Hva gjør du i møte med bjørn? Spill død? Gjør deg stor? Kast fra deg noe? Svaret får du i Jakt- og fiskepodden.

Bjørn i Jakt- og fiskepodden

Hva gjør du i møte med bjørn? Spill død? Gjør deg stor? Kast fra deg noe? Svaret får du i Jakt- og fiskepodden.

Publisert: 25. mars 2023 kl. 11.01

Hvor lever brunbjørnen, hva spiser den og hvordan jakter den? Menyen er uvanlig bredspektret. Det store dyret har en fenomenal evne til å få i seg energi fra blåbær og maur, men går absolutt ikke av veien for å ta elg og reinsdyr.

Lær mer av en av landets fremste bjørneforskere som er ukas gjest i Jakt- og fiskepodden, og hør hva du ikke bør gjøre om du kommer ubehagelig nært.

Tallene skremmer ingen

Sjansen for å støte på bjørn er uhyre liten, noe du får høre mer om i ukens episode av Jakt- og fiskepodden. Der er nemlig seniorforsker i NINA, Ole-Gunnar Støen på besøk.

Det finnes noen dokumenterte tilfeller av mennesker som blir drept eller skadet av bjørn, men forekomsten i Norge er statistisk sett ikke noe som burde skremme noen ut av skogen.

 

Støen.jpg

Hvis det usannsynlige skjer

Men statistikk er statistikk. Brunbjørnen er helt overlegen i våpenløs kamp med deg, og nakkehårene dine vet veldig godt at den er i skogen hvor du jakter, fisker, plukker sopp og bær og går turer.

Hvis det usannsynlige faktisk skjer og du kommer tett på en bjørn, hva gjør du da?

En del mener at det er lurt å late som om man er død. Noen vil velge å løpe, gjøre seg stor og eller skråle av full hals. Ole-Gunnar Støen er ikke like overbevist om hvor lure alle de velmenende rådene er.

Mange ganger handler det nemlig om å gjøre minst mulig. Andre ganger gjør du lurt i å trekke deg rolig tilbake. Mer om det kan du høre i podcastepisoden.

To bjørneepisoder

Ukens episode fokuserer mest på møter mellom mennesker og bjørn. Synes du dette rovdyret er spennende og har lyst til å vite mer, kan du like godt få med deg forrige ukes episode. Da var også Støen gjest i en halvtimes prat om bjørnen og hvordan den lever i norsk natur.

Ulv, gaupe og jerv også

Jakt- og fiskepodden har flere ganger snakket om de store rovdyrene.

"157 På innsiden av norsk ulvejakt" får du mer innsikt i hvordan denne spesielle jakta foregår.

"31 Ulv! Ulv!" er ulvekjenner og professor Barbare Zimmermann med i en samtale om hvorfor ulv kun kan diskuteres med utestemme.

"35 Grenseløs forvaltning" har vi en prat hvor elg, jerv og ulv ses i sammenheng, også over grensa til Sverige.

Vi har også laget "186 Gaupejakt" som handler om en av skogens dyktigste jegere som trives i ulendt terreng og kan legge ned ganske store byttedyr.

Her finner du Jakt-og fiskepodden

Jakt- og fiskepodden på Spotify

Jakt- og fiskepodden på Apple Podcast

Se innspillingene av Jakt- og fiskepodden på Naturkanal1