Tillitsvalgt konferanse 2024

Årets tillitsvalgt samling for NJFF Nord-Trøndelag

Publisert: 16. mars 2024 kl. 11.28

Sist oppdatert: 16. mars 2024 kl. 17.06

Jakt i Lierne - Nils Vidar Bratlandsmo

Rype  i kommmunevåpenet og den er en viktig ressurs for Lierne og utgangspunktet for prosjektet, Jakt i Lierne. Betydelig reduksjon i felling fra starten av 2000 tallet. Takseringen bekreftet at bestanden var nedadgående. Bestanden gikk ned på tross av at de innførte "baglimit". Fangststatistikken på rev gikk i samme tid oppover. Gjennom kameraovervåkning av reir viste det at mår og rev var den største predatoren. Dette var utgangspunktet for prosjektet som er et samarbeid mellom jegere, private grunneiere og fjellstyrene i Lierne og Lierne kommune. Kommunen har stått som eier av prosjektet og de har ført regnskap. De har fått momskompensasjon på investeringer. Det ble investert i frysekonteiner som tar imot 16 % av kommunens slakteavfall. 45 % av slakteavfall blir brukt dirrekte til åte og 39 % blir liggende igjen i skogen. De involverte ungdommen gjennom "some" og hjemmeside. Det ble lagt ned mye arbeid i rekruttering av ungdom. Tiltak var blant annet utlån av feller, innsamling av slakteavfall gir åte til revejakt, fellefangst og mat til kråka i kråkefeller. De laget egne åtebuer hvor det er mulig å melde seg på. Smart media laget en fangst og fellingsbørs som viser fellinger og som gir poeng for hver felling. Børsen har skapt engasjement og premieres i ulike kategorier, blant annet en egen ungdomspris. Det ble arrangert en jegerkveld med premiering og satt av 60 000 til skuddpremie. Jakthelg med støver og hihund med middag og deling av filmer og historier. 

"Et poeng" på børsen utløser en rype ekstra på "baglimiten" året etter på statsallmenningen. Takstering av rype viser at bestanden har økt vesentlig.Det er også en stor økning på storfugl og hare. NINA har tatt prøver av over 1000 innsamlet rev og sitter på et stort materiale med tanke på forskning.

IMG_2844.jpg
Nils Vidar Bratlandsmo fra Jakt i Lierne

Anne Britt Fladvad - Skyting og rekruttering

Inkluderende rekrutering gjennom nettverk for å etablere en tilhørighet. Det kan være utfordrende å starte som ny jeger, og måten de blir tatt imot kan være avgjørende for videre jakt. Samarbeid på tvers vil gi en styrke i forhold til tilgang på jakt og i forhold til videre jaktutøvelse. En annen ting som er viktig er mestringsfølelsen i forhold til egne skyteferdigheter gjennom skytetrening. 

Hva er viktig? Skytetrening - våpenhåndtering - sikkerhet i et godt treningsmiljø🤩

IMG_2846.jpg
Anne Britt S. Fladvad om skyting og rekruttering

 

Øyvind Fjeldseth om Innlandsfiske, en ressurs med muligheter

God mat - opplevelser, samhold og fysisk aktivitet, mental og fysisk helse til en rimelig pris. Mye av tilbudet ligger ute på Inatur og det er et bredt tilbud og god tilgjengelighet. Man trenger ikke mye tilrettelegging - fiskekort, fiskeregler, informasjon, skilting, parkering og evt. båt. 

Poengterer ærlighet i forhold til bestand. Det er vanlig å reklamere med kilosfisk med et bilde av en storørret tatt for 14 år siden i vann hvor det er mest vanlig med ørret på 200 g. Samarbeid med andre om tilgang - andre lokalforeninger, kommunen og fylkeskommunen.

Tiltak i forhold til fiske: I overbefolket vann kan man redusere rekruteringen og stimulere til økt fiske. Der bestanden er tynn kan man bedre gyteforhold, sette ut fisk og bedre vannkvaliteten.

