Fiske

NJFF Møre og Romsdal har et eget fagutvalg fisk. Utvalget består av leder og fire utvalgsmedlemmer. Utvalget sin hovedoppgave er å ivareta medlemmenes interesser innen sportsfiske.

​​​Leder i Fagutvalg fisk:

Randulf Tverfjell fra Molde jff.

Utvalgsmedlemmer: 

Ole Kristian Løvik Sunndal jff

Britt Elin Drågen Sunndal jff

Arnfinn Lange Molde JFF

Fritz Wahl Sula JFF

 

Fiske og fiskeregler

Nordmenn er det folkeslaget i verden som fisker mest. I løpet av året vil nærmere halvparten av oss ta frem stang eller snøre i håp om fiskelykke.

De fleste av oss er så heldige å ha fiskemuligheter i nærområdet, og vi er flinke til å benytte oss av dem. Men, er du opplyste om fiskereglene i landet? Vet du når det er lov å fiske hvor? Hvor kreves det fiskekort og når behøves det ikke? Skal du fiske laks og sjøørret i elv må du betale en fiskeravgift.

Barns fiske

I perioden 1. januar til 20. august har barn under 16 år rett til å fiske gratis i ferskvann. Dette gjelder også i vann der det ikke selges vanlige fiskekort. Hos Statskog er det fritt fiske for alle opp til 20 år. I elver med laks, sjøørret og sjørøye må barn ha fiskekort, men fram til de er 18 år trenger de ikke å betale fiskeravgift (mer om den lenger nede).

Grunneiers tillatelse

For det vanlige innlandsfiske i ferskvann er det grunneier som bestemmer hvilke fiskeregler som skal gjelde, og om det er lov å fiske i vannet. Det betyr i praksis at to fiskevann som ligger ved siden av hverandre kan ha vidt forskjellige fiskeregler. For å fiske i ferskvann, må du vanligvis kjøpe fiskekort. Det finnes noen vann der man kan fiske gratis, men du må likevel ha grunneiers tillatelse. Det finnes ikke lenger noe som heter nasjonalt minstemål, men både minstemål og maksmål kan forekomme, alt etter hvor du fisker. Informasjon om fiskereglene i de ulike vannene får du hos kortselger.

I anadrome vassdrag (elver med laks, sjøørret og sjørøye), setter Miljødirektoratet regler for både antall fisk som kan fiskes opp, samt lengden på fiskesesongen. Her kan likevel grunneiere eller foreninger som forvalter fiskeretten sette lokale regler i tillegg, så lenge de er innenfor de rammene Miljødirektoratet har satt. Dette kan for eksempel være mindre kvoter, hunnfiskfredning, høyere minstemål, -maksmål og lokale fredningstider. Svært mange av disse finner du hos inatur.noeller på elveguiden.no

OBS! 1.6.23 kom egne regler for fiske utenfor vassdrag med anadrome laksefisk i Møre og Romsdal. Dette er fiskeregler som gjelder i, ved og utenfor munningssonen (elveutløpet) til sjøen

Her finner du reglene: Fiske utenfor vassdrag med anadrome laksefisk

Her finner du fisketider i munningsfredingsområder

Gratis fiske i sjøen  

I sjøen er det gratis fiske for alle med stang og håndsnøre. Det å kunne stå på svaberget med stanga eller å ro ut med makrellharpa eller torskepilken er en selvfølgelighet for oss, men det er faktisk en sjeldenhet i resten av verden. OBS! I, ved og utenfor munningssonen gjelder som skrevet ovenfor, egne regler: Fiske utenfor vassdrag med anadrome laksefisk

Å høste av fiskeressursene i sjøen har vi har alltid sett på som en del av allemannsretten som vi også vil at kommende generasjoner skal nyte godt av. ​​​
Det er minstemål på en rekke arter vi fisker etter i saltvann. Disse er det viktig at overholdes - les mer om det på Fiskeridirektoratets sider​

Fiskeravgift

Alle som er over 18 år og som skal fiske etter laks, sjøørret eller sjørøye i vassdrag skal betale den statlige fiskeravgiften. Det gjelder også dersom du er grunneier. I tillegg må du kjøpe fiskekort. 

Barn og ungdom under 18 år skal ikke betale fiskeravgift.

Du kan betale fiskeravgiften via netthandel eller mobilportal med Visa eller Mastercard og skrive ut kvitteringen selv. Etter at du har utført betalingen får du en e-post med en kvittering som du kan skrive ut på egen skriver. Kvitteringen vises også på skjermen.

