Få mer fisk på isen med mormyshka!

Isfiske har for mange startet, og våre vanligste isfiskearter er ørret, røye og abbor. Det finnes mange ulike teknikker for å lure disse, men mormyshkaer på små stikker med følsomme nappindikatorer viser seg effektivt gang på gang.

Publisert: 16. desember 2021 kl. 10.22

Hva er en mormyshka?

Kort fortalt er en mormyshka en liten dråpeformet vekt av enten bly eller tungsten/wolfram, gjerne farget og med en enkeltkrok igjennom. Vektplasseringen gjør at kroken står horisontalt i vannet, og agnet henger forlokkende bak og skaper maksimal bevegelse på agnet selv ved små bevegelser med hånda.

Bilde22.jpg

Tre tips

  1. Sørg for å bruke tynn line
    Mange bruker ofte for tykk line når de fisker med mormyshka, og på isen generelt. De fleste stikkene som egner seg til mormyshkafiske, selges uten påspolt line. Det gir deg mulighet til å bestemme diameteren selv. En monofilamentline på rundt 0.10-0.14 gir deg både god kontakt og bevegelse på agnet, samtidig som det holder det meste av fisker du vil støte borti.

 

  1. Varier agnet ditt!
    Det finnes mange agn man kan bruke til mormyshka fiske, både levende og kunstige. De vanligste er maggot, pinkies (mindre maggot, rødfargede) og fjærmygglarver. Med forskjellig størrelse, farge, bevegelsesmønster og smak, trigger de ulike fiskeslag ved ulike forhold. Har du med flere typer, er du bedre rustet til varierende og vanskelige forhold. Kunstige agn som insektsetterligninger er veldig populært i utlandet, men ikke så utbredt her. Det kan kjøpes i en rekke butikker, men naturlig agn vil stort sett fungere best.
Bilde11.jpg
  1. Prøv ulike fisketeknikker
    Det er mange ulike måter å fiske en mormyshka på, og teknikken kan faktisk ha mye å si enkelte dager. Den kan fiskes veldig aktivt med større, kontinuerlige bevegelser, eller den kan fiskes nærmet statisk: altså uten noe særlig bevegelse i det hele tatt. En god tommelfingerregel er at desto mer aktiv fisken er, desto mer aktivt kan man fiske selv. Prøv derfor litt forskjellige teknikker til du finner den riktige for dagen.

Ønsker du å lære mer om isfiske? Sjekk ut vårt webinar om nettopp dette temaet