Årsmøte i NJFF-Nord-Trøndelag krever endringer i lovverket

Årsmøte i NJFF-Nord-Trøndelag krever endringer i viltloven, forskrift og motorferdselsloven slik at funksjonshemmede bl.a. med rullestol får tilgang til jakt og friluftsliv.

Publisert: 28. mars 2023 kl. 08.42

Sist oppdatert: 28. mars 2023 kl. 08.46

Årsmøte i NJFF-Nord-Trøndelag krever endringer i viltloven og motorferdselsloven slik at funksjonshemmede bl.a. med rullestol får tilgang til jakt og friluftsliv.

Bruk av motorisert rullestol i jaktsammenheng reguleres både i motorferdselloven mht. å ferdes i det som defineres som utmark, samt i viltloven mht. å løsne skudd fra motorkjøretøy.

NJFF Nord-Trøndelag NJFF ønsker å benytte anledningen til å løfte denne saken nå når viltloven nå er til revisjon og modernisering. 

En adgang for bruk av motordrevet rullestol kan eksempelvis løses ved en dispensasjonsadgang i viltloven fra forbudet mot bruken av motorisert motorkjøretøy, der dispensasjonsmyndigheten ligger hos Miljødirektoratet. I dag har kommunene anledning til å i unntakstilfeller gi tillatelse etter forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag § 6. Sammen med muligheten for kommunene til å dispensere fra forbudet mot motorisert ferdsel i utmark, vil en dispensasjonsmulighet fra forbudet mot å løsne skudd fra motorkjøretøy gi rullestolbrukere en langt bedre anledning til å delta i jakt enn hva de har i dag.

En slik utvidet mulighet vil bidra til at nye grupper kan ta del i jakt som friluftsaktivitet.

NJFF ønsker ikke en generell oppmyking av forbudet mot å løsne skudd fra motorkjøretøy under jakt, men vi ser et behov for å endre viltloven slik at det åpnes for at personer som er helt avhengige av rullestol skal kunne delta på jakt. For å markere skillet mellom jakt og forflytning med den motoriserte rullestolen, kan det gjerne stilles et vilkår om at skudd ikke kan løsnes før rullestolen har vært avslått i minimum fem minutter.Viktig også i et human jakt-perspektiv

I dag er det et forbud i viltloven § 21 første ledd bokstav d mot å løsne skudd fra motorkjøretøy. Dette forbudet rammer også rullestolbrukere som benytter rullestoler av typen nevnt ovenfor. I praksis betyr det at personer som sitter i slik rullestol, må løftes ut av stolen før vedkommende kan løsne skudd. For mange blir dette en utfordring å få til rent praktisk. Samtidig er vedkommende da helt avskåret fra å kunne bevege på seg etter at skudd er løsnet. Det kan da bli svært krevende å konstatere om det påskutte dyret har falt, og om det er behov for ettersøk eller annen oppfølging.

Dersom man fremdeles kan sitte i rullestolen når skudd avfyres, vil også den bevegelseshemmede ha mulighet til å foreta nødvendige undersøkelser i etterkant av skudd i umiddelbar nærhet av posten og skuddplassen, for deretter å avgjøre om andre bør tilkalles. Dette vil være positivt både for jegeren og for den umiddelbare oppfølgingen av skuddet sett fra et humant jaktperspektiv.

Jegere med spesielle behov, og som på grunn av disse ikke klarer jegerprøven, bør etter søknad/dispensasjon kunne få anledning til å delta i jakt på samme vilkår som ungdommer under opplæring etter Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst  § 6

Jakt- og fiskeglede til alle – for alltid