Tusen takk for innsatsen!

Prosjektet "Marin forsøpling - fra bekk til sjø" har i løpet av sommeren 2021 involvert 935 frivillige og samlet inn 1305 kg søppel.

Publisert: 23. januar 2023 kl. 08.47

Sist oppdatert: 23. januar 2023 kl. 12.44

I år har vi startet, jobbet med og videreutvikla vårt prosjekt «Marin forsøpling – fra bekk til sjø». Prosjektet starta så smått i april og er muliggjort med midler fra Handelens Miljøfond.

Formålet med vårt prosjekt, så langt, har primært vært å organisere gode ryddeaksjoner, skape engasjement og få til en holdningsskapende effekt.

Vi har lagt inn alle våre ryddeaksjoner via vår profil (NJFF - Nord-Trøndelag) på nettstedet Rydde. Framtidige aksjoner vil også bli publisert der.

Kort oppsummert

  • I løpet av mai-oktober 2021 har vi gjennomført 27 ryddeaksjoner fordelt på 7 kommuner nord i Trøndelag
  • 14 204 m strand og elvebredder er ryddet for 1305 kg søppel
  • Til sammen deltok 935 frivillige

Av disse var:

  • 705 elever og ansatte på 8 barne- og ungdomsskoler
  • 128 barn og ansatte i 6 barnehager
  • 102 jakt-, fiske- og friluftsinteresserte

Vi anser alle disse 935 frivillige for å være svært gode ambassadører for natur og miljø - takk for det!

Vi har laget en helt egen oppsummering med tekst og bilder, som er nedlastbar.

Viktig for naturmangfoldet

Fjerning av marin forsøpling, er en viktig del av bevaringen av et rikt naturmangfold, både i sjøen, langs strender, men også før det ender opp i havet. Mye av søppelet som havner i havet, er landbasert, og kan komme med bekker, elver eller ofte langs bilvei.

Vi har gjort et forsøk på å også rydde disse områdene.

Tankevekker

1305 kg søppel er mye. Det blir mange q-tips, taustumper, isoporbiter og rester av fiskeredskap, som fort kan ende opp i magen på fisk og fugl. Flere studier peker på at tau og fiskeredskap mange steder blir brukt som reirmateriale hos kystfugl, men også innenlands. 

Vi har trukket fram 4 arter vi finner på den Norske rødlista for arter i 2021, som sammenligning for hvor mye 1305 kg tilsvarer: 

  • 100 store villaks
  • 3262 fiskemåker
  • 5 haverter
  • eller 435 hummer

Det alle disse artene har til felles, er at de kan påvirkes svært negativt av økt mengde forsøpling, i elver, strandsone og i havet.

Bakside_2021_MF.jpg

Nye aksjoner til våren

Vi fortsetter det gode arbeidet til våren, og ber om at alle som kan tenke seg å bidra, på noe som helst vis, melder sin interesse, enten direkte via mail til vår prosjektleder Inga Rossing:  [email protected] eller via vårt påmeldingsskjema som åpner 15.januar. 2022.