Fiske

Sportsfiske har lange tradisjoner i Norge. I all tid har nordmenn kombinert glede og nytte ved å bringe med seg fangsten hjem. Sjøørretprosjektet i Rogaland styres av regionlagets Fiskeutvalg, og rydder og restaurerer anadrome gytebekker i hele fylket ved hjelp av enorm dugnadsinnsats og tildelte midler i samarbeid med vannregionene, fylkeskommunen, statsforvalter og kommunene.

 

Fagutvalg Fisk i Rogaland:

​​​​​ 

​Utvalgsleder​Knut Ståle Eriksen​Stavanger​90 15 31 96[email protected]
​Medlem​ Anders GrøndahlHauge i Dalane91 35 03 55[email protected]
​MedlemAnbjørn KallekodtTysvær40 60 75 29[email protected]
​Varavalgt​Kjetil Østbø​Stavanger​90 11 96 18[email protected]

Fagutvalg fisk 2023

Fagutvalg fisk har i 2023 bestått av leder Knut Ståle Eriksen, medlemmer Anders Grøndal, Anbjørn Kallekodt, og vara Kjetil Østbø.

2023 var et år preget av høy aktivitet i Fiskeutvalget med mange saker spesielt relatert til E39, fremmede arter, pukkellaks og ikke minst Sjøørretprosjektet.

Høringer: se styrets oppsummering, men vil peke på noen viktige saker vi har prioritert

  • Ny E39 Hove – Osli som påvirker Høylandsåna/Storåna i Sandnes
  • Ny trase E39 – Bokn – Bømlo som har stor påvirkning på både jaktmuligheter og flere sjøørretbekker i nordfylket.
  • Fredningssone i sjø, med innspill forut for høringsprosess i 2024.

Lakseåret 2023 totalt sett for Rogaland ble det fanget 32 tonn, og avlivet 28 tonn det ble sluppet fri ca 4 tonn villaks. Konklusjonen er et år med fangster under middels. Noe som er bekymringsfullt. Vi ser tilsvarende tall på nasjonale data og dette viser at effekten av oppdrettsnæringen er signifikant. Lokalt var det mest gledelige en positiv utvikling i Frafjordelva med ny fangstrekord som viser resultatene av mange års hard arbeid av SRJF. Størst fangst var det i Bjerkreimselva, men også der en markert nedgang i 2023. Kun 17 pukkellaks ble meldt inn i elvefangst i fylket, flest i Ognaelva 7 stk.

Sørfylket - I Sokndalselva ble det fanget 1716 kg, 660 laks og 10 % satt ut, kun 1 pukkellaks ble rapportert. Fisket var dårlig i juni, bra i juli, og en dårlig høst som var typisk for mange elver og totalt sett svakere fangst, men ikke så mye som de andre elvene. I Bjerkreimselva var fangsten 5,5 tonn og 500 kg sluppet fri, en markert nedgang fra 2022, men videotellingen viser en sterk oppvandring i elva.

Jæren - Ogna hadde lave fangster 2 tonn, mens Hå 2 tonn, og Figgjo 2,3 tonn økte litt fra 2022. Historisk er det fremdeles på et veldig lavt nivå, totalt sett er dette et av de laveste fangsttall registrert i Jærvassdragene.

Ryfylke Mange elver opplevde sterkt reduserte fangster i Ryfylke med unntak av Frafjordelva som økte til pene 1,6 tonn. Ny rekord. Suldal endte ned med 3,2 tonn avlivet og 1,7 tonn utsatt fisk. Espedal og Dirdal hadde fangster under middels, men stamfisktellingen viste gode tall. For Årdalselva var 2023 en svak sesong.

Nord Rogaland Åmselva hadde et normalår i 2023. Samme for Rødneelva, mens Vikedal var kraftig ned 50 %. I tillegg dårlig oppgang av sjøørret. I Etne var det kraftig nedgang i fangstene: Kun 699 laks i 2023, mot 2004 i 2022, samme trenden ser vi i Sør-Elva i Etne, ned 50 % i fangst.

Det er noen positive tegn. Vi ser mer sjøørret i enkelte vassdrag bl.a. Espedalselva, Lyseelva og Frafjord så det tyder på at vi er på rett vei noen steder, men mye arbeid gjenstår.

En ny sportsfiskeart – havabboren er stabil eller voksende i fjord og kystområdene. Den sprer seg stadig, og dette gir mulighet for et nytt spennende sportsfiske i sjøen.