Mine Båter: Vi har totalt 220 båter som er tilknyttet ordningen. Foreningene kan selv legge til båter i ordningen. Kjempe suksess! På nettsiden til NJFF er det en egen bookingside for medlemmer. 

Stor satsing på sosiale medier.

IMG_2849.jpg
Øyvind Fjeldseth om Innlandsfiske

 

Heidi Brekkvassmo om NJFF`s Kvinnesatsing

1 av 3 som tar jegerprøven er kvinne. Kvinnelige rollemodeller er viktig og NJFF ønsker flere kvinnelige medlemmer. Kjernevirksomheten er aktivitet i lokalforeningene og det er stor aktivitet rundt om i hele landet. Det kan søkes på midler sentralt og søknadsfristen er 1. april. 

Et nettverk av kvinnekontakter på ulike nivå i foreningen vil være pådrivende for å få med flere medlemmer og skape aktivitet og samhandling. Planlegging og markedsføring er viktig.

Ikke tenk vanskelig og gjør det sosialt.

IMG_2853.jpg
Heidi Brekkvassmo og kvinnesatsing

 

Craig Furunes om tiltak for barn/ungdom.

Hvorfor skal vi bruke tid på rekrutering? 

Vi har medlemsrekord i alle kategorier unntatt UNGDOM. 

Oppfordrer alle lokalforeninger til å opprette en barne og ungdomsansvarlig for foreningen. Det er lurt og være flere ansvarlige for å sikre aktivitet. Det er ikke en fasit, men her kan man gjøre lokale tilpasninger. 2 vanlige modeller: Lokallaget driver utvalget/Ungdommen driver utvalget.

Ungdomsutvalget Stjørdal JFF har eget utvalg i lokallaget, eget styre valgt av eget årsmøte, egen konto, 6 ungdomskontakter, eget klubblokale, møte hver fredag, samarbeid med Røros JFF sitt ungdomsutvalg.

Fast møtested og tid, felles møteplasser, aldri avlyse, brukermedvirkning og brukerstyring, tåle opp- og nedturer. Suksesskriterier for å lykkes. 

Ved spørsmål ta kontakt med Craig Furunes for hjelp og veiledning for å komme i gang med barne- og ungdomsarbeidet.

IMG_2861.jpg
Craig Furunes og Kira om barne- og ungdomssatsing

Kristoffer Øien - Snåsa Game Fair 28. - 30. juni 2024

Snåsa JFF og Snåsa IL og Jegerpodden har dannet et aksjeselskap. 

Fiskekonkurransen starter fredag kl. 12.00 og avsluttes lørdag kl.12.00.

Utstillere som var med på Steinkjer - stiller på Snåsa. Jobber med skyteshow og motor. Cato Bekkevoll kommer og skal ha fiskeforedrag, Rebbella heks og Bjørnis kommer. Prøver og gjøre det attraktivt for barn og familier.

Idealvekt på 25 000 trekkes på lørdag. 

Jegerpodden Live med Magnus Hestegrei konsert med Magnus etterpå.

"Sjuende far i huse" og "Staysman" holder konsert på lørdag.

Festivalcamp og egen familiecamp

De ønsker flere dugnadsfolk så det er bare å melde seg og få betaling til lokalforeningen.

IMG_2868.jpg
Kristoffer Øien om Snåsa Game Fair

Organisasjonssaker:

Regionlaget sender inn Landsmøtesak om Vedtektsendring angående frist for lokalforeningenes  årsmøter. Det foreslås at årsmøtene er ferdige til 28.-29. februar.

Økonomi: Vi har hatt 4 store underslagssaker i lokalforeninger og har disse anbefalingene. Bruk et regnskapsark/program som ligger i skylagring. Ta opp økonomi på hvert styremøte. Bilag settes i perm og signeres kasserer og leder. Ved slike rutiner skal underslag oppdages. 

Søknad på midler, Portalen og Lets Reg