Effektive sommerteknikker for stor abbor

Abborfiske er en av sommerens store begivenheter for mange, og utviklingen i ulike fisketeknikker har hatt en brå kurve de senere årene. Blant sommerens mest effektive teknikker finner vi chatterbait, freerig, jig, skirtet jig og wobbler. I denne nettsaken tar vi et lite dypdykk ned i disse teknikkene.

Publisert: 04. juli 2024 kl. 14.36

Chatterbait

Chatterbait er kjent for sin vibrerende bevegelse i vannet, som i mange tilfeller tiltrekker seg den nysgjerrige abboren. Denne teknikken er spesielt effektiv når man ønsker å finne aktiv fisk på et større område, eller fisker i uklart vann hvor vibrasjonene kan tiltrekke fisken selv om den ikke ser agnet. Chatterbait kan brukes fra overflaten ned til 5-6 meter avhengig av vekten, og er ofte utstyrt med en myk gummikropp for å skape enda mer bevegelse.

 

Freerig

Freerig er en mer subtil teknikk som involverer en vekt som er fritthengende fra kroken, noe som gir agnet en naturlig og fri bevegelse i vannet når den synker mot bunn. Dette gjør det lettere å fiske i områder med mye vegetasjon eller struktur, da vekten synker først og agnet følger etter. Freerig er spesielt effektivt for å fiske målrettet på spesifikke dybder og strukturer der abbor ofte gjemmer seg.

 

Jig

Å fiske med jig er fortsatt en svært effektiv metode for å fange abbor, også på sommerstid. Ved bruk av en jig, som er en gummifisk eller en annen etterligning på en enkeltkrok med vekt, kan man etterligne byttedyr som beveger seg langs bunnen. Denne teknikken er spesielt egnet for å fiske på dypere vann hvor abboren ofte kan oppholde seg. Fisk den rykkvis langs bunn, og sørg for å ha god kontakt med agnet. Abboren tar som oftest når jiggen faller mot bunnen.

 

Skirtet Jig

Skirtet jig er en variant av den tradisjonelle jiggen, men med et "skjørt" av gummi som gir agnet ekstra bevegelse. Skirtet jig er effektiv på både grunt og dypt vann, og kan brukes til å fiske i og rundt struktur som abboren ofte oppholder seg i og rundt. Sørg for å ha bunnkontakt hele tiden, og dra agnet sakte langs bunnen med korte stopp.

 

Wobbler

Det er lite som slår fiske med wobbler, eller «jerkbait», når abboren er aktiv på tidlige eller sene sommerdager. Wobbleren imiterer en skadet byttefisk, og kan fiskes på en rekke ulike måter. Det mest effektive er å sette bevegelse i agnet ved å fiske den inn rykkvis ved hjelp av fiskestangen. Sørg for å legge inn noen stopp underveis, da abboren ofte hugger når wobbleren henger stille i vannet.

 

Moderne abborfiske handler om å tilpasse teknikkene til vannet og forholdene man fisker i.  Enten du fisker fra land eller båt, er disse teknikkene noe du bør prøve denne sommeren!