Gamme ved Sula

Sula kommune er en kultur-kommune og Sula JFF er stolt over å ha tilhørighet nettopp her. Norsk kultur er helt i tråd med foreningens egne visjoner og mål, og det er med stolthet vi forsøker å være en bidragsyter til kommunens kulturtilbud.

Publisert: 28. november 2021 kl. 10.33

​Friluftsliv er norsk kultur på sitt beste og denne påstanden vil lokallaget være med å påvirke flere til å si seg enig i. 

 I 2016 ble det bestemt at det skulle settes opp en grillhytte ved foreningslokalet til Sula Jeger og fiskerforening. I utgangspunktet var tanken med grillhytta, å kunne ekspandere aktivitetstilbudet til foreningen, og samtidig nyttiggjøre mer av utmarksteigen som foreningen har kjøpt. Det ble raskt foreslått at Gamma ikke bare skulle komme foreningen og dens medlemmer til gode, men til folket i kommunen generelt. Dette syntes også kommunekontoret var en god ide, og en byggesøknad ble raskt banket igjennom i foreningens favør.

Det ble bestemt på et medlemsmøte at Gamma skulle bygges på dugnad av forenings medlemmer. Dette viste seg å bli et svært omfattende og tidkrevende prosjekt, noe som dugnadsgjengen raskt fikk merke.
 

20161215_123953.jpg

Område som var tiltenkt til formålet var et myrhull av dimensjoner, og et stort arbeid måtte legges i drenering og grunnarbeid, før noe Gamme i det heletatt kunne ta form. Sula Jff er privilegerte som har fagkyndige medlemmer på laget, både innen maskinkjøring, snekring og takdekking så vi har vert godt hjulpne. 
 

20161214_112723.jpg

I begynnelsen måtte stein for stein bæres opp i hullet hvor Gamma skulle stå, på grunn av de utfordrende forholdene i gjørma. Etter hvert ble det lagt ned fjøler, brede nok til å kunne balansere trillebåren over, men noen utforkjøringer ble det likevel. Et fundament ble omsider støpt, og arbeidet med røysing av Gamma kunne begynne. Strøm ble trukket bort, drenering i bunn kom på plass og litt etter litt, fjøl for fjøl ble Gamma til. Gamma ble kledd i villmarkspanel som vi kjørte til Valldal for å hente, for så å bli malt i lik stil med foreningslokalet som står like ved. Vedde Sildoljefabrikk sponset oss med en stor og god bålpanne og Odd Harald Nilsen ved O.H Designsmie på Devold, viste kunstneriske evner ved å lage oss en røykhette. 

En av de største utfordringene vi har møtt i dette prosjektet, var å få røyken til å gå ut piperøret. Dette viser seg å være en hel vitenskap. En fasit for èt ildsted, trenger ikke være svaret for et annet. Men etter mye feiling og prøving, og utallige oppfyringsforsøk, kom vi omsider i mål og Gamma ble klar for bruk. 
 

20170128_150102.jpg
20170418_195809.jpg

Prosjektet har krevd mye mer tid enn vi først antok, og kostet oss langt mer enn hva vi hadde planlagt, men resultatet er vi likevel svært fornøyde med. Gjengen som har holdt på har vert med godt mot hele veien, og vi har vert mange om prosjektet. Det har vert en lagånd som undertegnede er svært stolt og privilegert av å kunne få være en del av.  På tross av alle de utfordringene vi har møtt på underveis, har prosjektet gitt oss mye glede. Men den største gleden vi kan få, er gleden av å se Gamma blir tatt i bruk og dermed tjene til sitt formål.
 

20181114_131325.jpg

Gamma er som nevnt stilt til disposisjon til alle og enhver, medlem eller ei. Formålet er å kunne tilby lokalsamfunnet et velegnet sted, hvor friluftsliv kan nytes under tilrettelagte former. Det er alt for lett å la eksempelvis en familieutflukt forbli med ideen på grunn av manglende utstyr og mangel på egnet reisemål innenfor rimelighetens grenser. En tur 50 meter ut i grøfta kan virke som en ekspedisjon i urørt villmark for de minste, og derfor trengs det ikke gjøres mer tungvint heller. Det handler om å skape minneverdige øyeblikk, ikke gnagsår. 

På Gamma finner man det meste man trenger for å sette stemningen. Her ligger fyringsklar ved, fyrstikker og tennbriketter, bålpanne med rist og kjelekrok, lys, lyd og musikk. Så her er det bare selskapet som venter, og evt noe å sette tenna i. Etterhvert kan det hende vi supplerer opp Gamma ytterligere etter behov. Vi setter derfor pris på tilbakemeldinger og hilsener i Gamme-boka.

Om man ønsker å gjøre enda mer stas på turen, er kanoer og kajakker fritt tilgjengelig. Alt av nødvendig utstyr for dette ligger i utstyrscontaineren ved lokalet. Her finner man og pil og bue, blinker, SUP-brett mm.

Vi har lagt mye arbeid i dette, og er stolt over egen innsats og resultat. Derfor håper vi og ber folk om hjelp til å ta vare på Gamma og øvrig utstyr, slik denne praksisen kan vedvare, og videre skape glede og velvære for mange i lang tid fremover.