Lokkejakt med Tor Ola Dehli

Lokkejakt

Lokkejakt er populært i Norge. Det lokkes mer enn bare rødrev. Du kan blant annet prøve å lokke rådyr, gjess og hjort ved hjelp av imiterte dyrelyder.

Publisert: 17. august 2022 kl. 09.00

Sist oppdatert: 17. august 2022 kl. 09.23

Lokkejakt er kanskje den mest spennende måten å jakte på. Du lokker med fløyta, etter en stund får du svar, og byttet kommer nærmere og nærmere. 

Lokkelyder i NJFF-appen

Norges Jeger- og Fiskerforbund står sammen med Tor Ola Dehli fra Storfangst.no bak Lokkeskolen som først ble introdusert i NJFF-appen. Tor Ola står for de fleste lokkelydene i NJFF-appen der du får 35 forskjellige lokkelyder, myntet på 13 arter. I lokkeskolen kan du høre hvordan lokkelydene skal låte, og i hvilke sammenhenger de skal benyttes. Kjekt å ha øvet på før du skal ut og mestre lokkekunsten selv.​ Her kan du laste ned NJFF-appen i App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.​​​​​

Tor Olas tips til lokkejakt på rådyr

Vær i terrenget og lete etter revirmerker, og gjerne er det slik at der du finner flest sparkegroper på bakken, er det området hvor bukken bruker mest tid, og det vil være størst sjanse for å finne den når jakta starter. La terrenget være i ro de siste to-tre dagene før jaktstart, slik at du ikke risikerer å skremme storbukken.​

Forbered gjerne noen poster i områder du har ekstra stor tro på å få se bukken, og rydd unna kvist slik at du har fritt skuddfelt i den retningen du tror det er størst sjanse for å oppdage bukken. Er du litt snekkerkyndig så bygg gjerne et lite tårn så du kommer opp fra bakken. Husk å alltid spørre grunneier om lov før du bygger tårn eller setter opp en ferdig jaktstige.

 

Noen ganger oppdager jeg bukken på vei fram til posten jeg skal lokke fra, og kan skyte den med en gang. Hvis jeg ikke ser noe på vei inn, så starter jeg å lokke ganske kjapt etter jeg er framme. Jeg starter alltid med noen serier på tre til syv kontaktlyder, gjerne to til tre serier med tre til fem minutters pause mellom hver serie. Ofte kommer bukken allerede på de første tonene hvis den er veldig nære og ikke har hørt deg på tur ut til posten din.

Kommer det ikke noe så går jeg som regel rett over til hetslyden. Dette er lyden geita lager hvis hun blir jaget av en bukk som hun ikke vil parre seg med. Hvis sjefsbukken i området hører denne lyden trur han at noen prøver seg på dama hans, og han kommer ofte i et voldsomt tempo for å finne ut hvem som har lurt seg inn på hans område. Kjører en to til tre serier med fire til syv lyder her også, med noen minutters pause mellom hver serie.​​

Kommer det ikke noe på den lyden tar jeg ofte en serie med angstlyder, som er en enda sterkere og mer skjærende lyd enn hetslyden, og som har litt lengre rekkevidde enn hetslyden og kan trekke inn en bukk som kanskje ikke har hørt de andre lokkelydene dine.

Jeg avslutter alltid lokkeposten med fire til fem minutter med killingskrik. Hvis bukken er sammen med en paringsklar geit, så bryr den seg veldig ofte ikke om lokkelydene dine. Hvis geita hører skriket fra en killing, så glemmer hun den kåte bukken umiddelbart og kommer styrtende for å redde ungen sin. Bukken følger ofte etter geita si, og dermed kan du få skutt bukken ved at du egentlig lurte geita. I tillegg vil du veldig ofte få skutt rev som kommer rusende i full fart for å ta rådyrkillingen som ligger og skriker.

Har det ikke skjedd noe når jeg er ferdig med alle lydene, så sniker jeg meg videre inn i reviret, kanskje 3-500 meter avhengig av hvordan terrenget ser ut, før jeg setter meg ned og kjører en ny lokkerunde som på første posten. Noen ganger har jeg skutt bukk bare 300 meter unna der jeg lokket først, og da har den gjerne vært sammen med ei geit og ikke ønska å løpe for langt på lokkelyden, men hvis du tilfeldigvis kommer nærme nok neste gang du lokker så kan den være villig til å ta en tur bort for å sjekke.

Jeg lokker alltid med vinden i ansiktet. Ha gjerne et stort jorde, en elv, et vann, en stor myr eller andre åpne områder bak deg slik at du reduserer faren for at det skal klare å lure seg en bukk rundt og bak deg som får vinden av deg og avslører lureriene dine. De letteste områdene å lokke inn bukker er i åpen gammel barskog, der bukken føler seg litt tryggere enn den gjør ute på et helt åpent jorde for eksempel. I starten av jakta kan du med godt hell lokke hele dagen, mens sjansene for å snike seg på dyr er størst på morran og på kvelden ,da dyra ofte er litt mer aktive og viser seg fram mer. Bukkejakta er klart lettest første uka av jakta, og blir gradvis vanskeligere jo lenger ut i jakta du kommer. Så bruk den første uka godt.

  • Demmel rådyrflø​​yte

  • X3m1 grønn løvkamuflasjedress med ansiktsmaske og hansker
  • Vadesko, beregna på tropisk fiske, med tynn gummisåle som gjør at du går helt stille
  • Tjukke ullsokker utapå disse gummiskoene
  • Stoney Point tofot for sittende skyting, helt avgjørende hvis det blir lange hold eller man kun har en liten åpning i vegetasjonen
  • En god håndkikkert for å speide etter dyr
  • En Windicator, flaske med talkum som du klemmer på for å sjekke vindretningen
  • En god kniv og en drasele til å dra dyret hjem, jeg fatter ikke hvorfor så mange drar dyret med handa til krampa tar de, eller legger det rundt nakken så de ser ut som de har bada i blod når de kommer hjem
Tor Ola Dehli på lokkejakt

Lokkeskolen

Lokkeskolen tar kort for seg hvordan de ulike lydene lages ved hjelp av lokkefløyter og består av en serie enkle, instruktive videoklipp som viser bruksområde og teknikk for et godt utvalg fløyter.

Se alle lokkevideoene på youtube External-link icon