MENY hamburgermeny Close-menu button

Slik lykkes du på toppjakt etter skogsfugl

Still best mulig forberedt før jakta. Her får du NJFFs tips til en vellykket toppjakt.

Publisert 15. november 2021 kl. 09.11

  1. Foruten å jakte under orrfuglens høstspill, er det vanligste er at det ligger så mye snø i terrenget at skogsfuglen sliter med å finne mat på bakken. Storfuglen vil under slike forhold velge å beite furubar, mens orrfuglen beiter bjørkerakler.
  2. Storfugl: Velg deg ut store myrområder med innslag av furutrær, furuholmer, furutanger/-viker. Hogstflater er også bra, spesielt under det første snøfallet. Orrfugl: Denne finnes i alle habitater med innslag av furu, dvs langs skogsbilveier, bekkedrag, hogstflater, men også ute på furumyrer.
  3. Du trenger brede ski som flyter på snøen, klær med vinterkamuflasje, en romslig riflesekk, kikkert, avstandsmåler, børse og skudd. Bruk helmantel.  
  4. Kikkerten må du bruke aktivt hele tiden. Ofte er det ikke snø på trærne og da må du stoppe hver 200 meter for å kikke. Ofte sitter fuglen midt i treet og ikke i tretoppen.
  5. Å være i god form er en stor fordel. Jo lenger du går, jo større sjanse er det for å treffe på fugl. De desidert beste tidspunktene på døgnet er morgen og kveld.
  6. Idéelle toppjaktforhold er lite vind, overskyet og mellom 0 og 10 minusgrader. Litt snøvær er bare en fordel. Mye vind gir lite fugl i sekken. Blir det for kaldt (kaldere enn minus 20) velger fuglen ofte å legge seg i dokk under snøen. Skareføre med litt snø på toppen er optimalt.
  7. Oppdager du fugl har du god tid. Bruk tiden godt til å smyge deg innpå. Dette kan være den eneste sjansen du får denne dagen, så bruk tiden godt og ikke bli for overivrig.
  8. Du kan få toppjaktforhold hvor du blir nødt til å ta lange skudd for å få uttelling. Du bør kunne treffe en orrhane på 140 meter og en tiur på 200 meter. Legg deg ned i snøen og bruk sekken som anlegg. Finn en stilling hvor snøen ligger fast som støtte rundt deg.
  9. Støkker du fugl bør du følge fluktretningen. Ofte vil du finne igjen fuglen innenfor 600 meter.
  10. Skyter du fugl bør den pakkes ned i sekken med en gang for å ivareta kjøttet. Faller temperaturen under 8 grader i fuglekroppen første døgnet, får du kuldeforkortning og kjøttet mister evnen til å mørnes.