Du trenger ikke fiskeravgift for å fiske i ferskvann der det ikke er laks, sjøørret eller sjørøye. Da trenger du kun lokalt fiskekort eller tillatelse av grunneier/ fiskerettshaver. 

Fiskeravgiften betales til Miljødirektoratet og kan kjøpes her; Fiskeravgift

Hvor kjøper du fiskekort?

På nettstedet Inatur og Elveguiden kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. Andre steder du får kjøpt fiskekort: den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, dagligvarebutikken, campingplassen, den lokale jeger- og fiskerforeningen, og lignende.

Det er greit å alltid ha i bakhodet at det finnes vann og elver hvor det ikke er lov til fiske. Dette fordi det er grunneier som har fiskeretten, og kan velge om de vil selge eller gi bort denne retten.

Hvor kan du fiske i Møre og Romsdal?

Herunder beskriver vi bare mulige fiskevann, elver og fiskeplasser langs/ved sjøen, husk alltid å sjekke eventuelle fiskeregler, om du må kjøpe fiskekort, løse fiskeravgift, samt har grunneiers tillatelse til å fiske. PS! Kjøper du fiskekort, følger grunneiers tillatelse med på kjøpet.

Aukra: Ikke de store ferskvannsfiskemulighetene, men øya har saltvann på alle kanter. Massevis av flotte fiskeplasser fra land rundt hele øya.

Aure: Sjøfiske på nær sagt alle kanter av kommunen, og massevis av fiskevann gjør at det er fantastiske muligheter for å ta med fiskestanga på tur når du befinner deg lengst nord i fylket. Sjøfiske finner du overalt. Det er massevis av flotte saltvannsstrømmer langs hovedveien gjennom kommunen. Gode fiskevann i Aure: Småvatna, Bjøringvatnet, Storvatnet, Haugtjønna, Viakvatnet, Kvistdalsvatnet, Sleipådalsvatna, Amerikavatnet, Storsæterbronjtjønna, Stakabronjtjønna, Holmvatna, Kuvatnet og Knephaugtjønna.

Averøy: Svært mange fine fiskeplasser i sjøen både langs Atlanterhavsveien og rundt øya forøvrig. Gode muligheter for innlandsfiske etter ørret i Storvatnet, Haukåsvatnet og Steinsvikvatnet ved Bruhagen, og i Follandsvatnet og Hosetvatnet lenger inn på øya. 

Mange gode fiskeplasser i saltvann både langs Atlanterhavsveien og på vestsiden av Kornstadfjorden. Mange fine fiskevann både i lavlandet og på fjellet spredt rundt i kommunen. I Goddalsvatnet og Kjølavatnet er fisket gratis for alle.

Hustadvika: I tidligere Fræna finnes svært mange fine fiskeplasser i sjøen langs hele kommunen. Varierte fiskemuligheter fra både svaberg, strender og små strømmer. Mange fine vann både på fjellet og i lavlandet. Det har blitt gjort mye kultiveringsarbeid i Skjelbreia og Langvatnet de siste årene. På Eide: Mange gode fiskeplasser i saltvann både langs Atlanterhavsveien og på vestsiden av Kornstadfjorden. Mange fine fiskevann både i lavlandet og på fjellet spredt rundt i kommunen. I Goddalsvatnet og Kjølavatnet er fisket gratis for alle.

Giske: En øykommune med massevis av saltvann, men veldig få ferskvann. Fantastiske muligheter for sjøfiske overalt. Gode muligheter for en fin fjellfisketur på Alnesvatnet på Godøya. 

Gjemnes: Dette er en stor kommune med mange fiskemuligheter både i saltvann og ferskvann. Fjordfiske fra land i flere fjordene er bra, og brua mellom Bergsøya og Aspøya er en populær fiskeplass. Gjemnes har også mange fiskevann fordelt jevnt utover kommunen. I Aandalen finner du mange vann lett tilgjengelig. Silsetvatnet er et annen populært fiskevann i et flott turområde. I nærheten finner du også mange andre spennende vann som Trollvatna og Litjvatnet. Fosterlågen er et annet populært fiskevann som ligger i Gjemnes. Vannet er en del av et vassdrag sammen med Osvatnet og storelva. Her gjelder det spesielle regler og fiskekort må kjøpes på Elveguiden

Halsa: Kommunen strekker seg langs Vinjefjorden mot Sør Trøndelag. Det er mange fine fiskeplasser langs fjorden, og kommunen har mange fiskevann. Felles fiskekort for hele kommunen kjøper du på inatur.

Haram: Naturen i Haram er svært variert. Store øyer med uendelige fiskemuligheter i saltvann. Fastlandsdelen av kommunen er nesten omringet av saltvann, så også her er fiskemulighetene gode. I tillegg finnes det flere store vann oppe i fjellet. Mange av disse har gode fiskemuligheter.

