MENY hamburgermeny Close-menu button

Harving - spennende høstfiske

Publisert 12. september 2022 kl. 09.09

Harving

Tekst og foto: Bjørn Eide

Harving er et spennende markfiske som fungerer vel så godt i tjern som i større vann, fra isen går og til den legger seg på sein høsten. Mørke kvelder er det aller beste, og gjerne duskregn. Jeg bruker gjerne en lengre to hånds åpen haspelstang på 9 – 11fot for 2-15g kastevekt, og 0.20mm sene.
Fester en passende markkrok i størrelse 4 – 8 i enden, og trer på 3 middels store meitemark. Bruker ikke noe mere tyngde, man kaster langt nok med denne klumpen i enden av snøret.
Finner meg en passende odde, fra denne har jeg god oversikt og fine kastemuligheter i flere retninger. Kaster ut og drar/sveiver marken rykk vis rolig inn i vannoverflaten, som en svømmende frosk.
Ørreten tar gjerne marken med et voldsomt plask eller også som et forsiktig rykk eller lugg. Gi ut snøre og tell til 10, og gjør et rolig tilslag.

Muligheten er stor for du har fått på en flott ørret siden de i ly av mørket siger inn mot land for å jakte og spise seg opp før vinteren.

Ikke glem hodelykt (bør være slått av under det aktive fisket), samt hov.

 

Og for all del, dette kan også gjennomføres med fluestang. Gjerne stang i klasse 5/6, et flytesnøre som og egner seg for rullekast fra bredden, tapert fortom med spiss på minimum 020mm og store tørrfluer i krok 6, 8 og 10. Anbefaler godt impregnerte mønstre som Streaking caddies, Goddard Caddies, Muddlere, Idioten med flere. Ulike typer streamere(fiskeimitasjoner) som fiskes rett under overflaten kan også godt fungere.

 

Ikke glem å sette deg inn i de lokale fiskereglene, siden det på høsten gjerne er begrensninger og forbud mot fiske nær elveos.

 

Forslag til høstfiskevann vi har erfaring fra:

Vesleflåtan, Storflåtan, Søndre Heggelivann, Oppkuven, Svarten, Vesle og store Sandungen, Hakkloa og Bjørnsjøen.

 

Skitt fiske!

_L9A7691.jpg
Ørretfangst i høstmørke