Feltkontrollørkurs

  • Fra:
    30.03.2022 kl. 10.00
  • Til:
    30.03.2022 kl. 16.00
  • Varighet:
    6 timer
  • Sted:
    Gjermundnes Videregående Skule
  • Pris:
    Medl: 1900,- / Ikke medl: 1900,-
  • Arrangør:

Mære Lanbruksskole holder feltkontrollørkurs på Gjermundnes VGS

Onsdag 30. mars fra 10 - 16

Målet med kurset er å utdanne Feltkontrollører som skal vurdere om dyret er friskt eller lider av sykdom som påvirker mattryggheten. Ved kontroll av slakt varsler nå Mattilsynet en skjerping av tiltak, dersom feltkontrollert skrott er mye forurenset. Dette tydeliggjøres på kurset.

Feltkontrolløren fremste oppgave er å skille normalt fra unormalt. En Feltkontrollør skal ikke begi seg ut på diagnositering ved unormale funn, men heller kontakte Mattilsynet.  
1.mars 2010 ble nytt kontrollsystem for viltkjøtt innført. Regelverket åpner opp for at Feltkontrollør/kompetent jeger godkjenner egne skrotter og kontrollorgan. Den praktiske konsekvensen for jaktlaget, er at med en godkjent Feltkontrollør på laget, slipper de å ta med kontrollorgan og hode inn til viltkontroll. I motsatt fall, dersom jaktlaget mangler Feltkontrollør, må de bringe både kontrollorgan og hode sammen med skrotten, inn til kontroll av en veterinær. Kontrollorgan: nyre, hjerte, lunge, lever og milt, hode.

For å bli godkjent Feltkontrollør/ kompetent jeger, gjennomgås de kompetansekrav som er påkrevet. Dagskurset omhandler: ansvar og oppgaver til Feltkontrolløren, oversikt over regelverk generelt og spesielt om viltlevende vilt, hygiene og kontroll, de mest relevante sykdommer hos hjortevilt, slaktehygiene, kontroll av slakt og organ, samt omsetningsformer. Det er Mattilsynet som forvalter regelverket.

Kr 1900,- pr deltaker. Prisen inkluderer servering og varm lunsj og faghefte.        

Selv med store lettelser ift koronasmitte, ber vi om at du er hjemme hvis du har tegn til sykdom. 

Kl. 10:00 - 10:10 Kaffe og te. 
Velkommen og bakgrunn om kurset v/ Beth Tronstad

Kl. 10:10 - 10:50 Lover og administrative bestemmelser.
Veiledning i regelverket som berører hygieniske forhold ved viltomsetning. Kontrollrutiner, feltkontrollørens rolle og muligheter for omsetning. Mattilsynet Region Møre v/ veterinær Beate Lillebostad og Mattilsynet Midt avd. Trøndelag & omland v/ vetarinær Anne-Grethe Trønsdal Berg.

Benstrekk


Kl. 11:00 - 12:15 Adferd og aktuelle viltsykdommer hos hjortevilt.
Gjennomgang av de mest vanlige sykdommene. Hva er normalt og hva er unormalt. Veterinær Knut Sivert Hallset.

Kl. 12:15 - 13:00 Lunsj.

Kl. 13:15 - 14:15 Elgvideo.
Slakting og rutiner ved utvomming, flåing og trimming, håndtering, oppbevaring, kjøling og transport. Diskusjon og erfaringsutveksling. Veterinær Knut Sivert Hallset.

Kl. 14:15 - 14:30 Bentrekk

Kl. 14:30 - 15:40 Organkontroll.
Praktisk visning og vurdering av ferske organ, fra purke/vilt/. Normale organ og avvikende organ. Hva skal feltkontrolløren vurdere og godkjenne. Ved tvil skal Mattilsynet kontaktes. Veterinær Knut Sivert Hallset.

Kl. 15:40 - 16:00 Feltkontroll-erklæringen og oppsummering.  
Nummererte kontrollerklæringer er tilgjengelig på kursdagen. Mære lbs. ved Beth Tronstad.      

Kl. 16:00-16:05 Avslutning
Utdeling av kursbevis.

Legg i kalender
KONTAKT

Monica Malmedal

Tlf: +4790959015

Del: