Nye regler om feller og fangst

Fra 1. april 2024 er det kun tillatt å bruke feller som er godkjent for den enkelte art og som finnes på listene i den nye forskriften.

Publisert: 13. desember 2023 kl. 13.49

Listen over godkjente feller er basert på egne standarder som stiller krav til fellenes effektivitet. Det er to ulike standarder avhengig av funksjon:

- feller som avliver viltet (ISO 10990-4 1999)
- feller som fanger viltet levende (ISO 10990-5 1999)

NJFF er fornøyde

NJFF har lenge ønsket å få på plass en slik godkjenningsliste.

- Dette gir en større trygghet for de som driver med fellefangst, og det er vi glade for, sier viltkonsulent i NJFF, Olav Greivstad.

NJFF har fått gjennomslag for at det fortsatt er krav til at feller som avliver skal sjekkes minimum en gang i uken, og at det har blitt tillatt med elektronisk overvåkning av feller som fanger viltet levende.

Liste over godkjente feller og enklere tilsyn

Det er Miljødirektoratet som nå har endret reglene for fangst og feller. Fra 1. april 2024 er det kun tillatt å bruke de fellene som er oppført som godkjente for arten, og de nye reglene tydeliggjør hvilke krav som stilles til bruk av fellene.

Tilsyn med feller som fanger levende vilt, kan fra 1. april gjøres elektronisk fordi tilgangen på gode kamera og muligheten for elektronisk overvåking har blitt mye bedre de siste årene, skriver Miljødirektoratet. Elektronisk tilsyn vil derfor kunne erstatte fysisk tilsyn av fellene på en god måte, og gjøre det mulig å oppdage fangst tidligere enn ved fysisk tilsyn. Ved fangst av villsvin, gaupe og jerv skal det i tillegg til kamera benyttes elektronisk fellevarsling som varsler hvis det er fangst i fella.

Her er krav og lister over hvilke feller som er godkjente for henholdsvis feller som fanger viltet levende og feller som avliver viltet.

Eksisterende standarder har ikke vært i bruk i Norge

International humane trapping standards (IHTS) bygger på ISO-standardene som nå blir gjeldende i Norge. Med IHTS som et grunnlag, ble det inngått en gjensidig avtale allerede i 1991 mellom EU og Canada om at denne standarden skal følges. Avtalen ble utvidet med Russland i 1998, og det er inngått en tilsvarende avtale mellom EU og USA.

Disse avtalene skal sikre at fangst utøves på en human og sikker måte, med feller som er testet og funnet egnet til formålet. Gjennom at godkjenningen av fellene følger felles kriterier, vil en godkjent felle kunne benyttes i alle avtalelandene. IHTS har derimot ikke vært gjeldende i Norge. NJFF har derfor støttet opp om å få på plass en slik godkjenningsliste også her i landet.

Regelverket om fangst er hjemlet i kapittel 9 i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. Ny forskrift finner du her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2023-11-24-1908