Rypejakt i Engerdal

Jegerprøven

Jegerprøven ble innført som obligatorisk i 1986. Bakgrunnen for prøven, er at de som jakter vilt i Norge skal ha en god kunnskap og riktige holdninger under jaktutøvelse.

Ta jegerprøven med oss

Melhus Jeger og Fiskerforening arrangerer jevnlig jegerprøvekurs.

Hos oss finner du 3 dyktige og erfarne instruktører som formidler godt. 

Våre dyktige og erfarne instruktører tar deg gjennom et spennende kurs som gir deg grunnlag for gode holdninger og sikker og human jaktutøvelse i fremtiden. 

Kurset består av 30 timer obligatorisk opplæring innen 9 forskjellige tema og arrangeres normalt på ettermiddag/kveld eller gjennom 2 helger (intensivkurs). 

Jeg ønsker å ta jegerprøven!

Flott! Se i kalenderen under etter kommende jegerprøvekurs og meld deg på.  Dersom kalenderen er tom kan du sende oss en e-post og be om mer informasjon. 

Håper vi sees til jegerprøven. 

  • Du kan gå opp til jegerprøven det kalenderåret du fyller 14 år.
  • Du kan delta i småviltjakt med våpen fra du er 16 år gammel, og fra det kalenderåret du fyller 14 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
  • Dersom du har bestått jegerprøven og skyteprøven for storviltjegere, kan du ​delta i opplæring på storviltjakt med våpen fra det kalenderåret du fyller 16 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
  • Det stilles krav til tilsynspersonen: Vedkommende må ha drevet med jakt, betalt jegeravgift i minst tre år, og ha mulighet til å kontrollere og instruere deg når du er under opplæring. I tillegg må det foreligge tillatelse fra grunneier.​

Umiddelbart etter du har bestått jegerprøveeksamen blir du innført i jegerregisteret. Da kan du betale jegeravgift og søke om våpentillatelse. 

Dersom du er utenlandsk jeger i Norge må du ha jegerprøven eller kunne dokumentere tilsvarende jegeropplæring i hjemlandet for å kunne jakte i Norge. 

Kravene rundt jegerprøven er fastsatt av Miljødirektoratet. Det er åpnet for 3 forskjellige strukturer på kursene.

Alle kursene er totalt 30 timer og de kan arrangeres på følgende måter: 

  1. 30 timer fordelt over 9 samlinger. Her er hver samling 3 timer foruten samlingen på skytebanen som er 6 timer. 
  2. 30 timer fordelt over 2 langhelger. Fredag 3 timer, lørdag og søndag 6 timer.
  3. 30 timer fordelt over 5 påfølgende dager. 6 timer hver dag. 

Det er ikke tillatt å kombinere mellom variantene. 

Prisen er avhengig av hvilken struktur som benyttes og presiseres for hvert enkelt kurs. Du finner planlagte kurs i kalenderen nedenfor. 

Prisen inkluderer lån av våpen og ammunisjon til dagen på skytebanen.

For å ta eksamen må du ha gjennomført obligatorisk jegerprøvekurs, lastet ned og registrert deg i appen "Jegerprøveeksamen" og ha betalt jegerprøvegebyret på 360 kr som gjøres på i appen. 

Instruktøren på kurset melder deg opp til eksamen i Melhus Kommune. 
Eksamen foregår i app på egen smartelefon eller nettbrett og du får 50 spørsmål med tre svaralternativer. Du må svare rett på 40 spørsmål for å kunne bestå. Du har 50 minutters eksamenstid.
Hvis du ikke består eksamen, må du vente minst en uke før du kan avlegge ny eksamen. Du må i tillegg betale nytt jegerprøvegebyr.​

Lese- og skrivevansker?

Under eksamen skal du klikke riktig svaralternativ. Du skal ikke skrive under eksamen. Du kan også få oppgavene lest opp. Har du lese- og skrivevansker kan du ha rett på forlenget tid på eksamen. Snakk med instruktøren om dette i starten av kurset. Det er ikke tillatt med hjelpemidler under eksamen.​

Jegerprøveboka som lydbok

Boka er også digitalisert på ebok og alle medlemmer i NJFF får den til kroner 29,-.

​​​​Eksamen på engelsk

Synes du norsk er vanskelig, så kan du ta eksamen på engelsk.​

Våpen

Jegerprøvens innhold, struktur og kvalitetskrav er underlagt viltloven. Det er blant annet et krav at alle deltakere skal skyte med både hagle og rifle under kurset. Hos de fleste aktører får du skyte med salonggevær i kaliber 22LR. Dette kaliberet er begrenset i bruk og kan blant annet ikke benyttes på større vilt. Det gir med andre ord ikke en realistisk opplæring å kun prøve dette under jegerprøvekurset. 

Melhus Jeger og Fiskerforening har 5 grovkalibret jaktrifler, komplett med profesjonelle kikkertsikter, lyddempere og alt du forventer av moderne våpen. Av hagler benytter vi en kombinasjon av jakt- og konkurransevåpen fra kjente produsenter som Beretta, Rizzini og Winchester m.fl. Dette er forholdsvis kostbare og svært moderne våpen som benyttes under jegerprøvekurs hos oss. 

Riflene er i kaliber .308W og 6,5x55, begge tillatt under jakt av alt vilt i Norge. Haglene er i kaliber 12. 

Dette gir deg en mer realistisk opplevelse som forhåpentligvis gjør deg bedre rustet til jakt og fangst på egen hånd, etter jegerprøvekurset. 

Hvilke våpen? 

4 stk Tikka T3x i kaliber 308W med forskjellige kikkertsikter og alle med lyddemper (kan fjernes dersom dette ønskes). Ett av våpnene er venstrehendt og alle er justerbare i høyde. 

1 stk Sabatti i kaliber 6,5x55 med lyddemper og Meopta kikkertsikte 

1 stk Anschütz rifle i kaliber 22LR med kikkertsikte

7 forskjellige hagler av svært god kvalitet, blant annet Beretta 686E, Beretta 682, Winchester Super Grade og Rizzini Vertex. 

Instruktører

Viltloven stiller og et krav til jegerprøveinstruktørene, samt hjelpeinstruktører under kursene. Kursleder skal være autorisert av Miljødirektoratet og skal autoriseres på nytt hvert 5. år. 

Det er pr nå 3 aktive og autoriserte jegerprøveinstruktører i foreningen. Alle instruktørene bidrar under kursene slik at opplæringen gjennomføres pedagogisk riktig og at korrekt teori vektlegges. Vi legger stor vekt på å skape dynamikk i gruppa. Vi engasjerer, motiverer og inkluderer samtlige deltakere og stiller ofte åpne spørsmål til vurdering og diskusjon. 

Hjelpeinstruktører

De fleste som bidrar på skytebanen under jegerprøven er autoriserte skyteinstruktører innenfor sitt felt. På haglebanen er det hagleinstruktører som sørger for god opplæring, mens rifleinstruktører gjør det samme på riflebanen. Dette sikrer deg bedre opplæring, bedre kunnskap om våpenets funksjon og bruksområde, bedre informasjon om tilpassing, hvilket våpen passer deg best o.l. 

Alle hjelpeinstruktører under jegerprøvekursene møter kravene i viltloven og er erfarne jegere og skyttere. 

Aktiviteter

Statistisk sett innløser kun ca halvparten av alle som tar jegerprøven jegeravgift, og dermed pr definisjon blir jegere. Årsaken er ofte mangelen på tilbud, aktiviteter og jakt. 

I Melhus Jeger og Fiskerforening satser vi stort på aktiviteter. Vi er fremst i fylket på dette, noe vi er stolte av. Noen av aktivitetene er svært etterspurt, eksempelvis introjakt. Vi forsøker alltid å prioritere medlemmer som har tatt jegerprøven hos oss. Det betyr at du lettere får tilbud om plass til slike aktiviteter dersom du ønsker det. 

Som medlem hos oss har du alltid medlemspris på aktiviteter. Enkelte av aktivitetene er gratis for medlemmer i tillegg. Av hensyn til blant annet dette anbefaler vi sterkt at du blir medlem i foreningen. 

Kommende jegerprøvekurs

Tilpass søket for aktivitet og kurs

Snarveier
Velg tidspunkt

Melhus Jeger og Fiskerforening

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den største i landet, når det gjelder jegerprøven. Hvert år utdanner vi 10.000 nye jegere fordelt på over 500 jegerprøvekurs.