Bilde4.png
Bilde5.png

Fremmede arter spres! Dessverre ser vi spredning av fremmede arter i mange vann og vassdrag i regionen. I 2023 er det registrert abbor i Suldalsvatnet og Fotvannet på Karmøy. Vi har funnet sørv og suter i Grudatjørnet, kun et steinkast fra Figgjoelva. Gjedde er oppdaget i flere vann. Det er antakelig eldre ulovlige utsett som vi er nå blitt klar over, blant annet Skittjørn i Arboretet i Sandnes.

I samarbeid med Statsforvalteren, Sandnes kommune, Sjøørretprosjektet og Karmøy kommune har vi fått mye midler, og i Sandnes har vi startet tynning av gjedde, sørv og suter i 3 vann i Storåna vassdraget i Sandnes. Det er investert i materiell for over 200 000 kroner i samarbeid med Sandnes kommune. Det er kjøpt inn 2 båter, garnpakker, 2 kastenøter, 150 åleruser og 20 torskeruser. Det er på 1 år fanget 1040 gjedder i Bråsteinsvannet og Stokkelandsvannet på garn, ruser og elektrofiske.

Vi har fått til et godt samarbeid med Sørbø skole på Sandnes.  Arrangert 2 familiedager i lag med Stavanger RJFF med gjeddefiske i begge vanna. Vi deltok på Ganddalsdagene med stand og informerte lokalbefolkningen. Vi hadde flere aktiviteter, og vi vant prisen for beste stand!

Tilsvarende er det startet opp et prosjekt på utfisking av gjedde i årvollvassdraget/ Tjøsvoldsvannet Åkrehamn på Karmøy. Og Suldal kommune har startet uttak av abbor i Suldalsvatnet.

Pukkellaks – det ble forventet en ny pukkelinnvandring i 2023. Og i samarbeid med Stasforvalter planla vi beredskap, kurs og investeringer i materiell. Det ble avholdt kurs i registrering og uttak av pukkellaks i nordfylket i august i Etneelva. Takk til Anita Træet, Anbjørn Kallekodt og Nicolai Bastlien for god planlegging.  Kurset i sørfylket ble avlyst p.g.a for mye vann til gjennomføring. Vi har investert i mye utstyr, harpuner, drakter, tauverk, garn og ruser slik at vi har en beredskapspakke til uttak av fremmede arter om vi får større mengder pukkel i årene fremover. Det er ingen tvil, det var vesentlig mindre pukkel i 2023 sammenlignet med 2021 i rogaland. Det ble harpunert 1 pukkel i Rødneelva. Det ble planlagt og dykket i flere vassdrag i nordfylket og i sørfylket som dokumenterte lave mengder eller ingen pukkel, som også samsvarer med rapportert fangst i elvefisket.

 

​​SJØØRRETPROSJEKTET I ROGALAND:

Bilde2.png
Fleksiterskler montert i kulvert.

Sjøørretprosjektet Rogaland gjennomførte 43 tiltak i bekker over hele fylket i 2023.   I perioden 2019-2023 er det nå gjennomført tiltak i 110 bekker i regionen. Ekstra gledelig er kraftig økning i aktivitet i 2023 med gjennomføring av tiltak i bekker på Jæren, Dalane regionen, Vindafjord og Karmøy. Det er tildelt mye midler, og tiltakene spenner fra små bekker til store prosjekter som Storåna, Kvernbekken og Møllebekken. Det er lagt ut store mengder gytegrus, steingrupper som skjul, plantet kantvegetasjon og ikke minst fjernet et stor tall vandringshindere. Det er investert i og testet nytt utstyr. Vi har blant annet montert fleksiterskler. Dette en moderne kreativ løsning som danner en laksetrapp inni rør og kulverter der aure, laks og ungfisk kan vandre opp og ned bekken/elva.

Det er etter hvert nå stor aktivitet i nesten alle regionens kommuner. Det er blitt satt søkelys og fokusert på å restaurere bekkene og elvene i kommunene. Det blir også lagt ned en signifikant egenandel i form av midler og ressurser i mange kommuner. Et eksempel er i Stavanger kommune der det er tildelt 3 millioner i tre år, til tiltak i bekkene i kommunen.

Vi har opprettet flere grupper som tar ansvar lokalt og kjører lokale prosjekter med støtte fra NJFF Rogaland. Et eksempel på dette er det store løftet som er på gang i Dalaneregionen med Roar Eik og Trond Austerheim med flere i spissen. Trond Austerheim har kartlagt 41 km anadrome gytebekker i Bjerkreimsvassdraget. Vi gjennomførte og en unik redningsaksjon der 21 laks ble flytta ut av det tørrlagte kraftverksløp i Grødeimsvassdraget mellom Sokndal og Egersund.

