Instruktør kurs

Vi tilbyr instruktørutdanning og kurs som din lokalforening vil ha god nytte av. Ønsker du/din lokalforening kurs? Ta kontakt med [email protected]

Vil du bli instruktør?

Vår målsetning er å være Norges ledende kunnskapsformidler innenfor jakt og sportsfiske, og for å nå dette, er vi avhengige av gode, kvalifiserte instruktører i det ganske land. Vi ønsker deg velkommen på laget! ​

Hva innebære​r det å være instruktør? ​​

Instruktørordningene i NJFF er i prinsippet bygget opp med instruktører tilknyttet den enkelte lokalforening, som utdannes og oppdateres av en fylkesinstruktør innenfor sin "gren". Som lokal instruktør har du det faglige ansvaret for å gjennomføre kurs i foreningens regi. 

Krav til instrukt​​ør​ene​​

Kravene for å bli instruktør varierer mellom ulike ordninger. Normalt vil det være krav om grunnopplæring gjennom f.eks deltakelse på et lokalt kurs eller ved fjernundervisning. Deretter kreves deltakelse på et instruktørkurs i regi av fylkeslaget.

Denne siste delen av utdanningen er mye basert på gjennomgang av materiell, pedagogikk og rutiner som fylkeslagene har ansvar for som arrangør.

For å bli autorisert instruktør i NJFF må du inngå en avtale om virksomhet med en av våre lokalforeninger. Det er unntak her for jegerprøveinstruktører der det ikke stilles krav om avtale, og aversjonsinstruktører som også kan ha avtale med jakthundklubbene innenfor harehund, fuglehund og elghund.

Avtalen avklarer forholdet og forventningene mellom instruktøren og lokalforeningen og er et viktig verktøy for å skape forutsigbarhet for både instruktør og forening. Selv om ikke avtale er påkrevd for jegerprøveinstruktørene anbefaler vi at man inngår slike også for denne gruppen når instruktøren skal virke for foreningen.

​​​Hvordan går jeg frem for å ​​​bli instruktør?

Når du nå har bestemt deg for å bli instruktør, tar du kontakt med din forening og avklarer behovet for lokale instruktører. De fleste foreninger vil stille seg positive til ditt ønske om å bli instruktør, og når foreningen først utdanner nye instruktører sender de som regel flere på kurs.  ​

​​Vil du vit​e mer? 

Regionsekretær har oversikt over aktuelle kurs.

 

 

 

Jakthund grunnkurs.png
Dressur instruktør.png
Aversjons instruktør.png
Ettersøkinstruktør.png
Ettersøk dommer.png

 

Fluekasteinstruktør.png

 

Rifleinstruktør bilde.png
Hagelinstruktør.png

 

Jegerprøveinstruktør

For å undervise som jegerprøveinstruktør, må du ha autorisasjon fra Miljødirektoratet. Autorisasjonen får du etter å ha fullført utdanningen for jegerprøveinstruktører.

​Som instruktør for jegerprøven må du ha omfattende og inngående kjennskap til det teoretiske grunnlaget for pensumet til jegerprøven. Du må videre ha innsikt i grunnleggende pedagogiske prinsipper, og formidlingskompetanse. For å få slik kompetanse må du gjennomføre en utdanning som består av fire ulike deler.

Instruktørutdanning er åpent for alle, men det stilles noen krav til den som vil starte på utdanningen. Disse kravene er basert på en viss ferdighet med våpen og erfaring på jakt. Kravene er fastsatt av Miljødirektoratet. Disse er beskrevet i Modul 1 i "Studieplan for utdanning av jegerprøveinstruktører".

Del en og to i ​​​utdanningen

Del en er bakgrunnskunnskap innenfor jakt og skyting, mens del to er et e-læringsprogram som gir innføring i det teoretiske grunnlaget for hver av de ni samlingene i det obligatoriske jegerprøvekurset.

E-læringskurset ligger åpent for alle på http://www.trainingportal.no/, og kursavgiften betales over Internett. Dette kurset er beregnet til ca 18 timers arbeid og inneholder flere deleksamener og tre innsendingsoppgaver.

Del tre i u​​tdanningen

Del tre er et kurs der selve instruktørarbeidet med pedagogikk og rammer for virksomheten er sentralt. Det er firmaet NaCl AS som etter 1. januar 2015 har avtale med Miljødirektoratet om utdanning av jegerprøveinstruktører. Planlagte kurs og mulighet for påmelding finner du på www.nacl.no

Del fire i utdanningen

Del fire er eksamen for jegerprøveinstruktører som gjennomføres i tilknytning til del 3. Eksamen består av 7 deleksamener fra de forskjellige pensumdelene i instruktørkurset. Kravet til bestått er 80 prosent riktige svar på hver deleksamen.

Flere detaljer rundt de ulike delene i utdanningen kan du som nevnt lese på Miljødirektoratet sine sider​.

Avtale med forening

Når du er ferdig med utdanningen og fått din autorisasjon av Miljødirektoratet, er det en stor fordel om du eller din forening melder fra til deres fylkeslag om i hvilken forening det er tenkt kurs skal gjennomføres. Da vil din utdanning bli registrert under din kompetanse på MinSide og du vil få tilgang til informasjon her.

I og med det er Miljødirektoratet som autoriserer jegerprøveinstruktører, har ikke NJFF et krav om avtale mellom instruktør og forening. Imidlertid anbefaler vi sterkt å inngå en slik avtale som vil kunne bidra til å skape klarhet og forutsigbarhet både for instruktøren og foreningen. Det er en målsetning å forebygge konflikter basert på uklare forventninger hos forening og instruktør.

Regionsekretær har en slik avtale tilgjengelig.