Fire sesonger uten figurjaktstevner har skapt et sug blant tilhengerne av denne jaktvennlige skytegrenen, men nå er vi omsider i gang igjen.

Figurjakta er i gang igjen

Fire sesonger uten figurjaktstevner har skapt et sug blant tilhengerne av denne jaktvennlige skytegrenen, men nå er vi endelig i gang igjen.

Publisert: 17. april 2023 kl. 07.42

Figurjakt er en skyteform som passer ypperlig for haglejegere flest, både de som jakter fugl og annet vilt med hagle. Her skytes det på metallfigurer som har ett pappkort montert i vital sone på dyret. Figurene slippes som oftest på en streng som passerer et skytefelt på 5-10 meter, og på jegermessig skyteavstand. Dette er virkelig realistisk jakttrening.

De senere årene har forbudet mot å bruke bly under skyting hindret gjennomføring av figurjakt, da det ikke er tilrådelig å benytte annet enn blyhagl mot de harde stålplatene, med tanke på rekyler for både deltagere og mannskap. Det har derfor ikke vært gjennomført figurjaktstevner siden 2019.

Ny ammunisjon løser problemet

NJFF har bidratt i et testprosjekt med en nyutviklet patron med navnet Bioammo Blu. Disse patronene har hagl som består av en blanding av vismut, tinn, sink og aluminium. Denne legeringen gir hagl som er relativt bløte, i alle fall sammenliknet andre blyfrie alternativer. Dessuten er metallblandingen rimelig.
Patronene selges for litt over kr 8 pr stk. Det gjør at det igjen er mulig å gjennomføre figurjaktstevner. 

Bioammo Blue 5.jpg

Les mer om Bioammo Blue i denne testen hos Jakt & Fiske

Påskestart i Østfold

Rakkestad og Degernes JFF inviterte til det første terminfestede figurjaktstevne på nesten 4år, der det ble skutt med de nye, blyfrie patronene. Spørsmålet var om skytterne ville komme tilbake etter den lange pausen, og fungerer de nye patronene vi nå tillater? Gjett om!

Skytter-Vidar.JPG

Vidar Nilsen, jaktskytekonsulent i NJFF, tok turen til Østfold.
- For enkelte figurjaktskyttere som har sparka i grusen i tre sesonger var nok dette både 17.mai, jul og påske på en gang, og hele 190 skyttere reiste til Rakkestad for å skyte figurjakt, framfor å reise på påskefjellet denne lørdagen, forteller Nilsen oppglødd.
- Det ble rapportert om svært god stemning, og skulle flere foreninger ønske å henge seg på holder vi terminlista åpen for det!

Sjekk planlagte figurjaktstevner i NJFFs aktivitetskalender