Dette bør du gjøre før du setter bort fiskebåten for vinteren

En lang sesong med fiske på åpent vann nærmer seg slutten, og snart laver snøen ned mens isen legger seg stadig tykkere på vann og elver.

Publisert: 02. november 2021 kl. 07.00

Sist oppdatert: 01. november 2021 kl. 14.03

Mange utnytter sesongen maksimalt, og fisker fra båt godt ut i november måned. Andre trives best ute i sommervarmen, og setter båten bort så fort løvet gulner. Felles for de alle er likevel en ting: de gjør, eller bør gjøre båten klar for vinterlagring!

Her kommer fem tips som hjelper deg med å huske de viktigste punktene, slik at du kan møte våren og åpent vann med det samme gode utgangspunktet du avsluttet med.

  1. Vinterkonserver motoren
    Båtmotorer krever som alle andre motorer et godt og jevnlig vedlikehold for å fungere bra. Høsten er en fin tid å gjøre service på, enten på verksted eller om man ønsker å gjøre det selv. Nyere motorer bør en tur på verksted, men har man en eldre motor og ønsker å gjøre dette selv er det fullt gjennomførbart. Skiftning av olje, tennplugger, girolje, forgasserrens og inspeksjon av pakninger og undervannshus er alle viktige momenter for å sikre en driftssikker motor. Husk også å kjøre motoren helt tom for bensin, spesielt på eldre forgassermotorer, slik at gammel bensin ikke står over vinteren og skaper starttrøbbel på våren.

  2. Sørg for å få tørket båten skikkelig
    Noe av det verste man kan oppleve når man tar ut båten på våren, er mugg i luker og oppbevaringsrom. Det kan være vanskelig å fjerne, og tyder på at materialet har vært fuktig gjennom en lang vinter. Sørg derfor for å tørke båten skikkelig, spesielt innvending i luker og lignende. La alle luker stå åpne en fin og varm høstdag, eller bruk en liten varmeovn med vifte eller lignende for å få god luftgjennomstrømning.

  3. Sjekk at alle batterier er fulladede
    De fleste batterier bør oppbevares tilnærmet fulladde om de skal stå ubrukt over lengre tid. Du trenger ikke, og bør ikke ha de under konstant ladning, men sørg for å gi de en siste «boost» før du setter båten bort. Da forlenger du batteriets levetid betraktelig!

  4. Gå over det elektriske anlegget.
    Hvis du ikke har gjort jevnlige inspeksjoner av det elektriske anlegget gjennom sesongen, er det absolutt på tide! Se etter korrosjon på kontakt- og skjøtepunkter, sjekk sikringer og undersøk alle festepunkter for ledninger og kabler slik at ingen ting sitter løst. Dårlige forbindelser skaper trøbbel, og kan også føre til kortslutning og i verste fall brann.

  5. Unngå musespiste kabler
    Når mus når frem til kabler og ledninger, er avbitte kabler nesten uunngåelig. I tillegg til mye ekstra jobb kan det også bli veldig dyrt, spesielt om de gnager på ledninger til ekkoloddsvingere osv. Prøv derfor å plasser båt og henger slik at musa ikke klarer å klatre opp i båten, og sett gjerne på et stramt trekk som hindrer musa fra å klatre inn i båten.