uten at ungene er synlig i nærheten. Unngå å skyte hunndyr med synlige spener. Skyt aldri på det første eller største dyret som kommer på post. Dette er ofte et hunndyr.
3: Under jakt med løs hund er det ikke uvanlig at hunden befinner seg nært eller inne i gruppen av villsvin. Få oversikt over situasjonen før det løsnes skudd.
4: Bli kjent med villsvinets anatomi før du starter jakt. Treffområdet er annerledes enn på hjortevilt.
5: Rett jakttrykket mot unge dyr. Da unngår du å ødelegge flokkstrukturen.
6: Tren på de skytesituasjoner du må forvente å få under de jaktformer du skal utøve.
Det svenske villsvinpasset er eksempel på god trening og byr på skytetrening i ulike jaktformer.
Åtejakt: 50-80 meter sittende med støtte på stillegående gris.
Jakt på skadegjørende svin i åker: 50-80 meter stående med støtte på stillestående gris.
Jakt med hund: skyt på bevegelig mål med trang skyteglenne. 30-50 meter skyteavstand.