Maritim forsøpling, er noe vi som har fiska ut mot storhavet, har sett på som "vanlig"

Styret i NJFF - Nord-Trøndelag består av medlemmer som engasjerer seg for ivaretakelsen av natur, biomangfold og gode friluftsopplevelser for alle grupper i samfunnet. Gjennom en intervjuserie vil vi presentere alle i styret og deres tanker rundt utfordringer med forsøpling i naturen.

Publisert: 23. januar 2023 kl. 08.48

Sist oppdatert: 23. januar 2023 kl. 12.46

Kjetil_H.jpg
Foto: Inga Rossing

Navn: Kjetil Helgesen
Bosted: Røra, Inderøy
Rolle i styret: Nestleder

Bodde de første 5 åra i Røyrvik, men er opprinnelig fra ett småbruk på østsida av E6 på Røra i Inderøy. Er engasjert i jaktsammenheng, men har vært med på å ro ut på havfiske utafor Vikna som younggun. Modern kommer fra ett småbruk på Yttervikna. Innlandsfiske har vært, og er fortsatt en fritidssyssel hvert år. Har hytte og båt i Snåsavatnet.

Hvorfor NJFF?

- Er engasjert for å få til ett mest mulig ryddig og bra opplegg for alle som jakter -fisker. I Norge kan alle som vil, komme til på både jakt og fiske, på lovlig vis og uten at det koster skjorta.

Er jaktleder for ett elgjaktlag og leder i det lokale fjellstyret, så mest tid brukes i jaktøyemed, men noen turer i fjellet eller utpå med båt på Snåsavatnet hører med hver ferie.

Forsøpling i naturen

- Når vi som guttunger var med ut med fiskestang for å hente dagens middag utpå Vikna, så var det godt synlig allerede rundt 1970. I dag er det mye mer plastikk, i alle valører og former enn den gang, da det meste var fra fiskebåter, utstyr de hadde tapt, mista eller kasta.

"Maritim forsøpling, er noe vi som har fiska ut mot storhavet, har sett på som "vanlig"."

Etter at prosjektet starta, gikk plastikkblikket merened og rundt oppe i Snåsavatnet, ikke noe unntak her. Rundballplast og s-poser o.l. er vanlig her også.

- Har vært med å tatt opp garn og liner i fjellet som har stått å fiska/fanga uten tilsyn.

Veien videre

Kjetil forteller at han kan velge å bli pensjonist om kort tid, men at engasjementet omkring jakt- fiske- og det med å ferdes sporløst i naturen, er med han videre.

Han oppfordrer alle som kan, til å bidra i kampen mot forsøpling.