MENY hamburgermeny Close-menu button

Fiske

Levanger kommune har en rekke gode fiskevann med gode muligheter for fangst både sommer og vinter. Fiskekort selges for de fleste vannene i kommunen.

Vi har båt liggende for de som ønsker å fiske i ferskvann - ellers er det en aktiv fiskergruppe som gjør seg bemerket med aktivt miljøarbeid for å forbedre fiskemulighetene i Levangerelva.

 

IMG_2167.JPG

Isfiske er på mange måter en lavterskel fiskeaktivitet. Med det mener jeg at det ikke stilles spesielle krav til fiskeutstyret, man trenger ikke å lære å kaste og man sliter ikke bort sluker for hundrevis av kroner.

​​​

Fiskeutstyret

Strengt tatt trenger man bare noen meter fiskesnøre, et søkke, krok og agn for å få fisk på isen. Fylkesmesterskapet i isfiske på Movatnet er vunnet med slik enkel utrustning, da med snøret festet til en bjørkekvist som nappvarsler. De fleste velger like vel å kjøpe et enkelt pilkesett til isfiske. Til røyefiske bruker vi gjerne en lokkeskje som fungerer både som søke og som lokkemiddel der den blinker og gir fra seg lydbølger i vannet. Under denne knyter vi på en fortom av fiskesene (10 – 20 cm lang) med en enkeltkrok i størrelse 10 – 6 avhengig av agn og størrelse på fisken.
 

IMG_6915.JPG
Isfiskedag

I våre nærområder dreier isfiske seg om fiske i ferskvann, og da etter røye og/eller ørret. Begge er enkle å få, og mark eller maggot (fluelarver) er glimrende agn til begge.

Hull i isen

Isbor må man nok belage seg på å kjøpe. Det går å hugge hull i isen med øks, men det betinger tynn is. Er isen en halvmeter vil et isbor gjøre jobben betydelig enklere. Gode isbor får man kjøpt fra ca. 500 – 600 kroner og oppover. Ligg imidlertid unna de aller billigste isborene fra f.eks biltema ol..
 

IMG_2169.JPG

Fiskegaranti

Som noen har fått med seg har Levanger JFL i mange år gitt en tilnærmet fiskegaranti for barn ved ulike arrangement. Vel, hemmeligheten bør vel deles med alle dere som ikke kan gi barna en slik garanti :-)

Røye og ørret vandrer mye i søk etter mat, også vinterstid. Ved å mate fisken på plasser hvor man ofte får fisk vil fisken bli i området, og siden det er mer enn en stim som legger turen innom kan man risikere at det samler seg store mengder fisk på ett lite område……noe som selvsagt er superlurt når man skal fiske nettopp der.

Trikset er å fore litt, men ofte og spre foret over et litte område, for eksempel 100 m2 og 5 – 10 fiskehull.
 

IMG_2263.JPG
Røyeforing

Som for kan du bruke rester av hvitost som finhakkes. Bland gjerne osten med kokt ris, opphakkede rester av fiskepudding/fiskekaker og ikke minst rekeskall som er hakket opp i foodprosessoren. Skal du fiske med ungene på lørdag kan en liten ettermiddagstur (med foring) på torsdag gjøre susen…

 

Sikkerhet.

Å gå gjennom isen er ikke noe du ønsker. 10 cm hard stålis er trygg is, men da må man være sikker på at isen er tilstrekkelig tykk over alt. I elveos og trange sund vil isen kunne være betydelig tynnere.

Når jeg skal sjekke istykkelsen går jeg alltid ut i en grunn vik hvor jeg er sikker på dybden (aldri mer enn en meter dypt). En meter eller to fra land borer jeg da et prøvehull. Er isen tykkere enn 10 cm, og gjennomgående hard (stålis), går jeg lenger ut og sjekker med nok et prøvehull. Ispigger er en selvfølge ved fiske på isen. Disse vil være livreddende hvis uhellet skulle være ute.

 

 

Hvor kan du fiske.

Noen gode fiskevann med både ørret og røye i Levangerområdet er Movatnet, Hoklingen, Hammervatnet  Lynvatnet og Byavatnet. I tillegg kan det være godt fiske på de mange ørretvannene i kommunen.

Husk at alle som er eldre enn 16 år må løse fiskekort til grunneier/grunneierlag for å fiske 

IMG_1038.JPG

Levanger JFL disponerer en av 200 båter i prosjektet "1 nøkkel, 100 båter". Båten ligger i strømmen mellom Hoklingen og Movatnet, forøvrig to gode fiskevann.

​Båten er forbeholdt medlemmer av NJFF, og du må kjøpe en egen nøkkel (200,-) for å disponere båten.

Mer info og booking finner du på minebåter