MENY hamburgermeny Close-menu button
Mange har sikkert opplevd timesvis med dorging i båt med null napp, selv om forholdene er gode. Da er det tid for å ankre opp og fiske kastende fra båt.

Dropp dorging - fisk kastende fra båt

Mange har sikkert opplevd timesvis med dorging i båt med null napp, selv om forholdene er gode. Da er det tid for å ankre opp og fiske kastende fra båt.

Publisert 04. august 2022 kl. 10.55

Den ideelle spinnfiskesjøen hvor denne metoden kommer til sin rett er grunn med klart vann, og har relativt lite struktur. Her er sjansen for å skremme fisk større, og fisken oppholder seg ofte på de få plassene som skaper uregelmessigheter i sjøen. Fisker du på disse plassene rett og effektiv, er sjansen større for et fiskerikt utfall.

Fisk konsentrert, fisk mer effektiv

Som en god tommelfingerregel befinner 80 prosent av fisken seg i 20 prosent av vannet. Det betyr at det er noen områder som kan levere godt med fisk, mens mye av vannmassene er lite produktive. Det handler ofte om å finne disse 20 prosentene, som kan fordele seg ulikt fra vann til vann. Som en hovedregel er odder, øyer, grunner, kanter og strandlinjer med varierende struktur gode plasser. Fisken surrer sjelden tilfeldig rundt, og det bør du som fisker ikke gjøre heller.

Sky fisk - lange kast

Fisken i grunne og klare vann er ofte sky og lettskremte, spesielt under rolige vind- og værforhold. Da er lange kast ofte rett medisin. Velg tyngre kastewobblere eller sluker som gir deg kast på over 25 meter, gjerne opp mot 40 meter. De bør også være gruntgående og saktesynkende (mest aktuelt for wobblere). Er fisken sky, kommer ofte huggene før du har kommet halvveis inn til båten og gjerne i løpet av de 10 første meterne av kastet.

Fiske  baat-2.jpg

Ikke anker? Null problem

Generelt få fritidsbåter, foruten båter i sjøen, er utstyrt med anker. Dette gjelder spesielt når vi snakker om fjellfiske etter ørret. Så hva gjør du når båten du leier ikke er utstyrt med et anker? Du lager ett.

Før du drar på tur, ta med deg en stump med tau med en lengde på mellom 5-10 meter. Ofte kan du også bruke det tilhørende tauet som brukes til å feste båten til land eller dra den opp med. Finn deretter en passe stor stein langs land tilpasset vindforholdene. En stein med en irregulær form på mellom 4-10 kg er et godt utgangspunkt. Surr deretter denne godt fast i tauet med flere kryssgående surringer slik at du unngår at steinen løsner fra tauet under fisket. Ankre opp på plassene som ser interessante ut, og fisk i 10-15 minutters tid før du beveger deg videre.

Fiske baat-3.jpg

Den perfekte kombinasjon

Er vind- og strømforhold gode, kan du fiske såkalt driftende i båt. Da kombinerer man fordelen ved både dorging og statisk fiske, og dekker store områder samtidig som man unngår å skremme fisk og kan ankre opp på områder som leverer fisk. Hva som er ideell drifthastighet vil variere etter fisketeknikk og forhold, men drifter man rundt 0,5-1 knop er det et godt utgangspunkt. Får du fisk, napp eller drifter over et område som skiller seg ut strukturmessig, kast ut et anker og fisk av plassen nøye før du fortsetter driftet.

Lykke til med kastefiske fra båt. I mange tilfeller kan vi garantere deg mer fisk.