10 tips til åtejakt på rev

Når vinteren kommer er det på tide for å sette seg ut på åte og vente på rødreven. Dette er en jaktform som krever litt forberedelser, men kan gi store naturopplevelser når både rev og andre dyr kan observeres helt uforstyrret mens de finner mat.

Publisert: 27. januar 2022 kl. 07.00

Sist oppdatert: 26. januar 2022 kl. 08.54

  1. Finn en egnet plass for åtet, helst der reven vanligvis går, gjerne i en skogkant med litt skjul som reven kan følge når den skal fram til åtet. Det er også en stor fordel om du har en form for bygning å sitte i. Bygningen bør være isolert, slik at det kommer lite lyd ut og det blir lettere å holde varmen. Ofte er rever mindre sky i nærheten av bygninger det normalt kommer en del lyd fra, altså hus det bor mennesker i eller fjøs/gårdshus. Det kan kamuflere dine lyder når du beveger deg eller løfter børsa for å skyte.

  2. Det bør det være et vindu eller glugge å skyte ut gjennom. Dette bør være åpent så lenge du sitter på post slik at du ikke trenger å åpne noe for å skyte. Det er lett å lage unødvendig lyd når du åpner en slik glugge, og det kan skremme bort reven. Det kan være fint å henge opp et pledd eller lignede i åpningen, slik at mesteparten av åpningen er dekket til når du ikke skal skyte. Et lite takutstikk over gluggen eller vinduet som lager skygge er også bra, og det bidrar til å kamuflere bevegelsen børsepipa lager når du må stikke den ut.

  3. Det er viktig å fore inn et åte godt. Reven bør være vant til å finne mat der året rundt om det er mulig. Da vil den besøke åteplassen jevnlig. Det kan være lurt å spre ut litt hundepellets eller lignende i snøen rundt åtet i de dagene du planlegger å sitte der. Det tar lang tid å spise opp slik pellets, så det kan by seg mange skuddsjanser for deg. Har du større deler av dyr liggende på åtet, kan det være lurt å knyte disse fast så ikke reven drar dem av gårde. Alt avfall fra vilt eller fisk kan brukes som åte så lenge det ikke finnes mistanke om smittsom sjukdom. Vilt skal ikke flyttes ut av sitt naturlige område og i områdene med CWD skal det også testes for dette. Villsvin skal ikke brukes som åte. Husdyr kan brukes til åte, men skal da være slaktet på godkjent slakteri og godkjent av veterinær og Mattilsynet.

  4. Reven kommer som regel inn på åta når det er mørkt. Det er tillat å bruke fastmontert kunstig lys under åtejakt på rev. Det vil si at det er lov å henge opp en form for lampe som lyser opp åtet. Det er også en stor fordel om lampa også lyser opp et område rundt åtet. Om du får lyset plassert slik at det lyser fra deg mot åtet, er det også mindre sjanse for at reven oppdager bevegelsen din når du løfter børsa i glugga.

  5. Det kan være vanskelig å bedømme avstanden når det er mørkt og snø. Gjør deg derfor godt kjent med åteplassen på forhånd. For å være trygg på hvor langt det er fram til rødreven kan du sette opp noen staurer på det som du mener er din grense når det kommer til skyteavstand.

  6. Det er mulig å bruke både hagle og rifle under revejakt. Benytt det våpenet som passer best til det åtet du har. Det er fordeler og ulemper med begge typer våpen. Med den store haglsvermen er du mye mer treffsikker, men du må sitte så nærme åteplassen at det er svært lite lyd/bevegelse som skal til for å skremme reven. Med rifle kan du sitte lengre unna, men reven er en liten blink og det stiller større krav til deg som skytter.   

  7. Hvis det kommer mye snø kan det være lurt å tråkke noen spor inn til åtet. På denne måten er det lett ankomst for reven og du kan styre litt hvor den kommer inn på åtet. 

  8. Får du ikke en bra skuddmulighet, så la reven gå. Den vil ofte komme tilbake på åtet om du ikke skremmer den. Selv om du lager en liten lyd og reven forsvinner, så kommer den ofte innom igjen om du bare sitter helt stille.

  9. For å få litt bedre oversikt over hva som skjer på åtet og når reven er innom, kan du sett opp et viltkamera. Rever har ofte et mønster på når de kommer innom, så med et viltkamera kan du se hvilken tid på døgnet reven er der, slik at du kan sette deg ut i god tid før den kommer. En revevarsler som varsler deg om bevegelse på åtet kan også være kjekt. Da kan du sove fram til alarmen går, og så stå opp og smyge deg til glugga.

  10. Har du ikke eget åte, kan du spørre litt rund i ditt nærområde om noen har et åte du kan få sitte litt på.

Det er mulig å få bedømt kraniet fra rødrev

Oppdatert regler rund hva som kan brukes som åte finnes på mattilsynets nettside

Fotokonkurranse-vinter-2020-NJ-06606.JPEG
Kaia Broen Eriksen på revejakt. Foto Heidi Broen.