Vi rydder opp

Vi søkte for å søke

Publisert: 15. april 2022 kl. 08.01

Sist oppdatert: 15. april 2022 kl. 09.26

Telefonen min ringer, det er han Geir Hedvald. Hei Jan, har foreningen tenkt å søke midler til ROV? Det kunne jeg tenke meg at vi gjør, sa han.  Det hørtes ut som mye penger å søke om da Geir, svarte jeg. Søknaden skrevet med beløp på 170000 kroner, det etter god undersøkelse av Geir hva vi må ha.

Søknaden gikk til Sparebankstiftelsen at vi trengte penger til en ROV (remotely operated vehicle). Gleden var stor da. telefonen kom om tildeling av midler.

Vi endte opp med å bestille fra Rov Partner etter anbefalinger fra de få som aktivt driver med dette, en Deep Trekker DTG3.

C16BE182-994F-463A-9595-A2E594A03029.jpeg

Hjelpes, hva gjør vi nå? Flott fint utstyr og ingen kunnskap.

Da kom muligheten, det skulle være et møte på Hvaler i regi av Havforskningsinstituttet. Der var det mange å snakke med, som gjerne involverte oss. Alf Ring Kleiven(havforskningsinstituttet), Birger James-Olsen (Miljøstiftelsen elv og hav), Tord Aslak Aslaksen (Green Bay) var noen av de som villig vekk ville ha med Borge jeger og fiskerforening i rydding av spøkelses fiske. 

Birger er den som var nærmest så det ble enighet om at han ble vår læremester. 

Mye aktivitet hos alle, inklusive korona gjorde at starten dro ut litt i tid, men skjærtorsdag ble satt som dagen vi starter med opplæring. 

Birger er en god læremester, og forberedelsene var gjort. Geir hentet oss på Ørnekuppa å vi dro av gårde med 2 ROV. Det ble først litt teori og forklaring av funksjoner, det er godt med erfarende da det er mange feller å gå i. 

D0B5BAD4-3B02-42C1-ADC8-EC560F187666.jpeg

Vi dregget opp på vest siden av Bjørkholmen i Skjebergkilen. Birger startet først men sin ROV for å vise oss litt, gikk rett på en teine, som han bokstavelig fikk satt kloa i. Så gikk vi ut men vår ROV også. Jeg starta å øvde litt, skal nok mange timer til før man blir virkelig god. Så masse spennende men ingen teiner eller annen redskap. Så skulle Geir trene litt, gikk etter veldig kort stund på en teine, å satte kloa i den, å mer redskap i kategori spøkelsefiske ble fjerna fra havet. 

 

Vi trena litt på skift, samtidig som Birger instruerte oss, vi fikk virkelig øving under god instruksjon. 

Etter nærmere 4 timer fikk vi problemer med kloa på vår ROV. Så vi bestemte oss for å kalle det for en dag. 12 teiner mindre i havet og 6 krabber som var mer lykkelig nå en for bare en liten stund siden. Det var også  rester av krabber som ikke ende så lykkelige. 

2BEDD0AB-C9ED-447B-A5D5-CF2E5E9FF8D6.jpeg

 

Alle teinene denne gang var var av de rimeligere variantene, det skrives mye på sosiale medier om at disse burde forbys og andre kommentarer. Det er nok eier som uansett har et ansvar, og for meg ser det ut som jo dyrere redskap jo mer ansvar. 

Vi er nå i gang med vårt bidrag til at det skal bli mindre spøkelse redskap i havet, å det gjør vi ikke alene. Vi kjenner oss varmt velkommen hos de som driver med dette fra før.