Vern om torsken når du fisker i Oslofjorden

En liten ekstra oppfordring til våre lokalforeninger og medlemmer som fisker i fjorden

Publisert: 28. august 2023 kl. 07.49

Mange av våre lokalforeninger og deres medlemmer bruker mye tid i Oslofjorden med fiskestang i hånda. Det kan være på egenhånd, eller arrangerte foreningsturer. 

De aller fleste som er ut på og ved fjorden kjenner til torskefiskeforbudet. Det er totalforbud mot å fiske torsk hele året fra Svenskegrensa til grensa mot Agder. I store deler av indre Oslofjord er det i tillegg fra 1. januar til 30. april forbudt å fiske annen saltvannsfisk. Sjøørret kan en for ordens skyld fiske uavhengig av disse restriksjonene. 

I det lovlige fisket etter andre arter kan torsk likevel dukke opp som bifangst. Vi vil derfor sende en oppfordring til de som lufter fiskestanga i tiden fremover. 

 

  • Det er forbudt å fiske etter torsk i dette området, men om en likevel får en torsk på kroken så skal den settes forsiktig tilbake i sjøen igjen. Se kart over forbudsområdet

 

  • All torsk som tas 20 meter eller dypere får en form for trykkskade. Begrens ditt fiske ned til 10 – 15 meter, spesielt i områder der en kan risikere å få torsk på kroken. Torsken skal uansett alltid gjenutsettes.

 

  • Er du på jakt etter sei og hvitting, bruk ekkolodd flittig og forsøk og finn stimer som står høyere i vannsøylen slik at du unngår å fiske tett på bunn om du fisker på dypere vann enn 20 meter. 

 

  • Du skal unngå å fiske der du vet at risikoen for å få torsk på kroken er stor. Får du likevel en eller flere torsk en plass, flytt deg til et nytt område eller endre taktikk slik at bifangst av torsk unngås.