
Gode EU-signaler om riflebaner
NJFFs mangeårige innsats bærer frukter. Nå er det håp om at skytebanene slipper strenge tekniske krav fra EU.
Publisert: 04. mars 2025 kl. 14.35
Som kjent pågår det et langsiktig arbeid i EU for å fase ut bly fra samfunnet. Det vil også inkludere bly i ammunisjon og fiskeutstyr, noe norske jegere og fiskere vil være i stand til å håndtere gitt gode overgangsperioder. Det store usikkerhetsmomentet, med potensielt alvorlige konsekvenser for våre foreninger og landets jegere, har vært hvilke tekniske krav som ville settes til skytebanene våre (se mer under «bakgrunn» nederst i artikkelen).
Forsiktig optimisme
Det nærmer seg en sluttføring av arbeidet, og EU-kommisjonen* har nå fremlagt forslaget om hvordan fase ut bly og hvilke eventuelle unntak som skal gjelde.
Det er svært gledelig å se at skyting på utendørs skytebaner er foreslått unntatt forbudet mot bruk av blykuler. Dette har NJFF jobbet hardt for over flere år, med en rekke innspill til det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA), i samarbeid med skytterorganisasjonene i Norge og i EU, og i tett kontakt med norske myndigheter. Det gjenstår fremdeles utfordringer knyttet til overgangsperiodene før enkelte av forbudene trer i kraft. Vi er nå likevel forsiktig optimister, med tro på at arbeidet vil lykkes.
Kommende blyforbud
Dette er hva EU-kommisjonen foreslår om blyforbud innenfor NJFFs interesser, med overgangsperioder før forbud trer i kraft:
Jakt
Sentertenning 5,56 mm og større – overgangsperiode på 18 måneder
Sentertenning mindre enn 5,56 mm + randtenning alle kalibre (spesielt 22LR) – overgangsperiode på 10 år
Øvrig bruk av blyholdige kuler
Bruk av blykuler utendørs – overgangsperiode på 5 år (alle kalibre)
Unntak fra forbud mot bruk av blykuler
- Seljakt
- Jakt med helmantel (i de tilfeller hvor det er tillatt)
- Skyting på utendørs skytebaner
Blyhagl
Forbud mot bruk av blyhagl på jakt – overgangsperiode på 3 år
Fiskesøkker
Mindre enn 50g – overgangsperiode på 3 år
Mer enn 50g – overgangsperiode på 5 år
Fiskesnøre og dropp-søkker – overgangsperiode på 6 måneder
Hva skjer nå?
Neste steg i prosessen er at forsalget skal behandles i REACH-komiteen (det europeiske kjemikalieregelverket), hvor medlemslandene skal diskutere og gjøre eventuelle endringer frem til det foreligger et forslag det er flertall for. Deretter går forslaget til politisk behandling og endelig vedtak. Selv om Norge ikke har stemmerett, er det viktigste nå at de norske representantene i REACH ivaretar de norske interessene – spesielt ved å støtte forslaget som ivaretar muligheten for fortsatt bruk av blyholdige prosjektiler på skytebanene.
NJFF vil fremdeles, sammen med våre europeiske samarbeidspartnere og de andre norske skytterorganisasjonene, ha tett dialog med myndighetene helt til bestemmelsene er endelig vedtatt i EU.
Bakgrunn
I Norge har vi ikke brukt bly på haglebanene våre etter år 2000, og i 2023 ble det innført forbud mot bruk av blyhagl på jakt i og i nærheten av våtmark. Et kommende blyforbud for jakt og trening med hagle vil derfor ikke påvirke oss i noen stor grad. At det vil komme et forbud mot jakt med blyholdig rifleammunisjon, har også vært på trappene lenge. Med gode overgangsrutiner slik at produsenter klarer legge om produksjonen sin for å imøtekomme etterspørselen, vurderer NJFF at dette vil kunne håndteres på en god måte.
Derimot har NJFF vært bekymret for strenge EU-krav til skytebaner for å fortsatt kunne bruke blyholdige prosjektiler. I flere år har signalene fra EUs kjemikaliebyrå ECHA vært at baner må bygges om for å møte gitte tekniske krav. Det ville påført eiere og driftere av skytebaner rundt om i landet utgifter i milliardklassen – utgifter de på ingen måte vil være i stand til å håndtere. Resultatet ville blitt konkurser og nedleggelser av både foreninger og skytebanetilbud.
--------------------------------------------
*Kommisjonen er EUs “regjering” - EUs utøvende myndighet. Blant andre oppgaver, har den enerett til å foreslå ny EU-lovgivning og har dermed ansvar for å planlegge, forberede og foreslå ny lovgivning. Kommisjonen har også ansvar for å passe på at medlemslandene følger de regler man har blitt enige om i fellesskap.
EU-kommisjonens forslag til reskriksjoner kan du lese her.