Sjøørretprosjektet ble i 2023 godt profilert i pressen, bl.a. NRK Lokalen med flere innslag i både radio og TV, ett av innslagene ble sendt på NRK Norge Rundt den 6.11. Vi fikk og radioinnslag om gjeddefiske på NRK P1 opptur lørdag 4.11. Samt reportasjer i Øyposten, Bygdaposten, Sandnesposten og Gjesdalbuen i 2023

Vi deltok på politikerstand i forbindelse med valgkampen i september 2023. Det er holdt en rekke foredrag på ulike seminar og webinar om sjøørretprosjektet. Vi arrangerte en felles fagdag med Norske Lakseelver på Hiort huset i Stavanger 16. november.

For prosjekter i 2024 er søknadsfristen endret til 15.11 så november ble hektisk. Vi måtte snu oss rundt med rapportering og søknader på neste års prosjekt, det var en svett periode for fagutvalget. Vi søkte også om midler 15.01 i fiskefondet og hos Handelens miljøfond og fikk tilslag på rydding av plast i innlandsvassdrag så langt. Så 2024 blir et viktig år.

Bilde3.png
Gytebekk på Rennesøy (foto Maya Runde Stølen) , Elvemusling i Lerangåna (foto Jarle Lunde) og Fossekall i Møllebekken ( foto Arne Løland)

Sjøørretprosjektet Rogaland ble tildelt Rogaland Fylkeskommunes miljøvernpris i 2021. Prosjektet ble også tildelt Sola kommunes miljøvernpris i 2022.

ALLE MEDLEMMER ELLER ANDRE FRIVILLIGE SOM ØNSKER Å TA DEL I DUGNADSARBEID I FORBINDELSE MED SJØØRRETPROSJEKTET TAR DIREKTE KONTAKT MED KNUT STÅLE ERIKSEN. Se kontaktinfo over.

Pressekontakt Sjøørretprosjektet: Knut Ståle Eriksen, se kontaktinfo over.

Statusoppdatering 1 jan 2022

Vi har hatt stor aktivitet og i 2020 og 2021 er det totalt gjort tiltak i 50 bekker i fylket. Det spenner fra store prosjekt i Møllebekken, Storåna i Sandnes, Kvernbekken i Figgjo og Suldalslågen til mange mellomstore og små prosjekter over hele fylket. Totalt er det lagt ut 1050 tonn gytegrus, 600 tonn med habitatstein til skjul og terskler, plantet 1300 trær, åpnet opp 5 nye sideløp, og åpning av flere bekkelukninger er planlagt/påbegynt. Det er fjernet/utbedret mange vandringshindre for anadrom fisk, noe som gir sjøørreten tilgang til mange nye gytestrekk. Det blir veldig spennende å se effekten av tiltakene fremover, mange gyteobservasjoner gir stor tro på vellykket resultat.

Det er lagt ned et stort antall dugnadstimer, 2500 timer bare i tiltakene. I tillegg kommer alt arbeidet med planlegging, søknader, rapporteringer, innkjøp, transport og lagring av utstyr.

Kartleggingen av bekkene skrider frem og det er nå kartlagt ca 450 bekker (av potensielt 800 totalt!) 190 av disse er kartlagt med biolog/konsulent og 250 er grovkartlagt av ulike grupper/lag i NJFF.

Dalane

  • Spesielt gledelig er jobben som er gjort i Dalane i 2021. Sjøørretprosjektet Dalane er etablert og i full gang. Det er kartlagt 13 bekker med konsulent og grovkartleggingen er startet i Sokndal, Egersund og sidebekker av Bjerkreimselva. Det er søkt om midler til tiltak allerede nå i 2022, her trengs det frivillige mannskaper, så vi oppfordrer folk til å bli med. Arbeidet med Hellelandselva skrider frem og vi håper vi får midler til konsulentkartlegging av flere bekker i Bjerkreimselva i 2022.

Anders Grøndahl, Roar Eik og flere fra lokalforeningene våre sørpå, har i samarbeid med Trine Salvesen Røyneberg, vannområdekoordinator Dalane, jobbet svært godt i 2021. Her har det vært kartlegginger, befaringer, rapportering av ulovligheter og man er kommet med gode innspill til videre prosess i Dalane. Lokalmedia har også våknet!

Jæren.

