Det brenner et blått lys for vernede vassdrag

Høyre har lagt fram en liste over vernede vassdrag der de mener vernet må vike for kraftutbygging. - Et helt uaktuelt angrep på naturen, svarer Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Publisert: 20. januar 2022 kl. 12.42

Sist oppdatert: 20. januar 2022 kl. 14.19

I en sak på nrk.no kan man lese at Høyre i det stille har utarbeidet en liste med 10 vernede vassdrag som de mener kan bygges ut for økt kraftproduksjon. Det får Norges Jeger- og Fiskerforbund til å reagere sterkt. 
- Dette er politisk arrogant, kommenterer Bjarte Erstad, 2. nestleder i NJFF. Med dette forslaget tilsidesetter Høyre uten videre tidligere vernevedtak i vassdragene, samt ordningen med nasjonale laksevassdrag som Stortinget har fattet for å sikre et nødvendig vern av villaksen i utvalgte vassdrag. Det oppfatter vi som arrogant og uakseptabelt.

Vil tilsidesette politiske vedtak som vil ivareta naturen

Forslaget fra Høyre omfatter hele fem nasjonale laksevassdrag. Det gjelder Vosso, Flåmsvassdraget, Strynevassdraget, Verdalsvassdraget og Vefsna. Det er vassdrag som av Stortinget er gitt et særlig vern for å ivareta villaksen. I disse vassdragene skal det ikke foretas inngrep som kan forringe villaksens levevilkår.

- I Vossovassdraget er det brukt mer enn 200 millioner kroner for å ivareta villaksen, og de er nå inne i en kritisk fase. Kraftutbygging her vil være svært negativt, sier Erstad.
- Verdalsvassdraget er et av de få gjenværende uutbygde laksevassdragene i Trøndelag, og i Vefsna har det vært en enorm innsats for å redde villaksen, blant annet med en omfattende og mangeårig kamp mot lakseparasitten Gyrodactylus som er kronet med hell.

Arbeiderpartiet må rydde opp!

- Nå ser vi dessverre effekten av at Arbeiderpartiet ved Aasland satt døra på gløtt for såkalte "skånsomme utbygginger" i vernede vassdrag, ofte kamuflert som flomsikrende tiltak. Vi har tidligere kommentert dette i en egen nettsak

- Utspillet fra Aasland var svært uklokt. Jonas Gahr Støre bør snarest rykke ut med forsikringer om at det er uaktuelt å røre vernede vassdrag. Her trengs det en opprydding i egne rekker, og et tydelig signal om at tidligere politiske lovnader og vedtak står ved lag, avslutter Erstad.

- Det er kanskje i tillegg på sin plass å minne om at vi er inne i restaureringstiåret hvor målet er å bevare intakt natur og restaurere degradert natur. I en slik kontekst framstår det som hodeløst å gå i motsatt retning med de vassdragene som er vurdert som de mest verdifulle og som Stortinget har fattet vedtak om å verne for framtiden, avslutter Erstad.