Hareid: En forholdsvis liten kommune, men det er gode fiskemuligheter i saltvann fra land langs sjøen. Øya har også flere fine fiskevann. 

Herøy: En øykommune med fantastiske fiskemuligheter i havet. Her finner du alt fra svaberg, strømmer, strender osv. Det finnes også ferskvannsfiske inne på fjellet på Gurskøya. 

Kristiansund: Svært varierte saltvannsfiskemuligheter rundt hele kommunen. Ferskvannsfiske finnes lett tilgjenglig både på Frei og i umiddelbar nærhet til byen. 

Midsund: En øykommune med svært godt fiske rundt hele øya. Ferskvannsfiske er også tilgjengelig både i lavlandet og oppe i fjellet.

Molde: Kommunen strekker seg langs hele Moldefjorden, Fannefjorden og deler av Langfjorden. Dette gir et variert og rikt saltvannsfiske. Det er også mange fine fiskevann i Moldemarka. Ellers er det godt fiske i mange vann på Skålahalvøya. Deler av Osvatnet ligger også i Molde. Her er det gode fiskemuligheter gjennom hele året. 

Nesset: En av de største kommunene i fylket har mange gode fiskeplasser. Nesset fjellstyre forvalter jakt og fiske i det meste av fjellområdene i kommunen. Mer info om fiskeregler og salg av fiskekort finner du HERLaksefisket i elva Eira er blant det beste i fylket. Det er mulig å få tilgang til fiske ved å kjøpe fiskekort av Nesset JSPF via Elveguiden

Norddal: En flott kommune med store fjellområder. Norddal fjellstyre forvalter fiskemulighetene i et stort fjellområde i kommunen. Fiskekort kjøper du på Inatur. Kommunen innehar også ei av de beste lakseelvene i fylket. Valldøla renner gjennom hele Valldalen. Fiskekort for elva får du blant annet kjøpt HER. 

Rauma: En kommune som er full av fantastiske fjellområder. Mange fine fiskeplasser i fjorden, men det er et av de beste områdene for innlandsfiske vi har. Svært mange vann er tilgjengelig, og mange har gratis fiske uten fiskekort. Ved å trykke HER får du en oversikt over vann som du trenger/ikke trenger fiskekort i. Grytten fjellstyre forvalter flotte fjellområder på begge sider av Romsdalen. Fiskekort for disse områdene finner du HER. For å fiske i områdene til Øverdalen grunneierlag lengst inn i Romsdalen, finner du info og kjøper du fiskekort HER.

Kjøp av fiskekort for å fiske laks i Rauma elv, gjøres på Elveguiden

Sande: kommer

Sandøy: kommer

Skodje: kommer

Smøla: Øykommunen Smøla med sine over 6000 øyer, holmer og skjær  er godt kjent som et sjøørretmekka, men øya huser også fantastisk godt brunørretfiske. I tillegg er det et fantastisk fiske etter sjøørret i de mange saltvannstrømmene rundt hele øya. Fisket etter andre saltvannsarter er også kjempebra rundt hele øya. Fiskekort for øya kjøper du HER.

Stordal: Det er stort sett ganske bratt langs fjorden i Stordal, men enkelte fine plasser finnes for fiske fra land i sjøen. Det er imidlertid store fjellområder, elver og daler i denne kommunen som byr på kjempebra laksefiske og spennende ørretvann. Mer info om laksefiske i Stordalselva finner du HER.

Stranda:

Sula:

Sunndal: Dette er en kommune med svært store fjellområder, og selv om det er mulig å fiske i saltvann her, er det innlandsfisket som gjelder. Sunndal fjellstyre forvalter store områder med ca 100 fiskevann, og fiskekort kjøper du HER. Det er mulig å leie båt flere steder. Regler og annen info finner du også på fjellstyrets hjemmeside ved å trykke HER. Vil du prøve deg på fisketur innover Innerdalen, finner du fiskekort og fiskeregler HER.

Surnadal: I likhet med nabokommunene er Surnadal en kommune med mye fjell. Det er fine muligheter til saltvannsfiske langs fjorden, men det er innlandsfisket som er mest aktuelt. Kommunen har flere lakseelver og utallige fiskevann. Fiskekortet og regler som gjelder i fjellvann finner du HER. For laksefiske i elva Surna, se HER

 

Sykkylven: kommer

Tingvoll: kommer

Ulstein: kommer

Vanylven: kommer

Vestnes: kommer

Volda: kommer

Ørskog: kommer

Ørsta: kommer

Ålesund: kommer