  • Arnt Even Tjensvoll har gjort en massiv jobb og grovkartlagt alle bekkene i Hå kommune på ytre Jærkyst og alle bekkene på Finnøy. Knut Ståle og Trond Askildsen m.fl. har grovkartlagt ferdig i Sandnes kommune. Knut Ståle og Kjetil Østbø har kartlagt Rennesøy. Vi er nå ferdig med kartleggingen i Sola, Stavanger, Randaberg og Sandnes kommune.
  • I Møllebekken i Stavanger har vi elfisket bekken for NIVA i det store pågående kartleggingsprosjektet og restaurert Missisippibekken med fantastisk resultat i 2021. Mye gytende sjøaure og noe laks (!) Det er identifisert nye gytebekker i store Stokkavann som ikke var kjent. Arbeidet fortsetter i 2022-2023
  • I Sandes har vi gjort 5 tiltak i Storåna: Restaurert sideløpet i Bruelandsparken. Dette var et massivt tiltak og det ble flott. Harvet og renset 2 partier på Skei og reetablert flere viktige gytehøler. Utbedret vandringshinder og lagt ut gytegrus i Melsheibekken. Ble gjennomført en dag med frivillige fra Subsea 7 (teambuilding). Tips til flere firma som ønsker å bli med tas imot med glede framover! Ferdigstilt tiltak og gyteområder i Kleivane. Det er og tatt ut store mengder søppel og plast i Storåna.
  • I Kvernbekken i Figgjo har vi gjennomført det største prosjektet i 2021. Dette er i samarbeid med Klepp kommune og det er restaurert totalt ca 600 m av bekken over en lenge på 1 km. Med utlegg av gytegrus, fjerning av store mengder sand/finstoff. Vi har bygd terskler og lagt ut steingrupper. Det er planlagt treplanting langs bredden her i 2022. Stor dugnadsinnsats av SRJFF og grunneiere. Tage, Jacob, Pål, Geir Egil Grude, Knut Ståle og Trond m.fl. Vi ryddet over 1 tonn med søppel og plast fra denne bekken. Det er allerede fantastisk med gyting av laks og sjøaure her i 2021! Arbeidet fortsetter i 2022. Den nye gytebekken i Figgjo er 4 km lang.
  • I bekkjadalen på Ersvik/Bergsagel i Sandnes har vi restaurert bekken og kraftig oppgradert gytebekk som er hele 1,9 km lang. Massivt tiltak og masse gytegroper observert allerede høsten 2021. Stor dugnadsinnsats her.
  • I bekk ved Lauvik fjernet vi vandringshinderet ved RV13 og etablerte gyteområder i øvre del samt ryddet veldig mye søppel og plast.

Det er videre planlagt mange nye tiltak i 2022, bl.a i Sørbøbekken og ved Eltervåg på Rennesøy, og fleire bekker på Mosterøy.

Ryfylke

  • Stort helikopterutlegg av gytegrus i Røssdalen. Utlagt ca 128 tonn i lag med Helitrans i samarbeid med elveeigarlaget. Dette var et spesielt flott tiltak og der blir det veldig spennende å se effekten framover. 
    • Foren. Vakker og viktig grunnvannsbekk som renner ut i Årdalselva. Vi restaurerte nedre 100 meter, åpnet øvre del og forlenget bekken med hele 400 meter. Den er nå 1100 m lang med mange nye kulper og flotte gyteområder. Det ble plantet hele 1300 trær som også ble inngjerdet! Mye arbeid. Mye stor sjøaure observert under gyting høsten 2021. Dette er prosjektet med flest dugnadstimer i 2021!
    • Oddvar Vermedal stod i spissen for en dyktig dugnadsgjeng som restaurerte Valheimsbekken med sand/sedimentfang øverst. Resultat: En nydelig over 200 meter lang ny gytebekk for sjøaure i Årdalselva ved Valheim. Ble utrolig bra.
    • Suldalslågen – Det er etablert ny gruppe lokalt som har startet med å restaurere gytebekkene i Suldalslågen. God fremdrift! Det er gjort tiltak i 4 bekker. Her deltok skoleklasser som ryddet plast og la ut grus. Super jobb av Jarle Lunde, vannområdekoordinator i Ryfylke på disse prosjektene.
    • Det er grovkartlagt nesten samtlige bekker i Strand og Sandnes kommune (noen få gjenstår) og grovkartlagt over 50 % av bekkene i Hjelmeland. Parallelt med kartleggingen rydder vi plast/søppel i bekkene.
    • Det er gjort utlegg av gytegrus i Hjelmelandsåna, elven som kommer fra Steinslandsvannet. Vellykket jobb med kranbil og grusutlegger.
    • Tiltakene i Risvollselva ble også ferdigstilt i 2021.
    • Grusutlegg er gjort i Hålandselva med kranbil med Andor Hjellbakk og Jarle Lunde.
    • Store oppslag i Stavanger Aftenblad: Anmeldelser! Bekken ved Tau Kyrkje frå Nordvatnet ble helt tørrlagt etter feilslått tiltak og flomsikring kommunalt. Fiskeutvalget i NJFF Rogaland hjalp Strand kommune faglig, og fikk restaurert og reetablert vannspeil i samarbeid med entreprenør og i dialog med fylkeskommunen.

Haugalandet

    • Grovkartleggingen er startet opp i Vindafjord, og rapport for konsulentkartleggingen er levert. I tillegg er sidebekkene i Vikedalselva kartlagt. Tiltakene starter opp og det er søkt om flere tiltak i Åmselva og flere bekker i2022. Godt driv her.
    • I Haugesund er kartleggingsrapporten ferdig og tiltaket i Dubberselva er startet opp i 2021, og det fortsetter i 2022.
    • På Karmøy fortsetter tiltakene og det er lagt ut grus med Helikopter i Stolsåna og gjort grovkartlegging og konsulentkartlegging av flere bekker. Fiskeutvalget og Per Kristian Håland gjennomførte elfiske for Karmøy kommune i Hapaløksbekken og fant sjøauresmolt utvandring her.
    • Karmøy JFF startet å rydde plast i bekkene.

Utstyr:

I 2021 har vi investert mye i materiell som er viktig for gjennomføring av tiltak. Utstyret lagres i Vatneleiren i Sandnes.

  • ATV 6 hjuling med ATV henger
  • Generator, motorsag med verneutstyr, ryddesag og grensakser
  • Diverse verktøy, vinkelslipere, borhammer med meisler, sager, drill etc.
  • Bøtter, trillebårer, grafser, river, presenning og tau
  • 2 stk boggitilhengere 2 tonn med karm og presenning. (En plassert i Suldal og en i Sandnes)

Fiskeutvalget i NJFF Rogaland og Vindafjord JFF gjorde en stor jobb der vi elektrofisket et stort antall lakse og sjøauresmolt i Dirdalselva og Vikedalselva. Dette er elver som er benyttet til et akustikkmerkeforsøk i regi av Havforskingsinstituttet. Totalt er 440 smolt merket med akustikkmerke i buken (150 laks og 70 sjøauresmolt i hvert vassdrag).

Det er søkt om midler til mange prosjekt i 2022 i samarbeid med kommuner og fylkeskommune. Ambisjonen i Sjøørretprosjektet er like høyt aktivitetsnivå i 2022 som i 2021.

God nyhet: Det er tildelt midler til utfisking av gjedde i Sandnes og Karmøy kommune, så vi starter opp også med dette i løpet av året.

Rydding av plast og søppel:

Rydding av plast i bekker og elver fortsatte i 2021. Vi har ryddet plast i cirka 100 bekker, elver og sjøørretbukter i Stavanger, Sandnes, Sola, Strand, Karmøy, Suldal og Hjelmeland kommuner i 2021. Rydding av plast og søppel gjøres av våre frivillige, i veldig godt samarbeid med Ryfylke Friluftsråd.

VI HAR NYLIG INNGÅTT FORTSETTELSE AV RYDDEPROSJEKTET I LAG MED RYFYLKE FRILUFTSRÅD, OG BER ALLE LOKALFORENINGER Å TA KONTAKT FOR ØKONOMISK STØTTE TIL EGNE RYDDEPROSJEKT I LOKALFORENING.


 

 
 
 
 

Tilpass søket for aktivitet og kurs

Snarveier
Velg tidspunkt

NJFF Rogaland
Eigersund JFF
Haugesund og Omegn Jeger- og Fiskerforening
Suldal Jakt- og Fiskelag
Stavanger og Rogaland Jeger- og Fiskerforening
Jæren Jakt- og Fiskerlag
Forsand Jeger- og Fiskerforening
Bjerkreim JFF
Vindafjord Jakt- og Fiskerlag
Tysvær Jeger- og Fiskerforening
Strand og Hjelmeland Jakt- og Fiskerforening
Sokndal Jeger- og Fiskerforening
Sauda jeger- og fiskerforening
Lund Jeger- og Fiskerforening
Karmøy Jeger- Fisker- og Naturvernforening